Master Fatman: Julen minder meget om den måde, livet skal leves på

Du kan se 'Det store juleflip' på TV 2 PLAY 

Nævner man ordet 'jul' for Morten Lindberg – bedre kendt som Master Fatman, er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er en højtid, som han er helt på bølgelængde med. 

- Når det handler om jul, er jeg meget hjemmebane, siger Master Fatman og fortsætter:

- For julen minder meget om den måde, jeg synes, livet skal leves på. Julen er noget med varme, man tager sig tid til ting, man tænker på andre mennesker, man giver gaver – sådan synes jeg, det burde være uanset om det er højtid eller ej.

Juleglæde til det yderste
Sammen med Jens Bordinggaard er den sangeren og kunstneren med de store bakkenbarter taget ud rundt i landet for at finde de danskere, der går all in på jul. De mennesker, der gør noget ekstra ud af højtiden og spreder julestemning i den mørke tid.

I første program, der bliver sendt på TV 2 FRI onsdag kl. 21.15, handler det om udendørs julebelysning. Se et klip fra programmet øverst i artiklen.

Og vi taler ikke blot om ét enkelt julebelyst hus – det er hele veje, der dyster om dommernes julehjerte.

Bliver det mon Angoravej, Fredensgade eller en alternativ julevej på en campingplads, der vinder det store julehjerte?
Bliver det mon Angoravej, Fredensgade eller en alternativ julevej på en campingplads, der vinder det store julehjerte? Foto: TV 2

Ifølge Master Fatman handler danskernes juleudsmykning om noget helt banalt.   

- Lige pludseligt bliver alting mørkt; når man står op om morgenen, når man går i seng om aftenen. Man har brug for noget, der skinder, noget der stadigvæk er lyst, dejligt og rart, siger han og fortæller, at noget af det mest særlige ved at medvirke i 'Det store juleflip', det var de mange begejstrede mennesker, han mødte.

Drop begrænsningerne
- At folk kan gå så meget ned ad en tangent – det er federe at sige ja 100 procent i stedet for at være afmålt og reserveret. Når der ikke er så mange begrænsninger, så lever man et spændende liv, lyder det fra Master Fatman, der fortæller yderligere:

- Så får man lyst til at stå op igen og igen og igen. På den måde bliver man sund inde i sjælen – man får lyst til at gøre noget ved verden, man udvikler sig.

Han går selv meget op i at forsøge at undgå, at livet bliver for rutinepræget, og at dagene bliver for ens. Men han anerkender samtidig, at det er svært i vores samfund, der i høj grad er indrettet efter klokkeslæt.  

Jeg sørger for at være åben overfor alt det, jeg møder og sørger for, at vi skal noget forskelligt hver dag her op til jul, siger Master Fatman og kommer med et konkret eksempel på, hvordan man kan kaste lidt spontanitets-glimmer.

- Kigger I ikke ned til noget te? Og så sidder man i stedet nede i bilen med teen og kører ned til Øresund og siger: 'Kom, nu vinterbader vi' – så man ikke altid falder i nogle rammer for dét, der lige er praktisk.

Jo flere juleaften, jo bedre
For Master Fatman handler julen også om at samles på kryds og tværs.

- Det er fedt, når der er rigtig mange til juleaften. Flere, end der er plads til – det er ikke ens lejlighed, der skal begrænse en, jo flere mennesker, jo hyggeligere bliver det, siger han og fortæller om en julefrokost, han engang holdt:

- Der var en fyr, som sov i vores opgang, han pissede i bukserne, stank af sprut og kastede op i opgangen, siger Master Fatman og fortæller, at det endte med, at den slemt tilredte mand pludselig sad ved bordet og var en del af festen. Han blev barberet og iført er sæt rent tøj.

Den gæstfri sanger fandt senere fandt ud af, at det var en svensk ishockeyspiller, der var havde forvildet sig ind i opgangen. 

På Fredensgade i Hinnerup lidt uden for Aarhus er der julestemning på ægte 'Fars Fede Juleferie'-manér.
På Fredensgade i Hinnerup lidt uden for Aarhus er der julestemning på ægte 'Fars Fede Juleferie'-manér. Foto: TV 2

Det letteste er at have travlt 
Til spørgsmålet om, hvorvidt Master Fatman har nogle 'julegrænser' kommer svaret prompte:

- Mit store personlige mål i livet er at være grænseløs., siger han og fortæller, at ifølge ham er det vigtigst at huske at give sig tid til hinanden: 

 - Alting behøver ikke at være perfekt. Tid er det dyrebareste, der findes i vores del af verden.   

- Det skal ånde af fred og tid til det hele – for det letteste i den her verden er at have travlt, slutter den juleglade sanger.  

Se 'Det store juleflip' på TV 2 FRI onsdag kl. 21.15 og på TV 2 PLAY her.