Konge-palæ til salg: Kom med ind i Københavns største lejlighed

16x9
Holsteins Palæ i København er under restaurering. Det er det sidste palæ tilbage fra 1600-tallet - og en af Danmarks største lejligheder kommer snart til salg. Foto: COPI / COPI

Et palæ, som tidligere har været ejet af kongen, er ved at blive lavet om til lejligheder. Københavns største færdigbyggede lejlighed kommer til salg.

Det er en del af historiens vingesus, som er til salg netop nu. Et helt unikt lejlighedskompleks er nemlig under opførelse. 17 lejligheder er ved at blive opført i Holsteins Palæ – det sidste palæ fra 1600-tallet i byen.

Kronjuvelen er en 386 kvadratmeter stor lejlighed.

- Ejendommen har gennem tiden huset konger og adelige. Derfor er det en sindssygt unik lejlighed. Der er 5 stuer med et slotsagtigt kig ned ad. Så det er altså helt unikt, at den her ejendom bliver til lejligheder, siger projektudvikler og administrerende direktør bag ejendommen, Maria Brunander fra COPI. 

Bygget til arveprinsen

Og det er da heller ikke hvilken som helst ejendom, der nu er ved at blive til beboelige lejligheder. Oprindeligt blev palæet bygget til arveprinsen i 1687.

Over fire fløjdøre hænger der originale malede dørstykker. De gengiver hver især årstiderne.
Over fire fløjdøre hænger der originale malede dørstykker. De gengiver hver især årstiderne. Foto: Copenhagen Property Investment, COPI / Copenhagen Property Investment, COPI

Siden hen har flere kongelige og adelige haft ejendommen på hænderne. Især Holstein-familien har siddet tungt på ejendommen. Fra 1726 til 1807 var det således den adelige Holstein-slægt, der sad på husnøglerne – mens den danske konge i 1800-tallet ejede palæet i 45 år.

Med historien in mente har det da også været vigtigt for projektudvikleren bag ejerlejlighederne, at arkitektur og design går op i en højere enhed.

- Det bliver bragt tilbage til sit oprindelige udgangspunkt, og afspejler det herskabelige liv, der har udspillet sig i hundredevis af år. Det er en tidslomme, hvor det historiske rum bliver kombineret med moderne livsstil, siger Maria Brunander.

Køberen er nok udlandsdansker

Lejlighederne bliver uden bopælspligt. Derfor ligger det til højrebenet at forestille sig, at det er en udlandsdansker med pengepungen i orden, som ender med at skrive under på en købskontrakt. Det mener Maria Brunander i hvert fald.

Soveværelset i den 386 kvadratmeter store lejlighed.
Soveværelset i den 386 kvadratmeter store lejlighed. Foto: Copenhagen Property Investment, COPI / Copenhagen Property Investment, COPI

- Vi forventer, at den helt store lejlighed bliver solgt til en udlandsdansker. Men det kan da også være, at nogle ældre danskere, som har boet i hus, gerne vil ind til byen og være tæt på kulturlivet og Det Kongelige Teater, siger Maria Brunander.

Fredet i næsten 100 år

Inden restaureringen begyndte omkring årsskiftet til 2015, var der gået en lang proces der involverede blandt andet Kulturstyrelsen. For ejendommen har været fredet siden 1918, og derfor er det ikke bare lige sådan, at påbegynde en totalrenovering.

- Vi har haft et tæt samarbejde med Kulturstyrelsen og haft fredningsarkitekter med inde over, for der er mange begrænsninger på et fredet palæ, siger Maria Brunander.   

Plantegningen. Der er en lang gennemgående fløj fra den ene ende af lejligheden til den anden.
Plantegningen. Der er en lang gennemgående fløj fra den ene ende af lejligheden til den anden. Foto: Copenhagen Property Investmesnt, COPI / Copenhagen Property Investmesnt, COPI

Inden planerne om ejerlejligheder tog form, har forskellige ministerier haft til huse i ejendommen. Senest var det Klima- Energi- og Bygningsministeriet, som havde kontorer i palæet. 

– Så tidens tand havde da sat sine. Vi overtog det med linoleumsgulve, og der var langt til det vi snart kan præsentere, siger Maria Brunander.

- Nærmest demokratisk pris

Kronjuvelen i ejendomssamlingen forventes at stå færdig til april, og får et prisskilt på 19 millioner kroner.

- Med en kvadratmeterpris på under 50.000 kroner er vi faktisk relativt langt nede. For en bygning der hidtil har været forbeholdt enevælden og adelens magtelite, kan man ligefrem tale om demokratiske meterpriser, lyder det fra Maria Brunander.

Når lejligheden er færdigrestaureret, vil det være den største færdigbyggede ejerlejlighed, som er til salg på det danske marked.

Men det er en stakket frist. For i 2017 står en to kvadratmeter større lejlighed færdig på den københavnske Nordhavn. Prisen på dén lejlighed er 31.995.000 kroner.

Det lange kig igennem langsiden af lejligheden.
Det lange kig igennem langsiden af lejligheden. Foto: Copenhagen Property Investment, COPI / Copenhagen Property Investment, COPI