Her er fejlene du begår i din have netop nu

Her er tre gode råd til, hvad du ikke må gøre i haven i disse dage.

I slutningen af marts og starten af april kan det være meget fristende at gå i haven, men du skal passe på med, hvad du laver, når du er derude, for du kan ende med at gøre mere skade end gavn.

En af de helt store syndere er, at vi går i haven, og synes den ser rodet ud. Og så griber vi til de lidt for skarpe redskaber.

I værste fald kan du ødelægge din græsplæne, dræbe nye skud og arbejde forgæves.

- Mange river deres græsplæne for mos på de første tidlige forårsdage. Pas på med at tage for hårdt fat – og vent eventuelt til det er lidt varmere, og mosset nærmest slipper af sig selv. Så gør du mindst muligt skade på græsset.

Det fortæller Majken Sundahl, der er naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Lad for guds skyld være med at sprøjte din græsplæne og din have – det er alligevel en umulig sag at fjerne alt andet end græs – og de små fine ukrudtsplanter pynter, hvis bare du undgår at slå græsset i bund, siger Majken Sundahl og lægger ekstra vægt på, at gift ikke er løsningen nogen som helst steder i haven - det gælder ikke kun for græsplænen, fortsætter Majken Sundahl.

Majkens tre vigtigste råd til haveejeren i marts og april:

  1. Riv ikke mos op af græsplænen endnu – du risikerer at skade den.
  2. Klip ikke visne planter af for lavt - du risikerer at klippe nye skud af.
  3. Plant ikke frø direkte i jorden endnu – du risikerer, at de dør, når jorden stadig er kold.

I marts skal man også passe på med at slå græsset, og når man begynder at slå det, er det en god idé at indstille klippelængden lidt højere, end de fleste tror, at man skal, forklarer Majken Sundahl.

- For at undgå, at hele plænen bliver mos, som jo er lavt, så er det en idé at indstille maskinen på fire centimeter, forklarer hun.

Og så skal du vente et par måneder med at så græs, hvis din plæne har bare pletter.

- Vent med at så plænegræs på bare arealer, til jorden er varm. Normalt skal man hen i maj, før det er varmt nok, så du må væbne dig med tålmodighed, selvom plænen ser bar og gold ud.

Vil du gøre bedet forårsklar, skal du også træde varsomt her.

- De visne planter i bedet kan forsigtigt klippes ned her i marts, men pas på med at fjerne stænglerne helt nede ved de friske skud for tidligt. Særligt hvis du hiver plantestænglerne af for at undgå ’’stubbe’’, skal du ikke gøre det for tidligt, da frosten kan komme til at ødelægge planten, forklarer Majken Sundahl og fortsætter:

- Når du klipper stængler og blomsterstande ned, kan du findele dem med en håndsaks og sprede det afklippede ud i bedet. Det nærer planterne og dækker jorden fra ukrudt.

Men hvad kan du så gøre i stedet?

  • Du kan lægge de tidlige sorter af kartofler.
  • Du kan også sprede jorddække ud i form af kompost fra enten din egen have eller fra kommunens genbrugsstation. Når du lægger jorddække ud, gør du det sværere for de små spæde ukrudtsplanter at komme op.
  • Marts er også stadig en fin måned at nå at sætte kasser op til fuglene – og rense ud i de gamle.
  • Når de tidlige løg som foreksempel vintergæk og erantis er visnet ned, kan du flytte dem, hvis du vil have dem andre steder i haven.
  • Fra april begynder man også at kunne så frø direkte i jorden – men kig på vejrudsigten og temperaturen. Jorden skal være 8 grader varm, før du kan begynde at så og plante ud i køkkenhaven, alt efter hvilke planter du sår eller planter ud.

Her er de bedste tips og tricks til haven