Gør dit arbejde nu - og få en flot have til foråret og næste forår

Hvis du vil have en have eller altan, der bugner af farverige forårsblomster, er det nu, du skal lægge løg i jorden.

Haveekspert Jesper Corfitzen var fredag morgen i ’Go’ morgen Danmark’ for at vise, hvilke løgplanter det er blevet tid til at lægge i jorden i haven.

Her fortalte han blandt andet, at det er naturlige løgplanter, der trender i øjeblikket.

- Vi går efter løgplanter, der kommer igen. Moden er de her vildarter – altså, de rene arter, som kan reproducere sig selv år efter år.

Men for at sikre sig at man får en flot og blomstrende have år efter år, skal løgene lægges på det rigtige tidspunkt og i den rigtige jordblanding. Og efteråret er det perfekte tidspunkt til netop det, fortæller Jesper Corfitzen.

Se Jesper Corfitzen forklare mere om løget herunder.

Jesper Corfitzen forklarer, hvordan eksempelvis påskeliljeløg fungerer. Video: Marie Holm Mathiasen

Jesper Corfitzen anbefaler, at man inddeler sin have i områder, når man skal i gang med plantningen. For løgplanterne kan hver især noget forskelligt og trives under forskellige forhold.

- Eksempelvis stammer tulipanen fra stepper, hvor der store dele af året er tørt, og det er også derfor, at de ligger i dvale meget af året.

Træer eller buske

Anemonen kender vi fra skoven, og den skal lynhurtigt nå at reproducere sig selv og bygge en blomst op, inden skoven for alvor springer ud og dækker for, at solen kan nå ned til skovbunden.

- Vi har en tendens til at gå ud og kaste dem (løgene, red.) i jorden, og så kommer der en masse skuffelser med på vejen. For vi glemmer, hvor de her planter egentlig kommer fra.

- Nogle løg lever på den tørre steppe, andre lever inde i skoven eller i bjergegnene.

Har du et område i din have, hvor der er træer og buske, så foreslår Jesper Corfitzen, at du eksempelvis tager nogle anemoner og lægger dem i jorden. Du kan også plante liljer i det område.

Der kan blive bart under træer og buske, men Jesper Corfitzen kommer med gode råd til, hvordan du får farve i de områder år efter år. Video: Marie Holm Mathiasen

Græsplænen

Løgplænen er ifølge Jesper Corfitzen noget af det nemmeste at kaste sig over. På denne tid af året kan man løfte det øverste lag jord, hvor græsset vokser, og lægge løgene under for så bagefter at lægge jorden med græsset tilbage.

Løgene vil spire og blomsterne skyde op gennem græsset. Krokus, påske- og pinseliljer er oplagte løgplanter til græsplænen. Krokus blomstrer først, hvorefter liljerne vil blomstre.

- Har man meget lerholdig og kompakt jord, kan man lige drysse lidt grus og gødning ud, når man lægger løgene, siger Jesper Corfitzen og fortsætter:

- Så får man en plæne, der blomstrer fra tidlig forår til helt hen på starten af sommeren.

Han anbefaler, at man lægger løgene i kanterne af græsplænen, så de eksempelvis laver en form for overgang til et bed, og så man har noget reel græsplæne, man kan bruge.

Jesper Corfitzen kommer med gode råd til, hvordan du pifter din græsplæne op i foråret. Video: Marie Holm Mathiasen

Terrassen eller altanen

Mange har et staudebed ved deres terrasse, og her mener Jesper Corfitzen, at det er en god idé at få lagt nogle grupper af løg, så man ikke får en enkelt tulipan et sted og en påskelilje et andet sted.

- Læg dem altid i ulige antal, ellers bliver det lidt kasseagtigt. Grupperne skal heller ikke være for små.

Man kan gøre det samme i krukker, som også skal forberedes og plantes nu, så de kan blomstre til foråret. Man skal blot sørge for, at de får vand, så kan de sagtens stå på terrassen eller altanen hen over vinteren.

Vil du gerne have påskeliljer, er det vigtigt, at du går i gang med at plante dem nu, for de er længst tid om at lave rødder. Tulipaner derimod kan ifølge Jesper Corfitzen strække helt hen til november.

Man kan sagtens få flotte bede og potter, selvom det stadig er forårskoldt. Jesper Corfitzen kommer med gode råd.
Her er de bedste tips og tricks til haven