Haveekspert: Red dine planter, inden kuldebølgen rammer

Når den iskolde luft rammer Danmark, skal man helst have dækket en række af havens planter til, hvis de skal overleve, lyder et godt råd.

Har du planter stående i krukker udenfor, skal du i aktion inden weekenden.  

Sådan lyder rådet fra Jesper Corfitzen, der er gartner og havefaglig ekspert hos Bolius, i 'Go' morgen Danmark'.

For selvom solen er begyndt at stå højere på himlen, og vintergækkerne så småt er begyndt at titte frem, står Danmark i weekenden over for et regulært kuldefrembrud.

Temperaturen vil i dagevis ligge under frysepunktet, og hvis havens planter skal have en større chance for at overleve, skal de dækkes af og måske endda sættes i læ, lyder det.

- Der er en lang række planter, der kan tage skader. Især roserne skal dækkes til, men visse typer laurbær- og kirsebærtræer kan også få frostskader, fordi bladkarrene indeni er fyldt med væske. De kan få frostsprængninger, siger Jesper Corfitzen.

Beskyt dine krukkeplanter

Det er en rigtig god idé at dække alle havens, terrassens eller altanens krukkeplanter af med måtter eller tæpper og stille dem under et halvtag, inden kulden rammer for alvor.

Det samme gælder, hvis man har sået blomster som eksempelvis påskeliljer, tulipaner eller anemoner i krukker, som er klar til at blomstre.

- Læg et tæppe eller grangrene henover dem, så de får lidt lune og en større succesrate for at overleve. Det er ikke så meget selve toppen af planten, det er mest rodnettet, der skal beskyttes mod kulden, siger Jesper Corfitzen.

Vintergækkerne skal nok klare kulden, men har man købt blomster i supermarkedet, der allerede er spiret, er der ikke så meget at gøre. Her er man nok nødt til at acceptere, at de bliver 'nakket' af kulden, men man kan trøste sig med, at de kommer igen til næste år, hvis man dækker dem af, lyder det fra Bolius' haveekspert.

- De kan sagtens stå ti dage i mørke, uden at de tager skade, så hvis man har et tæppe, så er det bare med at få lagt det på nu, siger han.

Brug halmmåtter og grangrene

Især de eksotiske planter såsom oliventræer, som er de planter, der er allermest udsatte, skal pakkes rigtig godt ind, men de skal ikke tages indenfor.

- Det bedste er at vinterbeskytte dem godt og grundigt med tæpper og vintermåtter udenfor i læ eller i skuret, for slæber man dem indenfor, oplever de for stor en temperaturkontrast, og så taber de bladene, lyder det fra Jesper Corfitzen.

De høje planter, der er svære at flytte rundt på, kan man med fordel dække af for vinden ved at sætte et læhegn i form af en høj halmmåtte foran dem, så den skærmer for den bidende vind.

Halmmåtterne skal man også bruge til at beskytte sine krukker mod frosten ved at rulle måtterne omkring krukkerne, anbefaler Jesper Corfitzen.

Alternativt kan man bruge grangrene.

Har man stadig juletræet stående, kan man med fordel bruge dets grene til at dække havens andre planter af med.

- Stil eksempelvis grenene rundt om dine små buske som et telt eller brug dem til at dække bunden af dine planter, så skal de nok klare sig, siger han i 'Go' morgen Danmark'.