Udregn selv: Det koster det at have lyskæden tændt

Julen er højtid for lyskæder, men der kan være enorm forskel på, hvad det koster at have en lyskæde tændt i december måned.

Det ser meget charmerende ud med lyskæder i hækken, i vinduet eller på altanen, og især i julen skruer danskerne op for deres forbrug af både hvide og farvede lyskæder.

Der kan dog være stor forskel på, hvad det koster at have en lyskæde tændt i juledagene.

Bruger du en lyskæde, som er af ældre dato, kan det faktisk mærkes på elforbruget, hvorimod de nyere lyskæder nærmest ikke kan ses på elregningen.

Det fortæller Benny Hebsgaard, energirådgiver hos energiselskabet NRGi.

Nogle af de gamle og lange lyskæder med glødepærer kan have et energiforbrug på helt op til 180 watt. Hvis du har sådan en kæde tændt i 12 timer i døgnet i hele december, vil det koste dig cirka 134 kroner på en måned.

Ned til 0,5 kroner for en hel måned

De nyere kæder er dog billigere i drift.

- Eksempelvis har en LED-lyskæde med 200 lys kun et forbrug på cirka 12 watt, og den koster derfor under 10 kroner at have tændt i hele december, forklarer Benny Hebsgaard.

Det er endda muligt at finde lyskæder, der kun bruger 1,4 watt, og det vil sige, at den cirka vil koste 1 krone at have tændt 12 timer hele december måned.

På indpakningen til din lyskæde står der hvor mange watt den bruger. Det kan være alt fra 0,6 watt til 180 watt alt efter alder, længde og størrelse på pærerne.

Udregn det selv

Her finder du eksempler på, hvad det koster dig at have din lyskæde tændt i december:

  • ​Har du en gammel lyskæde, der bruger mellem 100 og 180 watt, og har du den tændt en måned i 12 timer om dagen koster det dig mellem 74,5 kroner og 134 kroner
  • Har du en gammel lyskæde, der bruger 180 watt, tændt hele døgnet i en måned, vil det koste dig 268 kroner.
  • Har du en nyere LED lyskæde, der bruger 1,4 watt, og har du den tændt en måned i 12 timer om dagen, vil det koste dig 1 krone.

Vil du udregne det mere specifikt du bruge formlen herunder:

Watt/1000 x antal tændte timer x 31 dage x 2 kroner.

Vi ganger med to kroner, da en kWh koster omkring 2 kroner.

Elpriser og afgifter

Nedenfor kan du gætte på, hvor meget af din elregning der går til henholdsvis el og afgifter.

Hvor meget af din elregning går egentlig til strøm?

Ren elprisGebyrer og afgifter
Træk i håndtaget for at give dit bud.Dit bud: 0 procent går til gebyrer og afgifter.
Se om du ramte rigtigt
Dit bud: procent
Det rigtige svar: procent går til gebyrer og afgifter.
Ren strøm
Elafgifter og moms
Transport
Abonnementer
Elprisen kan opdeles i fire hovedelementer: 1. Prisen på kommerciel strøm (ren strøm). 2. Abonnementer til leverandøren og netselskabet. 3. Betaling for transport af el samt betaling af tarif, der går til det overliggende elnet. 4. Afgifter og moms. Momsen udgør 20 procent, elafgifterne 38 procent og PSO-afgiften er på 11 procent.
Se fordelingen (5)