Kan din gave byttes? Her er byttereglerne du måske ikke kender

Den 27. december åbner butikkerne igen efter helligdagene, og så går bytteræset i gang. Få et overblik over dine rettigheder i bytteland.

Det er ikke altid, at sweateren fra din tante falder i din smag - og så må den jo byttes.

Byttereglerne er dog ikke altid til at hitte rede i. For eksempel kan du bytte en gave selvom den er brugt, hvis den er købt på nettet, og du kan faktisk få penge tilbage OG beholde din gave, hvis gaven er sat ned i pris til udsalget.

Nedenfor kan du se de specifikke regler, når det kommer til, at bytte julegaverne.

Byttereglerne

Bytteregler i fysiske butikker

Selvom de fysiske butikker ikke har pligt til at bytte dine gaver, er det dog en ekstra ret de oftest giver dig som kunde. Hvis butikken giver dig ret til at bytte, hvilket de fleste gør, skal du skelne mellem, om butikken har givet dig en returret eller en bytteret.
  • Bytteretten betyder, at du har ret til at bytte varen til andre varer i butikken. Har du fået en gave til 200 kroner, kan du med en bytteret få lov at købe andre varer for 200 kroner mod at levere gaven tilbage.
  • Returret betyder, at du kan gå ned i butikken og få alle pengene tilbage. 

Kvitteringen er vigtig

Ønsker du at bytte din julegave, bliver det hele ofte meget nemmere, hvis du har kvitteringen på gaven. Et byttemærke på varen giver dog ofte de samme rettigheder. Men har du kvitteringen, så står du rigtig godt. Så kan du bevise dit køb.

Gaven skal kunne sælges igen

Når du bringer gaven tilbage til butikken, skal den være så god som ny. Det vil sige, at den skal kunne sælges til fuld pris igen. Har gaven mistet værdi som følge af, at du har haft den, risikerer du, at den ikke kan byttes.
Varen må med andre ord kun 'prøves', som du kan gøre det i en butik, hvis du vil have alle pengene retur. Er den brugt ud over det, skal du selv betale for en eventuel værdiforringelse

Behold din gave og få penge tilbage

Hvis der er returret på din gave, og butikken efterfølgende sætter prisen ned på selvsamme vare, så kan du kræve at få differencen tilbage. Har du for eksempel fået en gave, der koster 300 kroner, og nu efterfølgende konstaterer, at den er sat ned til 200 kroner, så kan du altså kræve at få 100 kroner tilbage.

Du kan fortryde køb på nettet

Har du fået en julegave, der er købt på nettet, kan du altid fortryde, indtil 14 dage efter at den person, der har købt gaven, har modtaget den med posten.
Vil du bytte gaven, skal du altså give udtryk for dette – helst skriftligt - overfor den netbutik, der har solgt varen.

Du har yderligere 14 dage til at sende varen tilbage

Når du overfor netbutikken har givet udtryk for, at du vil fortryde købet, har du yderligere 14 dage til at sende den retur. Netbutikken har ret til at se en kvittering for, at varen er sendt inden for de 14 dage. Derfor er det en god ide, at du får en kvittering fra posthuset eller fragtmanden, så du kan bevise, at du har afsendt varen rettidigt.

Alliér dig med gavegiveren, når du skal have pengene

Når du har fortrudt et køb på nettet, så går pengene oftest tilbage på det kreditkort, der er betalt med. Er det din mor, der har købt en julegave til dig på nettet, er det derfor hendes betalingskort, som pengene bliver ført tilbage til. Derfor skal du lige alliere dig med gavegiveren, når du skal have pengene tilbage for din gave.

Gaven skal kunne sælges som ny

Når du køber gaver i en fysisk butik, skal gaven leveres tilbage, så sælgeren efterfølgende kan sælge den til fuld pris. Hvis gaven har taget skade, eller du har anvendt den udover, hvad man ville gøre i en butik, mens du har haft den, kan butikken kræve, at du betaler den værdiforringelse, der er.