Se et smart trick til at åbne stramme låg

Du har sandsynligvis hele tiden haft værktøjet til at åbne stramme konservesglas liggende i køkkenskuffen.

Det er slut med at slås med genstridige låg på glas med rødbeder, syltetøj, drueagurker og meget andet.

Og du behøver ikke at investere i en eller anden smart plastfremstillet dingenot eller himstregims. 

Vidunderværktøjet har du garanteret allerede liggende i skuffen, og der er ikke tale om hverken gaffatape, skeer, søm, spidse knive eller en balje med kogende eller koldt vand.

Nej, det eneste, du skal bruge, er en oplukker, der er stor nok til at kunne gribe om lågets kant og toppen af låget.

Ifølge Karsten Olsen, der er lektor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, udligner man helt simpelt trykket i glasset på denne måde.

Når man laver eksempelvis et glas syltetøj, fyldes glasset med varmt syltetøj og låget skrues på. Inde i glasset er der en smule varm luft, der trækker sig sammen, når det køles ned.

Dermed opstår der et undertryk, der trækker låget helt tæt ind til glasset, og derfor også kan volde problemer, når glasset skal åbnes igen.

  • Oplukkeren får lige fat og løsner kontaktfladen og gummimembranen inde i låget, så der kan slippe luft ind, der udligner trykket, siger Karsten Olsen.

Men du skal ikke lægge alle kræfter i, som når du knapper en kapsel af en flaske, da låget dermed bliver bøjet og umuligt at skrue på igen.

Træk kun let i låget, indtil det laver en lille ’klik’-lyd, og det kan nu skrues af med lethed.

Se flere fede køkkentricks herunder.