Få dit spidskål til at holde i to år: Sådan gendyrker du dine grøntsager

Det er en god idé at vente med at smide bunden af et forårsløg eller stubben fra salathovedet ud. Det kan nemlig gendyrkes og bruges flere gange.

Rigtig meget køkkenaffald kan gendyrkes.

Det mener Persille Ingerslev, der har gendyrket køkkenaffald i over seks år. Derfor skal du ikke overveje en ekstra gang, hvad du smider ud - for der er nemlig penge at spare.

- Fremgangsmåden er simpel, og det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, siger hun.

En af dem, der gendyrker køkkenaffald, er Katrine Naustdal. I sin hjemmedyrket køkkenhave har hun blandt andet selleritoppe, almindelig salat og gulerodstoppe. Derudover har hun en masse gendyrkede forårsløg.

- Når det er sommer, skal vi kun købe kød og snacks. Vi har alt det grønne. Jeg bruger både min vinduesskarm og meget naturen, siger hun.

- Jeg sparer rigtig mange penge på det. 

Katrine Naustdal gendyrker køkkenaffald, fordi hun synes, det er sjovt, bæredygtigt og mindsker madspild.
Katrine Naustdal gendyrker køkkenaffald, fordi hun synes, det er sjovt, bæredygtigt og mindsker madspild. Foto: TV 2

Gendyrkning for begyndere

Har du aldrig gendyrket dine grøntsager før, er det ifølge Persille Ingerslev en god idé at starte med at plante forårsløg. De kan nemlig allerede gro helt ud på én uge.

For at komme i gang skal du lave et lille hul med fingeren i jorden og så komme den lille ende med rødder på ned i jorden. Så er det ellers bare at vente på, at det spirer.

Almindelige løg kan også gendyrkes. Her skal bunden af løget, hvor der oprindeligt var rødder, skæres af og kommes i jorden, så rodenden peger nedad. Så skal det dækkes til, og det begynder at spire. Spirene kan enten spises som purløg, eller man kan vente på, at et nyt løg kommer frem.

Disse madvarer kan du gendyrke

  • Almindelige løg
  • Bokchoi, Pakchoi og kinakål
  • Bønner og ærter
  • Fennikel
  • Citrongræs
  • Forårsløg
  • Selleri
  • Gulerødder
  • Rødbeder og andre beder
  • Salat
  • Kål
  • Hvidløg
  • Porrer
  • Ingefær
  • Kartofler

Kilde: persilleshjemmedyrk.dk

Få mere ud af dit spidskål

Det er ikke kun løgsorter, du kan gendyrke.

Hvis man planter stubben fra et spidskål, kan det for eksempel give pluksalat i op til to år, fortæller Persille Ingerslev.

- Der kommer altså ikke et helt nyt spidskål, men pluksalaten er god til salater, siger hun.

Den hvide stub fra eksempelvis romaine- eller hjertesalat, man normalt smider ud, kan også gro igen, hvis man planter stubben i jorden.

Dyrk dine egne stueplanter

Ifølge Persille Ingerslev er det ikke bare grøntsager, man selv kan gendyrke. I hendes toværelses lejlighed står der både et avocado- og et citrontræ, hun selv har dyrket.

Hvis du vil i gang med at dyrke dit eget avocadotræ, råder hun til at starte med at skrælle en avocadosten. Herefter skal du sætte en pind i hver side af stenen og lade den være i et glas vand, hvor vandet kun dækker halvdelen af stenen. Efter en måneds tid vil kernen have dannet små grene med blade på.

Citrontræet er lidt mere omstændeligt. Her skal du vælge de frø, du mener, der er mest fulde af liv, og derefter sutte på det, indtil smagen af citron forsvinder. Frøet skal derefter plantes 1-2 centimeter i jorden og dækkes til. Derefter skal beholderen stå et lunt og solrigt sted, hvor jorden konstant skal holdes fugtig. Efter to-tre uger vil der begynde at komme spirer.