Her er den nye fastfood-dille - og den er sund

New Yorkerne kan sætte tænderne i et grønt, cremet og sundt alternativ til de fedtede burgere og friturestegte pomfritter.

En fastfood-restaurant der kun serverer mad og drikkevarer med avocado.

Det er seneste skud på stammen for "mad på farten" i travle New York, hvor avocadobaren Avocaderia for nyligt slog dørene op. 

En af fordelene ved at lave fastfood med avocado er, ifølge folkene bag baren, at avocado giver en cremet konsistens til maden uden også at tilføre store mængder fedt og sukker, som man ofte kender det fra gængs fastfood.

Og det er da også en frugt, der er værd at bide mærke i, forklarer næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister Trine Klindt.

- Jeg synes, avocado skal fremhæves, fordi den er en god måde at få de sunde fedtstoffer på, og kan derfor være en del af en hjertevenlig kost.

- Fedt har betydning for alle vores kropsceller, og der er avocado bare en god måde at få det på, siger Trine Klindt.

Kroppen har brug for fedt, som den blandt andet omdanner til energi, og avocado er en god fedtkilde, da den består af umættet fedt. Danskerne spiser gennemsnitligt for meget mættet fedt, og det kan avocadoen hjælpe med at rette op på. 

For dens cremede egenskaber er netop med til at gøre avocadoen til et godt alternativ, for folk der gerne vil tabe sig, men har hang til den fede smag. Her kan den fungere som et alternativ til eksempelvis smør, dressinger og så videre, forklarer Trine Klindt.

Prøver man at tabe sig, skal man dog være opmærksom på, at en avocado indeholder meget fedt, og at der er væsentligt flere kalorier i en avocado end eksempelvis i en gulerod.

I 100 gram avocado er der 180 kalorier, hvorimod der i 100 gram gulerod kun er 35 kalorier.

Vil ændre amerikanernes fastfood-vaner

Ifølge eget udsagn er Avocaderia verdens eneste avocadobar, og ideen til konceptet opstod blandt andet, fordi man ville skabe et alternativ til almindelig fastfood.

Det har længe været kendt, at man i USA, som mange andre steder i den vestlige verden, har store udfordringer med at få vendt udviklingen med, at for mange mennesker er overvægtige og kæmper med følgerne heraf i form af livsstilssygdomme.

Derfor er der brug for sundere og ikke mindst billige alternativer til de mange fastfoodtilbud der er i USA. Her håber Avocaderia, at de kan være med til at redefinere, hvad amerikanere forstår ved et fastfood-måltid, forklarer folkene bag.

Herunder får du fem gyldne tips om avocadoer fra det nye fastfoodkoncept, som du kan bruge derhjemme.