Det skal du huske, når du griller bøffer

Bøffer er deres vægt værd i guld. Her er en tjekliste til, hvordan du får det bedste ud af dem på grillen.

Når bøfferne begynder deres velkendte, hvislende og hvæsende syden på grillristen, tikker uret imod enten en fest for mundvandet eller en branket gummifornemmelse imellem kindtænderne.

Derfor kan det være en god ide at have en tjekliste ved hånden, så alt er klappet og klart, når grillaftenens hovedattraktion indtræder på den kuglerunde scene.

Vi har herunder samlet en række råd til dig, som du også kan se i en hurtig opsamling i videoen øverst.

7 råd til når du griller

Åbn kuglegrillens spjæld helt op

Husk, at du skal åbne spjældene helt op, når du griller. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Den røde ild, der brænder vild, har som bekendt brug for ilt. Derfor skal der være åbnet helt op for spjældene i låget og i bunden af grillen, så den kan blive godt og grundigt varm.

Hav udstyret i orden

Du bør altid have en grillbørste ved hånden, når du griller. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Du skal bruge en grillbørste, så du hele tiden kan rengøre grillen.
Derudover skal du have to tænger til at tage kødet med. En tang der bruges til råt kød, og en tang til det stegte kød. Så undgår du at inficere hele selskabet med bakterier, der i den grad ødelægger dagen derpå.

Tag kødet ud i god tid

Bøffer, som de her, bør ikke være køleskabskolde, når de skal tilberedes. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Hvis du vil have den optimale smagsoplevelse ud af de dyrt indkøbte slagterbøffer, må de ikke være køleskabskolde, når de ryger på grillen. De skal gerne have stuetemperatur.
Du får desuden den møreste smagsoplevelse, hvis du salter kødet en halv time før, de ryger på grillen. Prøv at time det med, at lige så snart du har fået fut i kullene, skal kødet ud af køleskabet, saltes og dækkes til.  

Vent på den rigtige farve

Er kullene klar til, at kødet kan komme på grillen? Det kan du nemt se på farven. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Benytter du dig af en kulgrill, er du nødt til at være tålmodig. Kullene skal skifte farve fra at være mest sorte til at være mest gråhvide. Først der er de klar til at omfavne kødet med deres varme.
Sørg for, at kullene ligger i enten kulbakker, eller blot i den ene side af grillen, så du både har direkte og indirekte varme.

Kødet elsker, når du smører grillristen

Grillristen skal smøres med olie, inden den tages i brug. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Lige inden bøfferne skal på grillen, er det en fortræffelig idé først at smøre grillristen med lidt olie. Det gør den nemlig langt mere komfortabel for bøfferne at ligge på.

Ét minut på hver side og så ind til siden

Først direkte varme og derefter indirekte varme, det giver gode grillbøffer. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Hvis dine bøffer er omkring 2-2,5 centimeter tykke, hvilket det kun kan anbefales, at de er, skal de først svitses henover kullene i et minut på hver side for at få en lækker stegeskorpe, der giver smagen af grill.
Derefter skal de flyttes væk fra kullene og steges færdigt i cirka fem minutter på indirekte varme for et medium resultat.

Bøffen har brug for tid, før du må spise den

Hold fingrene fra bøffen, lige når den er blevet grillet. Den har brug for hvile, før du kan spise den. Foto: Christian Sejer Rasmussen / TV 2
Det er en hård omgang for en bøf at ryge på grillen, og den voldsomme varme får den til at trække sig sammen.
Giv den derfor som et minimum ligeså mange minutter til at sunde sig i, som da du grillede den.
Den taber noget varme, men den skal heller ikke være brandvarm, for så kan du bedre smage kødet.