Her er 10 ting der vil blive mere værd

16x9
Herunder kan du se listen over, hvad en række eksperter mener, vil stige i værdi fremover. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Hvad skal du gemme, næste gang du rydder op på loftet? Eksperter giver her deres bud på, hvad der bliver penge værd i fremtiden.

"Vil du med hjem og se min frimærkesamling?"

Den replik kommer næppe til at fungere fremover. Det er nemlig ikke større samlinger, folk primært vil løfte øjenbrynene over i fremtiden. I stedet skal du have den ene helt unikke ting for at imponere omgivelserne, uanset om det gælder frimærker, møbler, kunst, computerspil eller noget helt femte.

Sådan lyder vurderingen hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner med udgangspunkt i de tendenser, der er på markedet for brugte ting.

- Hvis du køber noget for at investere, og du tror, du kan sælge med fortjeneste, så skal du hellere købe én rigtig god ting fremfor to halvgode. Det gælder uanset, om det er mønter, frimærker, moderne kunst eller computerspil, siger vurderingsekspert hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner Kasper Nielsen.

Det bedste af det bedste

Og den tendens vil fortsætte i mange år frem, mener han.

- Det er en klar tendens, at samlerne i dag og fremover efterspørger det bedste af det bedste. Derfor har vi hvert år siden finanskrisen set nye prisrekorder indenfor alle kategorier, herunder blandt andet ældre kunst, design, armbåndsure, vin, malerier, skulpturer og asiatisk kunsthåndværk, siger han og peger på, at det er en modtrend i forhold til tidligere.

- Det er en stor ændring i forhold til tidligere, hvor folk var samlere. I samlerforståelsen skulle man have noget af alt. Tendensen i dag og fremover er, at folk er livsnydere og forbrugere. Fremover er der ikke så stor prestige i det, der ikke er af bedste kvalitet. Derfor bliver det bedste dyrere end nogensinde, og det halvgode bliver billigere, siger Kasper Nielsen.

En procent af varerne står for halvdelen af omsætningen

Statistikken i kunstverdenen underbygger desuden tendensen til, at det er det dyreste og bedste, der trækker læsset, når det kommer til køb og salg. Således hev under én procent af de udbudte ting 50 procent af omsætningen hjem i 2016.

Herunder kan du se, hvilke ting tre eksperter forventer bliver mere værd i fremtiden.

Disse ting kan blive mere værd i fremtiden

Designklassikere i den nedre prisskala

Armstol udført af Jacob Kjær. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Dansk design og møbelkunst er generelt set steget eksplosivt i værdi, hvis man betragter det over en 10-15 års periode.
Det er dog ikke al design, der koster en formue, og man kan fortsat finde eksempelvis møbler af høj kvalitet til forholdsvis lave priser, der har potentialet til at stige i værdi.
For eksempel småmøbler som armstole, indskuds- og sideborde fra 1930’erne udført i cubamahogni, koster i øjeblikket ”små” penge på det danske auktionsmarked.
Møblerne og designet vil stige i pris, hvis en ny international mode fremadrettet dikterer netop dette udtryk og materialevalg.
Et eksempel på sådanne møbler kan være armstolen udført af Jacob Kjær herover. Stolens stel er af cubamahogni og med tremmeryg. Stolen blev solgt for 1850 kroner.

Antikke møbler og samlerobjekter med brugsfunktion

Kommode. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Antikke møbler og samlerobjekter med brugsfunktion var for årtier siden det, markedet efterspurgte, både i Danmark og i udlandet.
Denne efterspørgsel fik en markant opbremsning i midten af 1990’erne, hvorfor man i dag kan købe til en brøkdel af tidligere priser.
Bruun Rasmussen Kunstauktioner tror, man i fremtiden vil se anderledes positivt på dette område end nu, hvorfor en værdistigning vurderes at være realistisk.
Kommoden på billedet herover af mahogni fra cirka 1820 opnåede for nyligt et hammerslag på 1600 kroner.

Nyt dansk design

Værk af Louise Campbell. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Med en stolt tradition og international berømmelse for dansk design har vi i Danmark skabt springbrættet til den nye generation af danske designere, der kan forny området. Øvelsen er her, ligesom med den danske nutidskunst, at spotte fremtidens superstars.
Louise Campbell er et godt eksempel på en dygtig og etableret designer, hvis lamper og møbler kan findes til rimelige priser, mener man hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Hendes værk 'Henslængte Klædeskabe' - to fritstående skabe af lamineret ask med gummibånd - blev for nylig solgt for 14.000 kroner.

Fotokunst

Fotokunst af Lea Porsager. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Fotokunst er globalt set et forretningsområde, der gennem de seneste 10 år har vækstet meget.
En tendens, vi endnu ikke har set slå igennem i Danmark, fordi de danske samlere fortsat er tilbageholdende med at købe netop fotokunst.
Hos Bruun Rasmussen vurderer man, at dette vil ændre sig i fremtiden, hvorfor værdistigninger er realistiske.
En kunstner, hvis værker potentielt kan stige i værdi, er Lea Porsager. Et af hendes billeder med målene 29 x 46 centimeter blev for nylig solgt for 3000 kroner.

Nutidskunst

Akryl på lærred af Lars Christensen. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Meget nutidskunst er endnu ikke slået igennem på det etablerede marked, hvorfor der ligger et stort potentiale i at spotte fremtidens superstars, hvis værker dermed vil stige i værdi.
Øvelsen kan her sammenlignes med talentspejdere indenfor fodbold, der i ungdomsrækkerne skal finde fremtidens Ronaldo eller Messi.
Lars Christensen (født 1972) er i kunstsammenhæng en ung og spændende kunstner, der kunne være et bud på en sådan upcoming star, vurderer Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Et værk, akryl på lærred, der er 30 x 30 centimeter, er for nyligt solgt for 4400 kroner.

Vin

En magnumflaske champagne - Brut "Cuvée 1522", Philipponnat 2008. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
Vine har potentiale til at stige i fremtiden. Køber du vin for potentielt at kunne sælge dem med fortjeneste, er der størst chance for ”gevinst”, når du går efter de velansete franske huses produktioner og de bedste årgange.
To konkrete eksempler kan være en Pomerol årgang 2015 eller en champagne fra et velanset hus, årgang 2008.

Spilkonsoller

Hvad: Nintendo, Super Nintendo, Sega Mega Drive og andre bokse fra Sega. Derudover Commodore 64. Amiga 500.
De stod i hundredtusindvis af danske hjem i 80’erne og 90’erne, inden de mistede værdien. Nu bliver de gamle spilkonsoller som Nintendo, Super Nintendo og Sega-boksene igen handlet på nettets sider for brugte ting, og de vil også blive mere værd i fremtiden.
Tendensen er, at folk vil have den gamle teknologi. Det er ikke lige så ”sexet” at sidde med en ny computer og spille de gamle spil. Hvis du vil have den ægte spiloplevelse, skal du have den gamle hardware, og har du noget af det, vil det helt sikkert stige yderligere i værdi, vurderer spilekspert Thomas Bärtschi. Ligeledes peger han på, at også klenodier som Commodore 64 og Amiga kan stige i værdi fremadrettet.
Også de gamle bib-bib-spil vil ifølge spilekspert og creative technologist Thomas Bärtschi blive mere værd fremover.
Han vurderer ligeledes, at den første iPhone og den første iPad har potentiale til at blive populære på nettets handelssider i fremtiden.

Udgåede spil

Hvad: Spil, der bliver fjernet fra App Store eller Playstation Networks eller andre platforme, hvor man kan downloade spil.
Kæmpehittet ’Flappy Bird’ blev, da det var allermest populært, pludselig fjernet fra App Store. Den manøvre gjorde med ét de telefoner, der havde spillet installeret, flere penge værd, og folk begyndte at sælge deres telefoner som rene ’spillemaskiner’ til folk, der ville have fingre i spillet.
Den slags vil blive meget mere almindeligt fremover. Bliver et populært spil slettet fra den platform, det kan downloades fra, og har du det samtidig på din smartphone, kan du altså have scoret jackpot.

Spil, der ikke udkommer alligevel

Inden de store spil bliver lanceret, sender producenterne ofte små versioner af spillet ud i App Store og andre platforme for at reklamere for spillet. Playstation har tidligere aflyst en lancering af et stort spil, og så var det lige pludselig telefoner med testversionen installeret, der begyndte at stige i pris på internettets sider for brugte ting.

Udsmykning til digitale våben

Der bliver allerede handlet heftigt med udsmykning til computerspilleres digitale våben. En tendens, der kun vil eskalere i fremtiden, hvor det bliver mere normalt at bruge penge på virtuelle ting.
Digital udsmykning – såkaldte 'skins' – bliver i første omgang solgt af spiludbyderen, typisk i en begrænset periode. Herefter kan spillerne købe udstyret af hinanden, og de mest sjældne kan ifølge eksperter stige til mange tusinde kroner. Præcis som med sjælden kunst i kunstverdenen.
Udstyret til de enkelte spil vil dog kun være noget værd, så længe spilfirmaet holder spillet kørende. Netop det – faren ved, at spillet en dag lukker ned – kan lægge en dæmper på, hvor høje priserne kan blive på det kosmetiske, virtuelle våbenudstyr.
Kilder:
Vurderingsgekspert hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner Kasper Nielsen
Adjunkt og spilforsker ved IT Universitetet i København Rune Kristian Lundedal Nielsen
Spilekspert og creative technologist Thomas Bärtschi