Skal tjenere have drikkepenge? Danskerne er ikke i tvivl

Drikkepenge passer dårligt til den danske kultur, mener sociolog. Tjenerforbund er forundret.

Du har lige spist et lækkert måltid mad på en restaurant. Tjeneren, der har serveret maden og talt med dig et par gange under middagen, kommer nu og lægger regningen på dit bord.

Megafon-måling om drikkepenge

Man bør give drikkepenge, når man spiser på restaurant/cafe i Danmark.

  • Helt enig eller overvejende enig: 16 procent
  • Hverken eller: 23 procent
  • Overvejende uenig eller helt uenig: 60 procent
  • Ved ikke: 1 procent

Kilde: Megafon-måling for TV 2. 1048 respondenter blev spurgt.

Hvad gør du nu? Vælger du at betale det beløb, der står på regningen, eller lægger du ekstra drikkepenge til tjeneren?

Danskerne er ikke i tvivl. Man bør ikke give drikkepenge, når man går på restaurant eller cafe i Danmark. Sådan lyder svaret fra 60 procent af de adspurgte i en ny måling, som Megafon har lavet for TV 2.

16 procent peger til gengæld på, at man bør give drikkepenge, mens resten ikke har nogen holdning til spørgsmålet.

Årsagen til, at danskerne er så afklarede angående drikkepenge, er simpel og bygger på kultur, mener forbrugerekspert.

Afstemning

Tjeneres løn

  • Tjeneres løn består enten af en fast måneds- eller timeløn eller af provision.
  • Hvis tjeneren får provision, lyder overenskomsten på, at tjeneren skal have 13,1 procent af omsætningen. Typisk får tjeneren så 13,1 procent af den del af omsætningen vedkommende selv står for.
  • En tjener på overenskomst med timeløn og uden ledelsesansvar tjener typisk omkring 156 kroner i timen.
  • Det er langt fra alle restauranter og cafeer, der har en overenskomst.

Kilde: Tjenernes fagforbund, 3F, Horesta.

- I Danmark er vi vant til, at tingene koster det, de koster. Vi har ikke en belønningskultur. Når vi går ind i en butik og laver en handel, så er prisen fastsat på forhånd, siger ekspert i forbrugeradfærd Dorthe Wimmer fra Retail Institute Scandinavia.

Tjenerne får løn

Hun peger ligeledes på tjenernes løn som en årsag til synspunktet fra det store flertal af danskerne.

- Danskerne er som nation snusfornuftige. Holdningen er, at personalet får løn, og hvis man giver drikkepenge, skal man have noget ekstraordinært, siger hun.

Afstemning

Kultursociolog Emilia Van Hauen peger på ligheden i det danske samfund som en af de afgørende årsager til, at et klart flertal siger nej til drikkepenge.

- Drikkepenge ligger dårligt til den danske kultur, fordi vi har en lighedskultur. Der er ikke nogen, der ligesom må eje hinanden, og der er nogen, der vil opleve det sådan med drikkepenge, når tjeneren skal være mere end normalt sympatisk for at udløse drikkepenge, siger Emilia Van Hauen.

Drikkepenge i Danmark

  • Før 1969 levede de fleste tjenere primært af drikkepenge. Det var dengang fast kutyme, at gæsterne lagde 15 procent til regningen.
  • I 1969 blev der lavet en overenskomst, hvor man formelt afskaffede drikkepenge på restauranter og caféer i Danmark.
  • Da drikkepengene blev afskaffet, blev der til gengæld lagt 15 procent oveni lønnen til tjenerne, og dermed blev selve regningen højere for gæsterne.
  • Udgangspunktet er stadig, at service er inkluderet i den samlede regning i Danmark.

Kilde: 3F, Forbrugerrådet Tænk, Danmarks Statistik.

Tjenerforbund: Måske er drikkepenge på vej ud

Hos tjenernes fagforbund, 3F, er man overraskede over, at så mange danskere peger på, at drikkepenge er en dårlig idé.

- Jeg er forundret over, at tallet er så højt, det må jeg indrømme. Det er min opfattelse, at de fleste giver en eller anden størrelse af drikkepenge, siger konsulent i gruppen Privat Service, Hotel og Restauration i 3F Peter Lykke Nielsen.

Drikkepenge blev formelt afskaffet i Danmark i 1969. Dengang blev der lavet en overenskomst, der sløjfede drikkepengene mod, at tjenerne fik løn og samtidig fik en aftale, der lagde 15 procent oven i lønnen.

- Drikkepenge stammer fra dengang, hvor drikkepenge udgjorde lønnen. Den generation, der kan huske drikkepenge som en normal ting, er der nok ikke på samme måde mere. Samfundet ændrer sig, forbrugerne ændrer smag og vaner, og det kan være, at drikkepenge er under udfasning, siger Peter Lykke Nielsen og slår så fast:

- Men jeg er uenig med flertallet. Jeg synes godt, man kan give drikkepenge for den gode service.