9-årig samlede på squishies - har fået 5000 kroner for at aflevere alle tilbage

16x9
Isabellas samling fyldte to bæreposer. Hendes mange squishies var primært købt i danske butikker eller via internetsider, som overholder de europæiske regler på området. Foto: Privatfoto

Børn og forældre kan stadig få penge retur, hvis de leverer en eller flere sundhedsskadelige skumdyr tilbage i BR eller Toys"R"Us, oplyser Top-Toy.

Frugter i skrigende farver, et ordentligt bagerbrød, lagkager med flot flødeskum, smilende kattehoveder og donuts med glasur og krymmel.  

9-årige Isabella Hjertholm kunne fylde to hele bæreposer med sine højt elskede squishies, da hun torsdag måtte skille sig af med hele sin samling.

Den talte 95 nøje udvalgte stykker af det populære skumlegetøj, som Miljøstyrelsen siden tirsdag har opfordret alle til at bortskaffe.

12 ud af 12 undersøgte typer af legetøjet indeholdt nemlig skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en sundhedsrisiko, hvis børn leger med dem i længere tid. 

Hvor farlige er squishies?

Sådan skriver Miljøstyrelsen om de stoffer, der er fundet i de undersøgte skumfigurer:

  • Miljøstyrelsen har fundet en risiko for forbigående effekter, som fx øjen- og luftvejsirritation, men også mere alvorlige effekter som leverskader.
  • Desuden kan det skade det ufødte barn, hvis moderen kommer i kontakt med stoffet.
  • Derudover er der i nogle produkter fundet stoffer, der kan give kræft og skade nervesystemet, for at få disse effekter kræves en daglig påvirkning over længere tid. Afgivelsen af de farlige kemiske stoffer er som udgangspunkt størst, når squishien er ny, og bagefter aftager den. 

Alt handlede om squishies

Derfor kunne selv Isabella se, at hun var nødt til at give slip på sin elskede hobby, selvom det siden januar har været hendes ét og alt.

Men det var ikke en nem besked at give datteren, fortæller hendes mor, Sophie Hjertholm, der også har beskrevet datterens forhold til squishies på sin blog.

- Jeg har aldrig set hende gå op i noget, som hun har gået op i squishies. Hun har lavet YouTube-videoer med dem, og hver gang hun har fået en 50’er ind, har hun skullet ud og have en ny squishy, lyder det. 

Isabella Hjertholm på 9 år brugte stort set al sin tid på at tale om og lege med squishies. Hun gik meget op i, om de var bløde og
Isabella Hjertholm på 9 år brugte stort set al sin tid på at tale om og lege med squishies. Hun gik meget op i, om de var bløde og "slowrising". Jo længere tid skumfigurerne var om at folde sig ud til sin normale form, jo bedre var de, mente Isabella. Foto: Privatfoto

"Du ser ked ud af det", måtte hun også sige til sin datter, da hun fortalte hende, at yndlingslegetøjet måtte ud, fordi det var sundhedsskadeligt. Men Isabellas svar overraskede hende:

- Ja, jeg er ked af det, men jeg er allermest vred over, at der bliver solgt noget legetøj til os børn, som ikke er sikkert, når vi tror, det er det, svarede hun. 

Der var ikke noget at rafle om. Ud måtte de. Den 9-årige ville ikke engang prøve at sælge dem videre til andre. 

- Jeg vil ikke have, at der er andre børn, der skal lege med det her legetøj, når det ikke er i orden, sagde hun til sin mor.

Fik 5000 kroner tilbage

Den overbevisning havde Isabella Hjertholm stadig, da hun sammen med sin mor satte kursen mod BR med poserne fulde af skumfigurer. 

Her fik de penge retur for de squishies, der var købt i legetøjsbutikken, og fortsatte herfra videre mod Løvbjerg, Bilka og Føtex, som også gav penge retur for deres legetøjsfigurer.

- Hun var afklaret, men det var en vemodig oplevelse for hende, fortæller Sophie Hjertholm. 

Afstemning

I alt endte familien, som også havde lillebror Nicolaj med på turen, med at få omkring 5000 kroner tilbage for de giftige skumfigurer, og pengene er et plaster på såret, lyder det fra Sophie Hjertholm. 

- Jeg ville ærgre mig over at skulle smide for tusindvis af kroner squishy i skraldespanden, for det var, hvad der ellers ville være sket. Min holdning er, at mine børn ikke skal lege med sådan noget. 

Isabella sammen med lillebroren Nicolaj, som ejede squishies for 800 kroner. Resten af de 5000 kroner stammer fra Isabellas samling.
Isabella sammen med lillebroren Nicolaj, som ejede squishies for 800 kroner. Resten af de 5000 kroner stammer fra Isabellas samling. Foto: Privatfoto

Anderledes er det dog for Isabella. 

- Selvom det er fedt for hende at have en masse penge, hun nu kan bruge på noget andet, så er det ikke det samme, fortæller hendes mor. 

Squishies returneret over hele landet

Top-Toy, der ejer BR og Toys"R"Us i Danmark, stoppede allerede tirsdag med at sælge alle squishies-skumprodukter i samtlige af koncernens butikker i hele Norden.

Her meldte de også ud, at forældre eller børn, der har købt skumlegetøjet, kunne få pengene tilbage for legetøjet. Også selvom kvitteringen var smidt væk.

Siden er der blevet returneret squishies til BR og Toys"R"Us-butikker i hele landet, oplyser Top-Toy til TV 2. Hvor mange, der har benyttet sig af muligheden, findes der endnu ikke en opgørelse over. Tallet ligger dog formentlig over 1000, lyder det fra koncernen.  

- De næste dage vil vise, hvor mange squishies der er afleveret tilbage de seneste dage - det er stadig svært at sige. Men man er fortsat velkommen til at komme ned i en af vores butikker og aflevere de squishies tilbage, som er købt hos os, siger Liselotte Gjerdrum Carlsen, kommunikationsdirektør i Top-Toy. 

Laver nu sine egne

Hos familien Hjertholm skal der i weekenden laves hjemmelavede squishies. Og selvom metoden ikke er helt på plads endnu, har Sophie Hjertholm planer om, at det blandt andet skal ske ved at klippe almindelige rengøringssvampe eller pudeskum ud i forskellige størrelser. 

Det var den trøst, hun kunne give sin datter. At de lavede deres egne, som ikke var farlige.

- Hun skal have en eller anden erstatning for det lige nu. Det er ikke det samme, men det er et kompromis, siger Sophie Hjertholm.  

Vigtigst er det dog, at hendes 9-årige datter ikke længere leger med de skadelige skumfigurer. 

- Jeg var faktisk selv begyndt at studse lidt over dem, fordi det kløede på mine fingerspidser, selvom jeg ikke engang havde rørt særlig meget ved dem, siger hun. 

Det klagede Isabella Hjertholm aldrig over, men hun har én gang haft problemer med at trække vejret.

- Jeg troede, det var, fordi hun havde lavet hjemmelavet slim. Men nu ved jeg ikke, om det var på grund af slimen eller på grund af hendes squishies, siger Sophie Hjertholm.