Ventilatorer og haveslanger kører løs - det koster varmen dig

16x9
Vander du med genbrugsvand fra badebassinet, så vær opmærksom på, at du ikke må bruge det, hvis du har tilsat kemikalier. Er der kemikalier i vandet for at holde det rent, skal vandet i kloakken og ikke ud i haven. Foto: Terkel Broe Christensen - Ritzau Scanpix

Særligt vanding af haven kan blive en bekostelig affære.

Varmen præger i den grad stadig Danmark, og det resulterer for mange danskere i et par nye udgiftposter.

Danskere har nemlig ændret deres vaner en smule. Det fortæller både Coop, der blandt andet står bag Kvickly og Fakta, og hovedstadens vandforsyning, Hofor.

Hos Coop har de kunnet mærke en stor stigning i salg af "sommervarer".

- Vi har flerdoblet salget af ventilatorer og badebassiner, fortæller Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop.

Hos Elgiganten oplever de det samme. Her havde de en stor stigning allerede i maj måned.

- Facit for måneden viser en stigning i ventilator- og aircondition-salget på over 300 procent sammenlignet med samme måned sidste år, udtalte salgschefen for småelektriske varer i Elgiganten, Jesper Marquardsen, i en pressemeddelse i juni.

Ligeledes oplever Hofor en ændring i danskernes forbrug. Her gælder det dog for vandforbruget.

- Vi har set en stigning på cirka 15 procent i forhold til normalen. Vi holder selvfølgelig øje med forbruget og opfordrer generelt til at spare på vandet, siger Marianne Nielsen, der er kommunikationsrådgiver i Hofor.

Afstemning

Men de ændrede vaner og nyerhvervede varmeforanstaltninger er ikke gratis i brug, viser de udregninger, som TV 2 har foretaget.

Badebassiner skal fyldes med vand, og ventilatorer kører på el. Nedenfor kan du få et overblik over, hvad dine nye vaner kommer til at koste dig på den længere bane.

Ekstraudgifter i varmen

Ventilator

En ventilator til sove- eller arbejdsværelset er faktisk ikke en stor post på elregningen.
Tager du den gennemsnitlige pris på el, ligger den på 2,29 kroner per kilowatt-time inklusiv moms og afgifter.
En almindelig ventilator bruger mellem 30 og 50 watt. Har du den tændt i 8 timer om dagen, vil den koste dig 22 kroner om måneden.

Badebassin

Skal du fylde et badebassin en enkelt gang, skal du ikke have den store pengepung frem. Fylder du dog ofte et af de helt store bassiner, kan det godt løbe op.
Samtidig afhænger prisen af, hvor i Danmark du bor. Udgiften til 1000 liter vand kan nemlig i Københavnsområdet alene variere med mere end 76 procent.
I København koster 1000 liter koldt vand 38,65 kroner inklusiv spildevandsafgift. I Vallensbæk ligger prisen på 68,40 kroner for samme mængde.
Tager vi udgangspunkt i en pris midt imellem, på 53,52 kroner, vil det koste 37 kroner at fylde et lille badebassin på 697 liter, som er cirka 1,70 meter i diameter og cirka 50 centimer højt.
Det vil koste 393 kroner at fylde et stort badebassin på 7340 liter, som er cirka fire meter i diameter og cirka 80 centimeter højt.

Vanding af haven

I nogle kommuner er der indført kommunalt vandingsforbud, men i mange er det stadig lovligt at vande videre i private haver.
Vander du dine blomster opfordrer vandværker dog til, at du bruger genbrugsvand fra badebassinet og kun vander før klokken 12 eller efter klokken 15, så det ikke fordamper så hurtigt.
Vanding med haveslange kan dog blive en bekostelig affære.
Ifølge Hofor bruger du cirka 12 liter vand per minut, når du vander haven.
Vander du din have en time om dagen i en måned, løber vandforbruget op på 21.600 liter vand.
1000 liter koldt vand hos Hofor koster i gennemsnit 53,52 kroner inklusiv spildevandsafgift. Dermed vil havevanding koste dig 1156 kroner om måneden.

Aircondition

Har du været ude for at investere i en aircondition, kan det være en god idé at tjekke, hvor mange watt den bruger. Det varierer nemlig en del.
Vælger du en af de billigere modeller, bruger den cirka 80 watt.
Med en gennemsnitspris på 2,29 kroner per kilowatt-time inklusiv moms og afgifter, vil det koste cirka 44 kroner om måneden at have den tændt i otte timer om dagen.

Klimaanlæg i bilen

Ifølge FDM koster det mellem 0,5-1 liter benzin at have klimaanlæget tændt i 100 kilometer. 
Kører du til Sydfrankrig - en tur på cirka 1700 kilometer - med klimaanlægget tændt, vil det højst koste dig cirka 187 kroner med en literpris på benzin på 11 kroner.
Kører du eksempelvis en tur fra Horsens til Sønderborg, vil prisen ligge på 16,5 kroner, hvis du har klimaanlægget tændt.

Solcreme

Når solen skinner, skal huden beskyttes. Men det kan faktisk hurtigt løbe op, hvis du skal dække dig med den anbefalede mængde.
En gennemsnitlig voksen skal bruge cirka 40 milliliter creme, en god håndfuld, for at beskytte hele kroppen. Et barn skal smøres med cirka 20 milliliter for at dække hele kroppen.
Tager vi udgangspunkt i, at du i gennemsnit skal smøre dig ind en gang om dagen i en måned, vil det - med en billig solcreme til 15 kroner for 200 milliliter - koste dig 90 kroner om måneden.
Er I en familie på to børn og to voksne, vil beløbet ligge på 270 kroner om måneden i solcremeudgifter.
Vælger du en solcreme i mellemprisklassen, for eksempel til 100 kroner for 200 milliliter, vil beløbet for en familie ligge på 1800 kroner.