Dagens Grønne Gerning: Drik klimavenlig kaffe

16x9

Vi danskere drikker rigtig meget kaffe. Faktisk er der kun to lande i verden, hvis indbyggere drikker mere kaffe end os, nemlig Sverige og Finland.

I gennemsnit drikker vi i Danmark 10,2 kg. kaffe om året. Omsat til CO2 betyder det, at hver dansker udleder 246 kg CO2 om året, alene fordi vi drikker så meget kaffe. Der er altså en stor CO2 besparelse at hente, hvis vi bare laver lidt om i vores kaffevaner!

Hvis du ikke kan undvære din kaffe helt, så læs med hér. Vi giver dig nemlig opskriften på den mest klimavenlige kop kaffe.

Produktionen af kaffe
De vigtigste årsager til CO2-udledning fra kaffe kommer fra produktionen og fra den måde, vi brygger kaffen på. Kun en lille del kommer fra transport.

Når man kigger på produktionen alene, er det instant kaffe, dvs. den frysetørrede kaffe, der er den største CO2-synder. Instant kaffe fremstilles af kaffebønner, som ristes, males, brygges og derefter tørres.

Man starter med at brygge en stærk kaffe, som fryses ned til minus 45 grader og derefter vakuumtørres. Det kommer der en fast blok ud af, og denne pulveriseres, indtil den får den ønskede kornstørrelse.

Filterkaffen laves af kaffebønner, der ristes og males, og da processen dermed ikke er så kompliceret som ved instant kaffe, er CO2-udledningen mindre.

De hele kaffebønner har den mindste CO2-udledning i produktionen, da de kun skal ristes.

Når kaffen brygges
Den mest CO2-venlige måde at brygge kaffe på, er ved at varme vand i elkedlen og hælde over den kaffe, som du selv har malet i en kaffekværn med håndsving. Det vil typisk være stempelkaffe, der bliver lavet på denne måde.

Du kan også brygge CO2-venlig filterkaffe på gammeldags manér ved at hælde den malede kaffe i en tragt, sætte tragten i en termokande og hælde vand på fra elkedlen.

Hvis du kan undvære mælk til kaffen, er der også en CO2-gevinst at hente. En kop kaffe uden mælk udleder ca. 90 gram CO2, mens en med mælk udleder ca. 150 gram.

Lav kun det antal kopper, du kan drikke, og læg så benene op og nyd din klimavenlige kaffe - vel at mærke mens den stadig er varm. For tre halvkolde kopper kaffe, der hældes ud til fordel for ny varm kaffe sparer ingen CO2, tværtimod!