Trøffel, sputnik eller romkugle?

16x9

Bagerens lækkerier har vidt forskellige navne alt efter hvor i landet, du befinder dig. Se hvor man kalder en romkugle for en sputnik

Træder københavneren ind i en bagerforretning i Østjylland og beder om en romkugle, vil bagerjomfruen formentlig kigge måbende på ham - her går romkuglen nemlig under navnet trøffel.

Men lå bagerforretningen derimod på øen Mors i Limfjorden, ville københavneren være nødt til at bede om en sputnik.

Brød og kager har nemlig vidt forskellige navne alt efter hvor i landet, du befinder dig.

På Go' Morgen Danmarks facebook-gruppe er der udbrudt en mindre krig mellem sjællændere, jyder og fynboer om, hvad den runde romessens-kugle med krymmel på hedder.

Deltag i debatten ved at følge linket i linkboksen til højre i artiklen.

Krumsebolle er foretrukket i Nordjylland, mens man i Østjylland til hver en tid kalder den for en trøffel. Sjællænderne holder sig til romkugle på linje med fynboerne, mens beboerne på øen Mors i Limfjorden bruger navnet sputnik.

"Der er intet så regionalt som brød og kager. Det oplevede jeg, da jeg som københavner kom til Århus for at studere - alt hed noget andet, og jeg var ret rystet over, at de ikke kunne lave tebirkes," siger Bi Skaarup, der er madhistoriker og forfatter til bogen om brødets historie 'Bag Brødet'.

Ingen afgørelse i bagerkrigen
Beder du således om en tebirkes i Jylland, får du en smørholdig bolle uden den søde remonce, som sjællænderne ellers er vant til. Vil du have en sjællandsk tebirkes i jylland, skal du bede om en københavner-birkes.

Desuden hedder kanelsnegle jødekager visser steder i det jyske, mens sjællandernes chokoladeboller hedder cremeboller.

Men selvom diskussionen kan få kløerne frem hos jyder, fynboere og sjællændere, tyder noget på, at det bliver svært at få en endelig afgørelse om, hvad der er rigtigt og forkert at kalde godterne, forklarer madhistorikeren.

"Der findes ikke det, man kan kalde den rette lære inden for brød og kager," siger hun og fortsætter:

"Brød og kager var jo oprindeligt noget, man lavede derhjemme på de enkelte gårde. Det giver selvfølgelig mange variationer - både i måden, man laver det på, og hvad vælger at kalde det," siger hun.

Lær at elske forskellene
Derfor må vi finde os i risikoen for at blive rent til grin, når vi bevæger os ind i en bagerforretning på fremmed jord.

En facebook-fan, Meretha Petersen, skriver:

"På sønderjysk har vi småkager, som hedder knepkager. Det affødte for nogle år siden en sjov episode hos vores venner, som havde en bagerforretning. En Københavner kom ind og spurgte 'hvad hedder de der?', hvorpå ekspeditricen svarede 'det er knepkager'. Kunden vendte sig om og svarede, at ekspeditricen ikke skulle være fræk og gik."

Ifølge Bi Skaarup kan vi lige så godt lære at elske de regionale forskelle.

"Det er da bare sjovt. Vi tror alle sammen, at vi har ret - og det har vi jo sådan set også," griner hun.