Test: Billig chokolade overrasker

16x9

Når marcipanen og nougaten er omdannet til små lækre konfektbidder, mangler kun prikken over det berømte i, når de skal dyppes ned i den tyktflydende smeltede chokolade.

tv2.dk har testet fire slags chokoladeovertræk, for at finde frem til det produkt, der passer bedst til den hjemmelavede konfekt.

Smagspanelet udgøres af Preben Vestergaard Hansen, Michael René og Tanya Junge Meibom fra Professionshøjskolen Metropol, der har blindsmagt produkterne, og de er ikke tvivl om testvinderen, som er luksusvarianten fra Summerbird.

Den får dog skarp konkurrence fra uventet kant. Discount-chokoladen fra Carletti i den gennemsigtige indpakning er tæt på at score topkarakter, selvom den med sine knap 100 kr./kg. ligger langt fra de 380 kr., som Summerbirds koster per kg.

Testpanelet blev dog sat på en ekstra prøve, da et af produkterne er fremstillet af vekao, som er et erstatningsmiddel for chokolade- og kakaovarer med et langt større kakaoindhold.

Den faldt smagseksperterne dog ikke for. Selv om det er en blindtest, så smager de tre straks, at det her ikke smager helt som en standard overtrækschokolade, selv om det ligner.

- En god mørk overtrækschokolade skal helst ikke være for sød, men have en dominerende bitter smag. Men den her smager slet ikke af chokolade, men mere af nougat, siger Michael René.

- Den er alt for sød, og jeg kan umuligt forestille mig, at den er lavet af rigtig kakao, tilføjer Tanya Junge Meibom om produktet.

Se herunder, hvilket mærke, der er lavet af vekao, og hvad eksperterne mener om de fire produkter og hvor mange stjerner de får.

Overtrækschokolade fra Kokkens Køkken
Indhold: 250 g./ 54 % kakaotørstof
Pris: 20,50 kr. (købt i Netto - føres flere steder)
Kilopris: 82 kr.
Testens billigste overtrækschokolade

Det mener eksperterne:
Udseende og duft:
Den ser pæn og blank ud, men man får ikke den overvældende duft af chokolade
Smag: Mere sød end bitter, smager nærmest kakaoagtig eller som lys chokolade. Man får ikke den intense mørke chokoladesmag. En smule bitter eftersmag.
Konklusion: Alt i alt er smagen for sød, hvis den skal bruges som overtræk til klassisk konfekt med marcipan og nougat. Den passer bedre til at overtrække frugt med.

Mørk Kæmpeplade fra Carletti
Indhold: 200 g./ 70 % kakao
Pris: 19,95 kr. (købt i Netto - føres flere steder)
Kilopris: 99,75 kr.
Testens næstbilligste overtrækschokolade, men med fem stjerner klart bedst til prisen

Det mener eksperterne:
Udseende og duft:
En god tyktflydende chokolade med blank overflade, men duften er neutral og vækker ikke interesse ved første indtryk.
Smag: Rigtig fin chokoladesmag, hvor den bitre smag tone frem med det samme. Den er simpel, men god.
Konklusion: Konsistensen er lidt flødeagtig, men alt i alt er den perfekt som overtrækschokolade til stort set hvad som helst.

Mørk overtræk fra Odense
Indhold: 225 g./ lavet af vekao
Pris: 29,50 kr. (købt i Føtex - føres flere steder)
Kilopris: 131 kr.
Ikke en ægte overtrækschokolade, men lavet af erstatningsproduktet vekao, der indeholder mindre chokolade og kakao.

Det mener eksperterne:
Udseende og duft:
Har en mat farve, men til gengæld dufter den intenst af chokolade.
Smag: Smagen skuffer trods den gode duft. Man forventer en intens chokoladesmag, men får i stedet en nøddeagtig smag, der minder om nougat.
Konklusion: Det her tror vi ikke er ikke en rigtig overtrækschokolade, men nærmere et erstatningsmiddel. Den er ret sød, og så kan man se, at den størkner meget hurtigere i forhold til de andre mere rene chokolader.

Venezuela Kokkechokolade fra Summerbird
Indhold: 200 g./ 64 % kakao
Pris: 76 kr. (købt i Summerbirds butik)
Kilopris: 380 kr.
Testvinder, men også testens klart dyreste chokolade.

Udseende og duft: Meget mørkere end de øvrige, og så dufter den virkelig kraftigt og intenst af chokolade.
Smag: For søren da, den smag skuffer på ingen måde og lever virkelig op til den gode duft. Den har lidt sødme og en dejlig og hurtig bitter smag, som ikke bliver for meget.
Konklusion: Det her er helt klart et luksusprodukt, det er der ingen tvivl om. Den kan spises rent som et stykke chokolade til kaffen, og så kan den selvfølgelig bruges som overtræk til alt.