Sådan laver du patchwork

Et patchworktæppe er smukt både som sengetæppe eller til havestolen. Du kan nemt selv komme i gang med et tæppe. Det kræver ikke avancerede sykundskaber. Det eneste du, ifølge Helene Gravenhorst, patchworker gennem mange år, skal kunne, er at sy lige ud på en maskine.

- Du behøver ikke være ekspert i syning, bare du kan sy lige ud, så kan du gå i krig med patchwork.

Helene Gravenhorst er patchworker og bruger det meste af sin tid foran symaskinen med hænderne fulde af små lapper stof, hun syr sammen til smukke tæpper. I videoerne viser hun, hvordan man laver et tæppe.

- Det er tålmodighedsarbejde. Det tager tid. Men får mig, får det mig til at slappe af og giver ro, siger hun.

Helene laver traditionelt patchwork, så hun laver et stykke stof lavet af lapper, der er syet sammen på den ene side og en bagside af et helt stykke stof. Hun ligger vat imellem de to lag.

- Det er et udregningsarbejde at lave et mønster til tæppet. Man skal regne ud, hvor store stykkerne skal være, husk sømrum. Det nemmeste at gå i gang med er at sy i firkanter, forklarer hun.

Helene bruger kniv i stedet for saks. På den måde kan du skære præcist i gennem flere stykker stof samtidig. Det sparer tid.

Helene syr i bomuld, så det kan vaskes i maskinen og kommes i tørretumbleren.

I klippet kan du se, hvordan man stryger stykkerne både før og efter de små lapper sættes sammen. Derefter kan man quilte, det vil sige sy mønster i de to stykker stof.

Det skal du bruge:

  • Symaskine
  • Linealer
  • Kniv
  • Skæreunderlag
  • Stof – mængde afhængig af tæppestørrelse
  • Tråd

Her skal du passe på:

Det eneste, man skal undgå i patchworkarbejdet, er ifølge Helene Gravenhorst, de to velkendte forkortelser, som i patchworkarbejdet har fået en ny betydning:
PHD: Project half done
UFO: Unfinished object