Her er Danmarks største edderkop

16x9
Sådan ser den ud, Danmarks største edderkop med navnet husedderkoppen - den kan blive op til 10 cm i diameter Foto: Polfoto

Det er august, og du er garanteret stødt på mange edderkopper både inden- og uden for dit hus.

Det er august, og du er garanteret stødt på mange edderkopper både inden- og uden for dit hus. Det er nu ikke fordi, der er kommet flere af de ottebenede spindere i denne måned, men derimod fordi temperaturforskellen mellem de kølige morgentimer og de varmere eftermiddagstimer skaber en kraftig dis, der bevirker, at du tydeligere ser edderkopperne i deres spind.

Efterhånden som efteråret nærmer sig, må du nu nok indstille dig på at støde på flere edderkopper. I takt med at temperaturen daler, går edderkopperne nemlig i hi i sprækker og revner ved dit hus, på dit loft eller i din kælder. Og ja, så vil du komme til at rende på dem lidt oftere – men hvilke edderkopper er det helt præcis, du møder i din stue? Det har vi spurgt ledende dyrepasser i Terrariet i Vissenbjerg på Fyn, Jonas Caspersen, om.

- De mest almindelige edderkopper i Danmark er husedderkoppen, korsedderkoppen og den spinkle mejer. Og af de tre er det husedderkoppen, der er den største. Dens fredsommelige navn til trods kan denne edderkop nemlig blive rigtig stor – faktisk helt op til 10 cm i diameter. Ja, hannerne kan endda blive større end det. Derfor er der mange mennesker, der kan blive lidt forskrækkede, når de støder på den midt i deres stue – for den er stor, forklarer Jonas Caspersen, til tv2.dk.

Alle edderkopper kan bide
Nuvel, den er stor, den hudedderkop, men er den også farlig?

- Der findes ikke farlige edderkopper i Danmark, men alligevel skal du vide, at alle edderkopper er udstyret med to gifttænder foran, som de bider deres bytte med. Det foregår således, at de bider hul og sprøjter giften ind. Giften opløser byttet indefra, og så kan edderkoppen så at sige suge suppen ud af byttet, fortæller Jonas Caspersen til tv2.dk og fortsætter:

- Det er nu ikke alle edderkopper, der er store nok at bide gennem menneskets hud, men korsedderkoppen og husedderkoppen kan altså godt. Hvis du lægger dig på en korsedderkop så vil den bide dig, men du vil i de fleste tilfælde dårligt nok mærke det. Nogle vil reagere med en lokal irritation, men vil formentlig slet ikke forbinde det med et edderkoppebid, andre vil slet ikke reagere på det.

- Og så må jeg understrege, at det nu bestemt ikke er noget, vi skal frygte. For det første er edderkopperne bestemt ikke interesseret i at bide os, de gør det kun, hvis vi presser dem. Og for det andet vil de fleste af os ikke mærke det, hvis det sker. Edderkopper vil hellere spise et bytte, de ved, de kan overmande – fluer, natsværmere eller hinanden. Ingen af dem er store nok til at fortære et helt menneske, og derfor er vores frygt for de ottebenede spindere altså ofte helt ubegrundet, slutter dyrepasseren.