Ekspert: Sund mad kan blive farlig besættelse

16x9
blåbær Foto:

Ortoreksi er den såkaldte fjerde spiseforstyrrelse.

Ortoreksi er den såkaldte fjerde spiseforstyrrelse. Man går så meget op i at spise sund mad, at kan ende med at blive en farlig besættelse.

- Det, der er karakteristisk i de sværere grader af ortoreksi, er, at man udover at følge de sundhedsregler, man kan læse sig til i bøger og blade, så opfinder man selv sundhedsregler, som i mange tilfælde faktisk er usunde, siger Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og cand.scient. i human ernæring, til tv2.dk.

Konsekvensen kommer an på, hvilke fødevarer man fravælger. Men alt efter hvad man fravælger, så kan man ende med at blive fejlernæret forklarer René Klinkby Støving, der er overlæge, lektor og Ph.d. ved ernæringsklinikken på Center for Spiseforstyrrelser.

Per Brændgaard oplever i øjeblikket, at mange ortoretikere udelukker madvarer, der egentlig er sunde. Særligt kornprodukter er meget oppe i tiden.

- Konsekvenserne af det er, at man spiser mere protein, end der er sundt. Man spiser mere mættet fedt, end der er sundt. Så er der øget risiko for kronisk nedsat nyrefunktion, urinsyregigt og hjerte-kar-sygdomme på længere sigt, siger han.

- Så kommer der også hele fraværet af, at man ikke får de næringsstoffer, som fuldkorn kan give. Så kan man få nogle problemer med fibermangel og fordøjelsen. Og det er også forbundet med øget risiko for kræft i mave-tarm-kanalen, siger Per Brændgaard.

Ortoreksi giver anderkendelse
Et af problemerne ved ortoreksi er, at man får anderkendelse for, at man kan holde en sund livstil. For det giver andre et indtryk af, at man har viljestyrke til at holde den sunde levevej.

Selvom man spiser rigtig sundt og udadtil virker som om, man har styr på det, så er det faktisk det modsatte, der gør sig gældende, forklarer Steen Andersen, der er generalsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- I og med at man får positiv social feedback på forstyrrelsen, det forstærker den og gør det sværere at indse, at man er forstyrret. Man tror faktisk bare, at man er mere sund end andre, og derfor er det sjældent, at man opsøger hjælp mod problemet, siger Per Brændgaard.

Besat af sundhed
- Det er virkelig en besættelse, og det er noget, de her mennesker reelt lider under. De tænker hele tiden på deres spiseregler, tænker på deres træningsprogrammer, siger nej til invitationer, for så kan de ikke spise den rigtige mad, og så bliver de tvunget til at spise noget usundt, siger Per Brændgaard.

- Jeg synes, at de sociale konsekvenser, som ortoreksi får, er næsten mere begrænsende end de fysiske skader, som man får af at spise så ensidigt, siger Steen Andersen.

- Lider man af ortoreksi, så kan man blive socialt handikappet, hvor man ikke kan bevæge sig ud med andre, fordi man ikke kan spise den mad, der bliver serveret. Det resulterer i en masse undskyldninger, hvor man ender med, at man kun kan spise med sig selv, siger han.