Test dig selv: Er du besat af træning?

16x9

Prioriterer du din træning din fremfor alt andet, så er du muligvis i risikogruppen for at blive træningsafhængig. Seks procent af idrætsaktive dansk

Prioriterer du din træning din fremfor alt andet, så er du muligvis i risikogruppen for at blive træningsafhængig.

Seks procent af idrætsaktive danskere er i risiko for at blive træningsafhængige, viser en undersøgelse af Mia Beck Lichtenstein, der er psykolog og Ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet og forfatter til bogen ”Besat af Træning". De seks procent scorer højt på det skema, man har brugt til at identificere træningsafhængighed og er dermed i stor risiko for at blive ramt af træningsafhængighed.

Spørgeskemaet er udviklet i England, oversat til dansk og testet på en stor dansk motionsgruppe. På baggrund af det skema kan man få en indikation i forhold til risikoen for træningsafhængighed. Skemaet består af seks spørgsmål. Skemaet kræver, at man dyrker meget motion for at man kan få det rette resultat. Det gælder altså ikke, at man kun træner to gange i ugen. Scorer man mellem 24 og 30 på skemaet, så kan man sige, at der er en stor risiko, at man bliver træningsafhængig.

Test dig selv nederst på siden for at se, om du er i risikogruppen for at blive træningsafhængig.

- Træningsafhængighed er ligesom ortoreksi ikke fuldstændig defineret, og der er ikke en diagnose endnu. Derfor er det også svært at beskrive, hvad konsekvenserne er, siger Mia Beck Lichtenstein.

- Det, der er beskrevet i litteraturen verden over, antyder, at træningsafhængighed er et stigende problem, siger hun.

Tvangspræget træning
Når man er afhængig af træning, så bliver træningen mere og mere tvangspræget. Det er ikke længere lysten, der gør, at man træner. Så træningen kommer til at styre en.

- Flere siger, at en dag uden træning er en dag uden mening, siger Mia Beck Lichtenstein

Træningsafhængige kommer ofte så langt ud, at de faktisk har fået skader på krop eller sjæl, før de prøver at skabe forandring, fortæller hun.

- Det er jo ikke et tabuiseret misbrug. Tværtimod så er det et misbrug, som man får masser af status og anderkendelse for at have. Og det er i virkeligheden det, der gør det allersværest. Fordi man bliver ved med at få anderkendelse for det, siger hun.

 

SÆT ÉN RING FOR HVERT UDSAGN - og tæl dine point sammen til sidst

1. Træning er det vigtigste i mit liv.

Meget uenig - 1
Uenig - 2
Hverken enig/uenig - 3
Enig - 4
Meget enig - 5

2. Jeg træner så meget, at jeg får konflikter med min familie, partner eller venner.

Meget uenig - 1
Uenig - 2
Hverken enig/uenig - 3
Enig - 4
Meget enig - 5

3. Jeg bruger træning til at ændre humør (f.eks. for at få et kick eller slippe væk).

Meget uenig - 1
Uenig - 2
Hverken enig/uenig - 3
Enig - 4
Meget enig - 5

4. Jeg har med tiden øget omfanget af min daglige træning.

Meget uenig - 1
Uenig - 2
Hverken enig/uenig - 3
Enig - 4
Meget enig - 5

5. Hvis jeg går glip af et træningspas, bliver jeg rastløs, irritabel eller trist.

Meget uenig - 1
Uenig - 2
Hverken enig/uenig - 3
Enig - 4
Meget enig - 5

6. Selvom jeg skærer ned på min træning, ender jeg alligevel med at træne lige så tit som før.

Meget uenig - 1
Uenig - 2
Hverken enig/uenig - 3
Enig - 4
Meget enig - 5

En samlet score på 24-30 angiver risiko for træningsafhængighed.

Hvis du tilmed kan svare ja på de følgende tre spørgsmål, er der stor sandsynlighed for, at du har udviklet en skadelig afhængighed af træning:

A. Jeg træner ofte på trods af smerter og skader.

B. Jeg tager ofte medicin (f.eks. smertestillende) for at kunne træne.

C. Jeg er alt for afhængig af træning.

Kilde: Mia Beck Lichtenstein.

Træningsafhængig – bliv ved med at træne
Når man dertil, hvor man tænker, at træningen fylder for meget og er et problem, så kan man sagtens komme ud af det, understreger Mia Beck Lichtenstein.

- Man behøver ikke tage en kold tyrker eller stoppe med at dyrke motion, for selvfølgelig skal man det. Det er jo sundt og godt for alle. Man skal bare lære at finde balancen igen og have kontrollen over motionen. Jeg anbefaler, at man trapper langsomt ned, siger hun.

- Find alternative motionsformer, end dem man før har dyrket. Find en erstatning for motionen, så det ikke er det eneste, der dur. Få en vifte af muligheder, der giver følelsen af lykke, så motion ikke er den eneste kilde dertil.

- Vær særligt opmærksom på abstinenser som uro, rastløshed, frustrationer og skyldfølelse. Vær forberedt på abstinenserne og hold dem ud, for de går over igen, uddyber hun.