Test: Er du afhængig af din smartphone?

16x9

Her kan du hurtigt finde ud af, om du er afhængig af din smartphone

Flere unge oplever at deres sociale liv forringes af, at de konstant føler, at de skal tjekke deres smartphone.

Men det er ikke kun de unge der har problemer med de smarte telefoner. I weekenden kunne jp.dk fortælle historien om, at forældre har så travlt med deres smartphones, at det kan gå ud over deres børn.

Psykolog Morten Fenger fortæller til tv2.dk, at afhængigheden af en smartphone er noget, som kan ramme alle.

- Smartphone-afhængighed rammer høj som lav. Den rammer den ressourcestærke person, som gerne vil kunne yde mere og gøre sig gældende i endnu flere sammenhænge.

- Den rammer gennemsnitborgeren, som gerne vil holde sig opdateret i de sociale fælleskaber, men glemmer nærværelsen med egne børn, venner, familie og hobbies og hverdagsoplevelser.

- Den rammer den ressourcesvage, som får en slags surrogatverden at færdes i fremfor at begå sig i den virkelige verden med dets udfordrende krav om at kunne noget og være nogen, siger han.

Er du afhængig?
Hvis du er i tvivl, om du er afhængig af din smartphone, så er der tydelige tegn, som du selv kan lægge mærke til, forklarer Morten Fenger.

- Der er flere symptomer på, at du er afhængig. Man har fundet ud af, at følgende tegn ofte opleves hos personer med afhængighed af deres smartphone og af at være online.

  • Du skal svare på beskeder med det samme
  • Du oplever fantomsignaler fra din smartphone – fx at den vibrerer.
  • Du tænker konstant hvad andre laver og oplever frygt for at gå glip af noget
  • Du er ikke opmærksom og nærværende med venner og familie
  • Du føler dig urolig når du ikke har smartphone på dig eller den er slukket
  • Du oplever problemer med at koncentrere dig og følge med i almindeligt skolearbejde og tænker i stedet på at komme online.

Oplever du et eller flere af ovenstående symptomer, så er du nok i færd med at udvikle et usundt afhængighedsforhold til din smartphone.

 Hvis du vil lære at skrue lidt ned for forbruget, så giver Morten Fenger fem gode råd til hvordan, her.