Ny rapport: Danskere er storforbrugere af antidepressiv medicin

16x9
Rigtig mange danskere bliver i løbet af deres arbejdsliv ramt af en depression Foto: Polfoto

Danskernes forbrug af antidepressiv medicin er mere end fordoblet siden 2000. Det viser en ny rapport fra OECD.

Danskernes forbrug af antidepressiv medicin er mere end fordoblet siden 2000. Det viser en ny rapport fra OECD. Rapporten hedder ”Health at a Glance 2013” og er netop udkommet.

Danmark indfinder sig på en fjerdeplads over de OECD-lande, der forbruger mest antidepressiv medicin. Island tager førstepladsen, mens Australien og Canada indplacerer sig henholdsvis på en anden- og en tredjeplads.

Rapporten forklarer, at måden, man griber den antidepressive behandling an på, varierer fra land til land – og derfor er der stor forskel på, hvor meget antidepressiv medicin indbyggerne i de forskellige lande forbruger. Der er endvidere forskel fra læge til læge eller psykiater til psykiater på, hvor rundhåndet man er med at lange recepter på den antidepressive medicin over konsultationsbordet.

I Island, der er undersøgelsens topscorer, har næsten 30 procent af alle kvinder på 65 år eller derover på et tidspunkt taget medicin mod depression. Til sammenligning har mindre end 15 procent af de norske kvinder inden for den samme aldersgruppe taget antidepressiv medicin.

Det er blevet mere acceptabelt at tage antidepressiv medicin
Hvad er så forklaringen på den voldsomme stigning i forbruget?

Rapporten forklarer stigningen med, at den antidepressive behandling generelt er blevet mere intens og samtidig strækker sig over længere tid.

Desuden er det, set ud fra et samfundsmæssigt og socialt perspektiv, blevet mere acceptabelt at tage medicin mod depression. Det betyder også, at flere mennesker tør gå til deres læge og modtage behandling, hvis de føler sig deprimerede.

Rapporten konkluderer desuden, at den økonomiske krise bærer en del af ansvaret for det øgede forbrug.