Opskrift: Sol over Gundestrup

16x9

Sol over Gundestrup (rygeost)
2 ltr økologisk sødmælk
2 dl økologisk kærnemælk

Sødmælken opvarmes til 25 grader, og kærnemælken tilsættes. Trækker ved stuetemperatur i 20 timer.

Efter den har trukket, snittes massen igennem med en kniv før den hældes op i et viskestykke i et dørslag. Snittene ’åbner’ osten op og gør det nemmere for væsken at løbe af. Lad massen i dørslaget dryppe af i en skål natten over i køleskab.

Dagen efter skal osten vippes ud af viskestykket og tilbage i dørslaget eller en si, der kan klare varmen fra rygningen.

Tænd op under en grillstarter, der er halvt fyldt med halm. Når røgen er godt i gang sættes osten over grillstarteren i sien/dørslaget og den røges i 30-35 sekunder.

Der bliver ca 1 kg ost ud af opskriften.

Servér med ristet rugbrød, solbærsirup eller marmelade.