"Helsepizza på høje hæle" af Tina Scheftelowitz

16x9

Helsepizza på høje hæle

– med nul rulleri
Pizza er den mest fedende fastfood på grund af den store mængde ost i forhold til de andre ingredienser. Normalt er dejen desuden lavet af hvedemel, helt uden kostfibre, og de sunde ingredienser vejer ganske få gram.

Californisk inspiration på den sunde måde
Inspireret af det moderne australske og californiske køkken har jeg her lavet nogle pizzaer, som måske får italienerne til at rive sig i håret af ærgrelse. Men må de i det hele taget hedde pizzaer? Nogle af dem indeholder ikke ost og har råvarekombinationer, som en italiener aldrig ville drømme om at bruge. Og så har jeg tilføjet groft mel og sunde frø og kerner i dejen. Hvis pizzaerne skal endnu mere op og ringe sundhedsmæssigt, må du tilføje en stor skål salat iblandet grove grøntsager, som fx fintsnittet kål.

Tøm køleskabet og lav en pizza
For mig er pizza typisk søndagsmad. Det er noget med at klaske en dej sammen og tømme køleskabet for grøntsager. Kartofler har man vel altid. Lidt gode osterester (hvis jeg skulle vælge én ting at tage med til månen, bliver det god ost − bortset fra grøntsagerne altså!), parma- eller serranoskinke i skiver, frisk eller tørret rosmarin, peberfrugt og løg i ultratynde skiver etc. Du skal se pizzaerne her som inspiration til dine egne kombinationer.

Den geniale smørbare dej
Jeg har gjort bunden smørbar, så slipper vi for rulleriet og meldrys ud over det hele. 

Du kan også bruge den koldhævede dej, du bruger til boller, til at lave pizza med smørbar bund. Dejen skal ikke være for flydende i konsistensen. Den skal være som dejen bliver i denne opskrift.

Jeg har som regel en koldhævet, surdejsbaseret dej i køleskabet. Det er supernemt, og jeg kan lynhurtigt lave boller eller brød, men også pizza. Når jeg bager boller, lader jeg en klat dej blive i skålen og laver straks næste portion dej, med tilsætning af lidt gær. Det kræver blot, at jeg bager minimum hver tredje dag, ellers bliver dejen for sur. Denne type dej giver ekstra god smag til pizzaen.

Parat, start, prøv pizza med ny poesi ...

 

Pizzatips

  • Hvis I er fire personer eller færre, så lav fire portionspizzaer pr. bageplade. Så får I mad samtidig uden at skulle skære/klippe.
  • Den flydende dej kan ikke lide ekstra væde, derfor skal evt. tomatsovs være fast i konsistensen, som ved tomat-gedeostpizzaen.
  • Klip pizzaen i mindre stykker med en saks.
  • I stedet for at bage pizzaen med ost, kan du servere ost til, som de spisende selv river over. En rigtig god parmesanost kommer virkelig til sin ret her smagsmæssigt. Og metoden gør også, at man selv kan dosere ostemængden.
  • Chiliflager smager godt på mange pizzaer.


 

Dej til 4 personer:

15 g gær (⅓ pakke)
5 dl lunkent vand
1 ½ tsk salt
200 g rugmel − eller usigtet speltmel eller andet groft mel
Ca. 400 g hvedemel, gerne durumhvede
6 spsk græskarkerner og/eller hørfrø + evt. drys, kan udelades
Olivenolie til pensling

Opløs gæren i vandet, tilsæt salt og rør melet og frøene i med en ske eller hænderne. Dejen skal blot røres sammen og være smørbar i konsistensen. Forbered fyldet.

Smør dejen ud på bagepapir på størrelse med bagepladen. Smør dejen ud i større eller mindre pizzaer i valgfri facon, ½- 1 cm høje, med hænder som er dyppet i koldt vand. Jeg stiller mig ved siden af vasken og lader det kolde vand løbe i en tynd stråle.

Dryp olie på dejen, smør den ud over bundene og kom fyldet på.

 

Hovedret
Tomat-gedeostpizza med basilikum
Citron-olivenolie, chili- eller basilikumolie smager også godt i tomatpuréen. Flødeosten kan udskiftes med gedeost med skimmel eller andre gode, fede oste. Balsamicoeddike dryppet over ved serveringen smager godt.

Til 1 portion dej, 4 personer

140 g tomatpuré, gerne Urtekrams
1 presset fed hvidløg
2 spsk jomfruolivenolie
200 g gedeflødeost
400 g cherrytomater
Flydende honning
Salt og peber

Topping
½ potte frisk basilikum
Evt. balsamicoeddike
Evt. chiliflager

Tænd ovnen på 225 grader varmluft (250 grader uden varmluft) og kom bagepladerne i ovnen.

Bundene skal ikke smøres med olie. Rør tomatpuréen med hvidløg, olie, salt og peber og fordel den i et tyndt lag på bundene. Dæk bundene med tynde osteskiver eller revet ost, derpå tomaterne. Drys pizzaerne med salt og peber og dryp med lidt honning.

Træk bagepapir med pizzaer over på de varme bageplader og bag dem i ca. 15 minutter, til pizzaerne er gyldne og sprøde.
Servér pizzaerne varme, med basilikumblade og evt. balsamicodryp og chiliflager på.

 

Hovedret:
Kartoffelpizza med skinke, rosmarin og chili
Til 1 portion dej, 4 personer

3 mellemstore kartofler
4 stilke frisk rosmarin
Chiliflager
Salt
Jomfruolivenolie
1 pakke parma- eller serranoskinke i skiver

Til servering
Et helt stykke parmesan eller anden fast ost

Tænd ovnen på 225 grader varmluft (250 grader uden varmluft) og kom bagepladerne i ovnen.

Skær kartoflerne i tynde, tynde skiver med eller uden skræl og vend dem i olivenolie. Dæk de smurte bunde med kartoffelskiver, drys og tryk evt. kerner og frø på dejkanten. Drys med med rosmarinnåle, chiliflager og salt. Dryp med lidt olie og kom ½-1 skive skinke på hver pizza.

Træk bagepapir med pizzaer over på de varme bageplader og bag i ca.15 minutter, til pizzaerne er gyldne og sprøde. Servér med parmesan, som man selv river over pizzaen.