Superkræsen voksen skammer sig: - Eneste frugt jeg spiser er banan

16x9
Her ses Lena Søndergaard Andersen til sin datters barnedåb for en måned siden. Foto: Privatfoto

22-årige Lena Søndergaard kan ikke lide nogen former for grøntsager, og den eneste frugt, hun spiser, er banan.

Kræsenhed fylder rigtig meget i danske børnefamilier, men hvor meget fylder det hos voksne? Formentlig lige så meget, men der bliver bare ikke talt om det.

Faktisk er der forbundet en masse negative følelser med at være kræsen som voksen. TV 2 har fået en lang række henvendelser fra kræsne voksne efter en række artikler om kræsenhed blandt børn.

Alle beskriver det som et problem i deres hverdag. En af dem er 22-årige Lena Søndergaard Andersen, der var kræsen som barn og i dag stadig opfatter sig selv som ekstremt kræsen.

- Jeg kan slet ikke lide nogen grøntsager, og den eneste frugt, jeg kan lide, er banan, siger hun.

Æbler larmer i munden

Når det handler om frugt, er det meget konsistensen og følelsen af at spise eksempelvis et æble, der ikke føles rar, fortæller hun.

- Banan er blødt, men når man tager en bid af et æble, så larmer det inde i munden. Jeg kan egentlig godt lide smagen af æble, men ikke at tygge på det.

Lena Søndergaard Andersen er mor til en lille pige på fem måneder og en dreng på to år, og kræsenheden fyldte meget under hendes graviditeter. Hun kan nemlig i store træk kun lide kød, kartofler og sovs.

Under graviditeterne gjorde hun et ihærdigt forsøg på at spise varieret på trods af, at hun jo ikke spiser grøntsager.

- Jeg var meget ked af min kræsenhed under mine graviditeter. Jeg blendede grøntsager og kom i maden og lavede smoothies med frugt, så jeg fik nogle af de vitaminer, jeg har brug for.

Skamfuldt

Lena Søndergaard Andersen synes, det er skamfuldt og pinligt ikke at spise det, der bliver serveret for hende.

Hun oplever, at man tit ser på kræsenhed som noget, kun børn er ramt af. Når hun giver udtryk for sin kræsenhed, rynker folk ofte på næsen af det.

- Det er et område, folk ikke rigtig forstår sig på. Folk presser på for, at man skal smage på ting og griner af ens kræsenhed. Det gør bare, at man bliver endnu mere flov, siger hun og beskriver sin kræsenhed som et slags handicap.

Første middag med svigerforældrene

Da TV 2 fanger Lena Søndergaard Andersen over telefonen, er hun på udflugt med sin mødregruppe, og det er ikke uden udfordringer.

- En af de andre mødre har medbragt sandwich til os alle, og så skal jeg sidde og pille salat ud, fordi jeg ikke kan lide det. Det er så pinligt, at man ikke bare kan spise det.

Lena Søndergaard Andersen oplever ret tit at blive flov over sin kræsenhed. En af de situationer, hvor hun var mest pinlig over sin kræsenhed, var, da hun skulle spise hos sine svigerforældre første gang.

- De havde lavet en god middag, men jeg kunne ikke lide maden, så jeg måtte sidde og tvinge mig selv til at spise det, og til sidst måtte jeg fortælle, at jeg ikke kunne spise mere, fordi jeg er kræsen.

Gemmer sine brækfornemmelser

Lena Søndergaard Andersen forklarer, at hun plejer diskret at pille det fra, som hun ikke kan lide, og i nogle tilfælde spiser hun også maden, selv om hun ikke kan lide det.

- Det er rigtig ubehageligt at skulle tvinge sig selv til at spise noget. Så sidder jeg og prøver at skjule, at jeg ikke kan lide det og gemmer brækfornemmelsen, siger Lena Søndergaard Madsen og tilføjer, at hun typisk kun tvinger sig selv til at spise noget, hun ikke kan lide, når hun er sammen med nye mennesker, som ikke kender til hendes kræsenhed.

Var også kræsen som barn

Lena Søndergaard Andersen var også kræsen som barn, men har altid fået at vide, at hun ville vokse fra det. Det har hun bare ikke gjort.

Hun mindes kampe med sin mor ved spisebordet. Moren var selv kræsen som barn, men voksede fra det, og det troede familien også, at Lena Søndergaard Andersen ville.

- Min mor har altid villet have, at jeg skulle smage på tingene, men hun har ikke tvunget mig og sagt, at jeg ikke måtte rejse mig, før jeg havde spist op.

I familien er de vant til, at Lena Søndergaard Andersen er kræsen, men alligevel oplever hun, at det meget ofte bliver nævnt. Og det er noget, der påvirker hende meget.

Vokser i munden

Men har Lena Søndergaard Andersen overhovedet gjort noget for at komme sin kræsenhed til livs? Det mener hun selv, at hun har. Eksempelvis prøver hun gentagne gange at smage på fødevarer, som hun ikke kan lide.

Og hvis hun er ude at spise hos folk, så smager hun også altid på det, der bliver serveret.

De fleste danskere kan lide jordbær, men ikke Lena Søndergaard Andersen. Hun kan godt lide duften og egentlig også smagen, men følelsen af at spise dem kan hun ikke lide.

- Jeg kan ikke lide at tygge på det og bide i det. Det vokser i munden og er ikke en rar oplevelse, siger hun og fortsætter:

- Jeg har prøvet at tvinge mig selv til at spise det mange gange. Hver sommer prøver jeg, men det er den samme ubehagelige oplevelse.

TV 2 har i samarbejde med Smag for Livet udarbejdet 10 gode råd til, hvordan man som forælder kan hjælpe sit barn ud af kræsenhed. Du kan se rådene herunder.