EM for kokke er i gang – danskerne ligger lunt i svinget, men kæmper med spaghetti og tiden

Kenneth Toft-Hansen og hans delegation kæmper for en podieplads og kommer højst sandsynligt til at kæmpe med de andre nordiske lande.

Spaghetti er for mange danskere en nem løsning, når der skal mad på bordet efter en lang arbejdsdag.

Derfor er det måske de færreste, der forbinder den bløde ret med finere madlavning.

Ikke desto mindre står der lige nu speghetti og koger på det danske komfur under kokkenes EM, Bocuse d’Or Europe.

Og lige netop spaghettien kan vise sig at blive den spiller, der udfordrer det danske hold med Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel i spidsen. Et hold, der ellers på forhånd forventedes at få en podieplads.

Spaghetti er for blødt

I et års tid har Kenneth Toft-Hansen og hans mandskab forberedt sig på de to retter, de skal servere tirsdag eftermiddag for en række af Europas bedste kokke.

Klokken 15.20 skal de servere en vegetarisk ret, som skal indeholde æg og den lokale piemontesiske råmælksost Castelmagno.

Det har holdet hele tiden vidst, men sent mandag eftermiddag stod det klart for holdet, hvilken hemmelig ingrediens, de også skal inkorporere i retten.

Og det er her, spaghettien kommer ind i billedet – og det har skabt udfordringer og har tvunget holdet til at tænke kreativt.

- Vi manglede ikke noget blødt som spaghetti i retten, fortæller træner Rasmus Kofoed fra Restaurant Geranium, som selv har stået på alle tre podiepladser til VM.

Kenneth Toft-Hansen og hans assistent, Christian Wellendorf, inden de tog afsted til konkurrencen i Torino.
Kenneth Toft-Hansen og hans assistent, Christian Wellendorf, inden de tog afsted til konkurrencen i Torino. Foto: Bocuse d'Or Danmark

Derfor går holdet nu efter en helt anden tekstur end den slimede. De vil gøre spaghettien sprød.

- Vi koger den, tørrer den og frituresteger den, fortæller Rasmus Kofoed.

Tiden er en vigtig faktor

Når den første ret er serveret for dommerne, har Kenneth Toft-Hansen og hans assistent, Christian Wellendorf, 35 minutter til at gøre deres kødret færdig. Den skal blandt andet indeholde mørbrad, kalvebrisler og risottoris.

Spørger man Francis Cardenau, som er præsident for den danske delegation og en del af dommerkomitéen, er det dog ikke alle de fastlagte ingredienser, der bliver Danmarks største udfordring.

- Det bliver at nå det til tiden. Man mister rigtig mange point, hvis man ikke når det. Det skete to gange i går, siger han og henviser til, at halvdelen af konkurrencens 20 deltagerlande allerede var i køkkenerne i går.

Deres bedømmelse er dog stadig hemmelig, så den danske delegation ved ikke, hvilke point de er oppe i mod.

Francis Cardenau regner dog med, at der bliver medaljer til Danmark i dag.

- Jeg forventer selvfølgelig, at Danmark kommer på podiet i dag, for vi har Kenneth og Rasmus – to erfarne mennesker, som kan bringe Danmark op på højeste niveau. Men vi dyster også mod Sverige og Norge, som også er vant til at komme på podiet, så det er en hård kamp mellem de skandinaviske lande, vurderer han.

Norge er en stor konkurrent

I sin introduktionsvideo, hvor Kenneth Toft-Hansen kunne introducere sig selv til konkurrencens publikum, gjorde han det klart, hvor han får sin inspiration fra.

- Jeg bliver inspireret af naturen og planter, der gror. Jeg vil gerne ramme den samme energi i maden, sagde han.

Men den taktik ser det ud til, at der er andre nationer, der også tyr til, fortæller TV 2’s madekspert Svend Rasmussen, som er til stede i Torino.

- Nordmændene virker overordentlig skarpe. Deres mad minder meget om den danske, og ligesom Kenneth har de indført et blomstertema. Det kan få betydning, da det visuelle udgør næsten en tredjedel af pointene, siger han.

- Det bliver uhyggeligt tæt mellem Danmark og Norge.

En fuldt koncentreret Kenneth Toft-Hansen, der er i gang med konkurrencen. Omkring ham er en øredøvende larm.
En fuldt koncentreret Kenneth Toft-Hansen, der er i gang med konkurrencen. Omkring ham er en øredøvende larm. Foto: Svend Rasmussen / TV 2

75.000 Dannebrogsflag

Opbakningen til Kenneth Toft-Hansen og det danske mandskab er bestemt ikke til at overse og -høre i Torino.

- Der er virkelig gang i det danske publikum, fortæller Svend Rasmussen.

- Der er indkøbt megafoner, der spiller ’Der er et yndigt land’ for fuld blæs, og danskerne har konfettikanoner med 75.000 flag i baghånden, som vil blive skudt af, når danskerne afleverer deres retter.

- Men mon ikke der også er gemt nogle til præmieoverrækkelsen?, spørger Svend Rasmussen retorisk.