Kokke-EM: Danskernes mad er serveret - se anretningerne her

16x9
I mere end fem timer har Kenneth Toft-Hansen været fuldt fokuseret på maden i det danske køkken. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Kenneth Toft-Hansen og hans assistent er løbende blevet holdt øje med af officials, og det tyder på, at holder ligger blandt favoritterne.

Fem en halv timer hektisk arbejde er nu mundet ud i de endelige to serveringer fra den danske delegation til Bocuse d’Or Europe, kokkenes uofficielle EM.

Kenneth Toft-Hansen og hans assistent, Christian Wellendorf, serverede først den vegetariske ret, som har givet dem lidt problemer, siden de mandag eftermiddag fik at vide, at den skulle indeholde spaghetti.

Ved hjælp af 70 stopure og et par minutters ekstra tid lykkedes dem at få bikset en sammenhængende ret sammen med friturestegt spaghetti, asparges, ærter, æg og en dyr, italiensk ost.

Præcis 32 minutter senere – lige efter tidsplanen – afleverede de så deres anden og sidste ret: Et kødfad, der både skulle indeholde kalvemørbrad, kalvebrisler og risottoris. 

I Italien, hvor årets konkurrence afholdes, er det ikke almindeligt at spise risotto sammen med kød, og derfor valgte den danske delegation at give risene en anden konsistens end den cremede, man kender fra risotto.

- I stedet har de puffet risene og kommet dem i en kartoffelsalat, hvor de giver lidt crunch, fortæller TV 2s madkender Svend Rasmussen, der er til stede ved konkurrencen i Torino.

Som en lydløs ballet

At få to så detaljerede retter sat sammen og præsenteret er en utrolig præstation, når man tænker på, at kokken og hans unge assistent har stået i øredøvende larm i mere end fem en halv time.

Men det havde de allerede forberedt sig på.

Mens de har finpudset menuen og igen og igen lavet variationer af de to retter, som de nu har præsenteret for de kræsne dommere, har der kørt et soundtrack i baggrunden.

Og det er ikke hvilket som helst soundtrack, men en optagelse fra sidste års konkurrence, hvor tågehorn og opmuntrende råb overdøver alt andet.

De danske fans hepper ivrigt på Kenneth Toft-Hansen og Christian Wellendorf. Konfettikanoner med tusindvis af dannebrogsflag svævede ud i lokalet, da Danmark serverede den første ret.
De danske fans hepper ivrigt på Kenneth Toft-Hansen og Christian Wellendorf. Konfettikanoner med tusindvis af dannebrogsflag svævede ud i lokalet, da Danmark serverede den første ret. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Denne optagelse er blevet afspillet for fuld drøn, mens Kenneth Toft-Hansen og assistenten Christian Wellendorf har lært at arbejde sammen og have styr på detaljerne, selvom de ikke kan få ørenlyd.

- Det er indøvet som en ballet. De kan ikke nå at tale sammen undervejs, fortæller TV 2s madkender Svend Rasmussen.   

10 minutter kan betyde alting

I alt kæmper 20 europæiske nationer i årets konkurrence, og de første 10 var allerede i køkkenet i går.

Tirsdag konkurrerer de sidste 10 nationer, og de har hver deres tidsplan for, hvornår retterne skal stå klar.

Bliver en servering bare 10 minutter forsinket, får man minuspoint, og så kan man godt pakke medaljedrømmene væk med det samme, fortæller Svend Rasmussen.

Og det var også det, den danske delegations præsident, Francis Cardenau, frygtede mest ville ske for danskerne, inden dagens konkurrence.

Men den frygt blev gjort til skamme, og maden fra det danske køkken blev sat foran dommerne henholdsvis tre minutter for sent og lige på minuttet.

Hvordan deres og resten af både mandagens og tirsdagens kombattanters mad bliver bedømt, bliver dog først offentliggjort, når alle retter har været forbi de 20 dommere sent tirsdag eftermiddag.

Et ekstra øje på Danmark

Alligevel er der allerede tegn på, hvem dommerne har et særligt øje til, fortæller Svend Rasmussen.

I løbet af konkurrencens første timer lagde han mærke til, at en del hvidklædte flokkedes om blandt andet det danske køkken. Og det er ikke hvilke som helst hvidklædte mænd.

- Det er officials. Det er tidligere vindere og medaljetagere ved VM og EM, og de holder øje med dem, som de undervejs synes har de største chancer, siger Svend Rasmussen.

Dommerne holder skarpt øje med det danske køkken. Forrest ses den danske delegations præsident, Francis Cardenau, som også er en del af dommerkomitéen.
Dommerne holder skarpt øje med det danske køkken. Forrest ses den danske delegations præsident, Francis Cardenau, som også er en del af dommerkomitéen. Foto: Foodscene

- Danmark står midt imellem Italien på den ene side og Norge på den anden side, og det er de tre stande og Sverige, der bliver holdt ekstra meget øje med. Jeg tror, at det bliver opgjort mellem de lande, som er oppe i dag. Og Danmark ligger lunt, lyder vurderingen.

Det hele handler dog ikke om smagen og forventningerne. Kokkene bliver også bedømt på den visuelle præsentation af maden og på hygiejnen og mængden af madspild i køkkenet.  

Sådan så Danmarks vegetariske ret ud, da den blev serveret. 

Og Italiens, der var noget af et udstyrsstykke: