Dansk kok presset af gravid kone op til international konkurrence

Den nye titel som far har givet den danske kok en fordel i kokkekonkurrence, mener kollega og tidligere verdensmester.

Der bliver gået til stålet, panderne og gryderne i den franske by Lyon i denne uge, hvor den prestigefulde kokkekonkurrence Bocuse d’Or er i fuld gang.

Her bliver Danmark repræsenteret af Kenneth Toft-Hansen, og hans chancer er gode, vurderer kollega og tidligere vinder af konkurrencen, Rasmus Kofoed.

- Jeg synes, det gik fantastisk. Der var en god arbejdsgang, og han var effektiv, men ikke overtændt. Tingene blev lavet grundigt, så det ser godt ud, siger han til TV 2.

Kunne gå i fødsel når som helst

Kenneth Toft-Hansen og hans kone, Louise, driver til daglig Svinkløv Badehotel, der er under genopbygning efter branden i 2016 og forventes at genåbne i starten af maj 2019.

Men selvom han er vant til en travl hverdag, har det alligevel været en hektisk tid op til det, der også bliver omtalt som det uofficielle VM for kokke.

Ikke kun på grund af al træningen, men også fordi Kenneth Toft-Hansens højgravide kone stod på sidelinjen og kunne gå i fødsel når som helst.

Heldigvis endte deres søn med at komme til verden en uge inden, kokken skulle bevise sit værd i Lyon.

Kenneth Toft-Hansen var midt i at skære kødet ud under træningen, da telefonen ringede, og han fik besked om, at hans kone, Louise, var gået i fødsel.
Kenneth Toft-Hansen var midt i at skære kødet ud under træningen, da telefonen ringede, og han fik besked om, at hans kone, Louise, var gået i fødsel. Foto: Jean-philippe Ksiazek / Ritzau Scanpix

- Det har betydet alverden at få lov til at opleve det - nu er det vores første barn. Jeg er superglad og føler mig priviligeret over at have været med og kunne tage herned med god ro, siger han.

Ny titel giver fordel

Kokkekollegaen Rasmus Kofoed, der vandt Bocuse d’Or tilbage i 2011, tror da også, at det kunne have påvirket Kenneth Toft-Hansens præstation i konkurrencen, hvis han ikke havde nået at erhverve sig den nye titel som far. I stedet er det endt med at give ham en fordel.

Den danske kok Kenneth Toft-Hansen driver til daglig Svinkløv Badehotel.
Den danske kok Kenneth Toft-Hansen driver til daglig Svinkløv Badehotel. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

- Det har været en stor mental sten, han har skullet forholde sig til. For hvornår ville fødslen gå i gang? Det kunne være sket, mens han stod her (i Lyon, red.). Men nu er det veloverstået, og der er ingen tvivl om, at han er mere rolig. Jeg har ikke set Kenneth så afbalanceret før, siger han.

Rasmus Kofoed tror på, at danskerens to retter og den rolige hånd nok skal sikre ham en plads i toppen af konkurrencen.

- Hvis maden bliver lavet så godt, som den kan laves, ville være mærkeligt, hvis ikke han kom i top fire, siger han.

Kunne ikke have gjort det bedre

Kenneth Toft-Hansen har da også selv en god fornemmelse i maven, efter han tirsdag eftermiddag overlod sine to retter til dommernes øjne og smagsløg.

- Der er selvfølgelig nogle ting, der kunne være bedre, men i det store billede havde vi en god dag i køkkenet. Kunne vi have gjort det bedre? Det tror jeg faktisk ikke, vi kunne. Det her er niveauet, vi kan levere. Derfor er jeg personligt glad, siger han.

Men selvom konkurrencen først bliver afgjort onsdag, hvor anden halvdel af deltagerlandene skal lave deres retter, så har 2019 allerede toppet for kokken.

- Skulle vi være så heldige at ramme podiet i morgen, så kommer det nok ikke til at overskride det at få en søn, men måske kan det komme deropad.