Fastelavnsboller med karamelcreme og syrlig sveskesylt

16x9
Mette Blomsterbergs fastelavnsboller med karamelcreme og syrlig sveskesylt Foto: TV 2
Pers.
10

Tilberedning

  1. KARAMELCREME: Læg husblassen i blød i ½ liter iskoldt vand i ½ time. Hak chokoladen fint og kom den op i en stor skål. Kom sukkeret op i en lille kasserolle og smelt det til gylden karamel. Tag kasserollen væk fra varmen og tilsæt fløden – pas på det vil bruse let op.
  2. Tilføj salt og stil det tilbage på varmekilden. Varm det nu op til 80 grader (brug et termometer) og tag gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand og kom det op i den varme fløde. Rør til al husblassen er smeltet. Læg en sigte over skålen med chokolade og hæld 1/3 af den varme karamelfløde igennem sigten. Rør med en dejskraber til chokoladen nærmest er smeltet.
  3. Tilsæt 1/3 mere af fløden og rør igen. Tilsæt det sidste og gentag omrøring. Hæld cremen op i en ren, flad beholder og læg husholdningsfilm direkte ovenpå cremens overflade, så der ikke dannes kondens. Nedkøl cremen til 5 grader.
  4. VANDBAKKELSESDEJ: Smelt vand og smør i en gryde. Tilsæt melet og rør godt og hurtigt til en ’smørbolle’ er dannet. Tag gryden af varmen. Vent 2 - 3 minutter.
  5. Tilsæt æggene lidt ad gangen under kraftig omrøring, til en glat og smidig dej opnås. Smør 2 stk. bageplader jævnt med en anelse bagespray eller smagsneutral olie. Kom dejen op i en sprøjtepose med en stor ca. 18 mm glat tyl.
  6. Sprøjt dejen ud på bagepladerne med god afstand til hinanden så store som æg. Bag dem i en 190 grader varm ovn til de er gyldne og godt bagt i bunden, cirka 15 minutter – afhængig af ovnen. Afkøles helt på en bagerist.
  7. SYRLIGT SVESKEFYLD: Skær sveskerne i halve, og kom dem op i en kasserolle sammen med de øvrige ingredienser. Kom låg på kasserollen og kog hele herligheden ved middelvarme til sveskerne begynder at koge let ud – ca. 5-6 minutter afhængigt at sveskernes tørhed. Nedkøl sylten til 5 grader i en ren beholder.
  8. OPBYGNING: Skær bollerne igennem med en skarp, savtakket kniv. Læg bundene foran dig. Pisk den iskolde karamelcreme luftig med en håndmikser.
  9. Klip et hul i en engangssprøjtepose og læg en stor rund glat tyl (14 millimeter) op i posen, og fyld cremen i. Læg kold sveskesylt i midten af hver underbolle og sprøjt flotte ’kugler’ af creme ovenpå. Læg lågene på og drys med sigtet kakao ud over. Nyd fastelavnsbollerne samme dag.