Langtidshævede boller med surdej og kerner

16x9
Langtidshævede boller med surdej og kerner. Foto: TV 2
Grad
Let
Pers.
10
Tid
210 min + 25 min

Tilberedning

  1. Bag bollerne i 20-25 minutter til de er flotte og gyldne og lyder hult når man banker i bunden af dem.
  2. Metode: Opløs gær og surdej i vand ved stuetemperatur.
  3. BOLLER - VERSION NATTEN OVER: Rør mel og salt i med en dejkrog ved lav hastighed i en røremaskine eller i hånden og lad dejen ælte i minimum 10 minutter. Du kan nøjes med gær, hvis du ikke har surdej.
  4. Sluk maskinen.
  5. Film røreskålen og lad den hæve en 1 time.
  6. Fjern filmen og ælt dejen igennem i 10 minutter mere på røremaskinen ved lav hastighed eller i hånden.
  7. Film skålen og lad den hæve på køl natten over i køleskabet.
  8. Ta’ dejen ud, og lad den temperere i ca. ½ time.
  9. BOLLER - VERSION SAMME DAG: Rør mel og salt i med en dejkrog ved lav hastighed i en røremaskine eller i hånden og lad dejen ælte i minimum 10 minutter. Start som beskrevet i pkt. 1 og 2.
  10. Sluk maskinen.
  11. Film røreskålen og lad den hæve en 1 time (gentag tre gange).
  12. Efter tredje hævning hældes dejen forsigtigt ud på køkkenbordet drysset med mel.
  13. BAGNING: Tænd ovnen på 230 grader eller så så tæt på som muligt.
  14. Vend en flad bageplade med bunden i vejret inde i ovnen og lad den varme op.
  15. Placer en mindre bradepande i bunden af ovnen til vand, som tilsættes ved bagning.
  16. Sæt vand over i kogekedlen.
  17. Læg et stykke bagepapir på bagsiden af en anden bageplade eller et skærebræt.
  18. På en helt ren og tør bordplade drysset med mel hældes dejen forsigtigt ud.
  19. Fold siderne ind til midten, fold toppen over og ind til midten og rul dejen sammen så den lukkes.
  20. BOLLER UDEN KERNER: Bollerne dyppes i mel og lægges på bagepapiret.
  21. BOLLER MED KERNER: Bollerne pensles med lidt vand og vendes forsigtigt i kernerne og placeres på bagepladen (hvis ikke der ønskes kerne, så dyppes bollerne i mel og lægges på bagepapiret).
  22. BOLLER UDEN KERNER: Bollerne dyppes i mel og lægges på bagepapiret.
  23. Med et snuptag glides pladen mad bagepapiret ind i ovnen og den kolde plade trækkes ud, så bagepapiret med boller lægger på den varme plade i ovnen.
  24. Med en skarp brødkniv lægges et snit i hver bolle.
  25. Med et snuptag glides pladen mad bagepapiret ind i ovnen og den kolde plade trækkes ud, så bagepapiret med boller lægger på den varme plade i ovnen.
  26. Hæld 3 dl kogende vand ned i bradebanden i bunden af ovnen og luk lynhurtigt ovndøren.