Leanders brød

16x9
Grad
Let
Pers.
4
Tid
30 min

Tilberedning

  1. Opløs gæren i vandet. Tilsæt begge meltyper og til sidst saltet. Hvis du bruger en røremaskine, som er at foretrække, æltes dejen med dejkrog på laveste niveau, til ingredienserne er rørt sammen. Ellers skal der røres med håndkraft. Herefter sættes tempoet helt op, og der æltes mellem 5 og 10 minutter.
  2. Når dejen slipper røreskålens sider, stoppes maskinen, og der laves en glutenprøve for at konstatere, om dejen er æltet nok.
  3. En glutenprøve laves ved, at man tager en klump dej op mellem fingrene og prøver at strække dejen ud til en tynd hinde. Hvis man kan lave en hinde så tynd, at man kan kigge igennem den, uden den går i stykker, er dejen æltet nok. Hvis den går i stykker, før man kan strække den tyndt ud, skal den æltes noget mere.
  4. Når dejen er æltet færdig, kommes den i en let smurt beholder og dækkes til – helst med låg eller husholdningsfilm. Dejen sættes i køleskabet og hæver i ca. 24 timer.
  5. Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, vendes den ud på et meldrysset bord. Nu kan der laves brød eller boller af dejen. Man kan evt. bruge en spartel. Det vigtigste er, at man håndterer dejen så forsigtigt som muligt, da man ellers trykker al luften ud.
  6. Den mere magelige bager kan sagtens lade dejen hæve i det fad eller den form, som brødet skal bages i - bare husk, at brødet hæver til dobbelt størrelse.
  7. Sæt nu brødet ind i en varm ovn ca. 250 grader eller mere. Giv brødet 5-10 minutter ved høj temperatur, og skru så ovnen ned til ca. 200 grader, og bag brødet færdigt – det tager mellem 5-15 minutter.
  8. Lad brødet køle af på en rist, og servér det så.