Ølandshvedebrød

16x9
Grad
Let
Tid
40 min

Tilberedning

  1. Æltning: Start med at røre gæren godt ud i vandet.
  2. Tag et stort dejfad, kom vandet i dejfadet og bland hvedemel, fuldkornsmel og salt i vandet.
  3. Rør – eller nærmest pisk – dejen med en flad grydeske, samtidig med at du med mellemrum skraber dejen ned fra kanterne af skålen, så der arbejdes luft ind i den.
  4. Du skal baske løs i 5-10 minutter eller længere med et par indlagte pauser, til dejen har forvandlet sig fra melklister til en glat, blank og smidig dej, der slipper fadets sider.
  5. Hævning: Gnid indersiden af en skål eller en plastbeholder med olie.
  6. Kom den færdigæltede dej i skålen, og læg låg eller film over, så dejen ikke tørrer ud.
  7. Sæt et mærke eller en elastisk omkring skålen, der hvor dejen når til – så du kan se, hvor du startede – og stil dejen til hævning.
  8. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet.
  9. Stil den derefter i køleskabet, og lad den hæve i mindst 12 timer til ca. dobbelt størrelse, altså 100 % ekstra.
  10. Det kan være en god idé at tjekke dejen, et par timer inden du har tænkt dig at bage brødet.
  11. Hvis dejen ikke har hævet nok, kan du tage den ud af køleskabet og lade den hæve et par timer på køkkenbordet ved stuetemperatur, så gærcellerne lige "vågner" og dejen hæver færdig.
  12. Formning og bagning: Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når brødet skal bages.
  13. Sæt en bage-/pizzasten ind i midten af ovnen, og tænd ovnen og sæt den så høj varme som muligt, ca. 30 minutter før du begynder at forme brødet.
  14. Hvis du ikke har en bagesten, kan du få næsten den samme effekt ved at sætte en flad bageplade ind midt i ovnen med bagsiden opad, og lade den varme med op.
  15. Drys rigeligt med mel på køkkenbordet, og vend forsigtigt dejen ud af beholderen den har hævet i uden at slå luften ud af dejen - dejen vil flyde lidt ud.
  16. Del evt. dejen i til to brød eller flere små boller med en kniv og fold nu den ene dej ind over sig selv, så du får et brød med mel på toppen.
  17. Gentag proceduren med den anden dej.
  18. Du kan få lidt mere højde på brødene hvis du bruger en bagespartel.
  19. Skub forsigtigt bagepapiret med brødene ind på den varme bageplade eller bagesten i ovnen – det kan du gøre med en bagespade, bagsiden af en bageplade, et skærebræt eller et stykke pap – fx låget fra en pizzaæske.
  20. Pas på at bagepapiret ikke rører ved ovnens sider.
  21. Bag brødene i ca. 5 minutter ved ovnens højeste varme (250-275°).
  22. Sænk derefter temperaturen til ca. 230°.
  23. Fordi ovne er forskellige og bager forskelligt, kan den reelle temperatur være markant anderledes i din ovn – og dermed er der også forskel på, hvor længe brødet er om at blive bagt.
  24. Så bagetemperaturerne og bagetider er cirka tider.
  25. Bag brødene til de flotte mørkebrune og lyder hult når du banker på dem og ikke føles for tunge - det tager ca. 30-40 minutter.