Vinterpizza

16x9
Vinterpizza Foto: TV 2

Tilberedning

  1. Man kan med fordel blande 1/3 fuldkornsmel i sin pizzadej og derved få en sundere og mere smagfuld bund.
  2. Bland vand, gær, surdej sammen.
  3. Når det er opløst, tilsættes 0,3 kg 00-mel og 250 g semola. Dette røres ud, til der ikke er flere klumper.
  4. Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00-mel). Og ælt så på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det handler om manpower (eller girlpower).
  5. Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig. Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultravigtigt).
  6. Tag dejen ud og skær den ud til boller a 180 g.
  7. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile koldt en time.
  8. Tag dem ud og lad dem få lidt temperatur igen, så er vi klar til at rulle ud.
  9. Pizza - Brunet smør og jordskokker: Skræl 2/3-del af jordskokkerne og skær dem i tern.
  10. Gør dem møre med et fed hvidløg og et ½ skalotteløg.
  11. Blend til det er cremet.
  12. Hak nødderne groft og brun smørret.
  13. Hak en anelse hvidløg med citronskal og persille.
  14. Rist nødderne let gyldne i det brunede smør og put derpå en skvæt æbleeddike i. (Pas på smørret ikke er for varmt).
  15. Rul dejen ud til min. 30 cm i diameter.
  16. Smør jordskokkecremen ud på pizzaen i et tyndt lag. Brug ikke mere end 2 dl.
  17. Pluk mozzarellaen over pizzaen og dryp med lidt olivenolie.
  18. Bag pizzaen på bagesten i ovnen ved oven og under varme så højt som ovnen kan gå til. Jo tættere på 300 grader, jo bedre.
  19. Når pizzaen er sprød og gylden, tages den ud.
  20. Læg nu straks skinken på og pynt med jordskokkeskiverne vendt med gremolata.
  21. Dryp til sidst den brunede smør-vinaigrette med hasselnødder over pizzaen.
  22. Restepizza med porre og kartofler: Skær kartofler i tynde skiver og vask og snit porrerne i skiver.
  23. Rul pizzadejen ud til min. 30 cm i diameter.
  24. Fordel små toppe af flødeost på pizzaen og riv osten over den også.
  25. Fordel herefter porrer og kartofler og dryp med olivenolie.
  26. Bag pizzaen på bagesten i ovnen ved oven og under varme så højt som ovnen kan gå til. Jo tættere på 300 grader, jo bedre.
  27. Mens pizzaen bages hakkes stegt flæsk til en grov krumme, evt. blandet med frisk timian og mandler.
  28. Når pizzaen er sprød og gylden, tages den ud.
  29. Drys med dit flæskedrys og peber og dryp med lidt olie (Trøffel eller urte).