Årets Bodil-nomineringer

16x9

"Hvid nat", "Kunsten at græde i kor" og "Fighter" løb med de fleste Bodil-nomineringer

"Hvid nat", "Kunsten at græde i kor" og "Fighter" løb med de fleste Bodil-nomineringer. De tre film dyster med "AFR" om prisen for bedste danske film i 2007.

Tre film delte halvdelen af de nomineringer, som tilfaldt danske film og skuespillere, da Filmmedarbejderforeningen i København i dag valgte kandidaterne til Bodil-priserne for 2007.

"Hvid nat" topper listen med fem nomineringer, efterfulgt af den danske Oscar-kandidat, "Kunsten at græde i kor," med fire. Og ungdomsfilmen "Fighter," der stadigvæk er biografaktuel, kandiderer til tre statuetter.

Dysten om årets bedste danske spillefilm står mellem de tre nævnte samt den debuterende instruktør Morten Hartz Kaplers' kontroversielle "AFR".

Instruktøren Jannik Johansens "Hvid nat" blev mødt med fine anmeldelser, men floppede på billetsiden.

Alligevel blev hele fire af skuespillerne, Lars Brygmann, Rikke Louise Andersson, Morten Grunwald og Anne Sophie Byder, udpeget som mulige prisvindere. Mere forudsigeligt er det, at listen over emner også omfatter Jesper Asholt, Jannik Lorenzen og Hanne Hedelund for deres præstationer i "Kunsten at græde i kor".

De 24 nomineringer er fordelt på 12 af de danske film, som havde premiere sidste år.

Her fik instruktøren Ole Bornedal både fine anmeldelser og et stort publikum til sine to film, "Vikaren" og "Kærlighed på film", men begge måtte tage til takke med en enkelt nominering. Henholdsvis til Paprika Steen for bedste kvindelige hovedrolle og til Charlotte Fich blandt birollerne.

Erik Clausens "Ledsaget udgang" solgte 309.000 billetter i biograferne, men kunne ikke tilkæmpe sig en eneste nominering. Det samme gjaldt for Thomas Vinterbergs "En mand kommer hjem" og Lone Scherfigs "Hjemve".

Bodil-priserne blev første gang overrakt i 1948, og statuetten fik navn efter to af dansk films største navne på det tidspunkt, Bodil Ipsen og Bodil Kjer.

Priserne overrækkes ved et stort show i Imperial Biografen den 24. februar. Allerede den 3. februar foregår årets anden store prisuddeling, når brancheorganisationen Danmarks Film Akademi uddeler sine Robert-statuetter.