Prince: Danmark er mit hus

16x9
Roskilde 10 ­ 07jd8192 ­ Foto:

Prince viste sig som en verdensstjerne af den gamle skole, da han nedlagde København

Prince viste sig som en verdensstjerne af den gamle skole, da han på alterobrende vis nedlagde København.

Med sin lækkert vibrerende soulstemme, sine sprøde rytmer skåret i den mest medrivende funk og sine overdådigt himmelråbende guitarsoli tog Prince uden de fjerneste problemer stikket hjem onsdag aften i Forum. Oftest indsvøbt i varmt lilla-lysende projektørlys og med en oval storskærm i ryggen præsterede den lille musik-troldmand et sandt og smukt triumftog bakket op af sit velspillende band, der til lejligheden talte den blændende danske bassist Ida Kirstine Nielsen.

Bemærkelsesværdig var imidlertid også hele Princes attitude. Denne aften var publikum nemlig vidne til en verdensstjerne af den gamle skole - en 'superstar', der kender sin rolle til fingerspidserne, og som åbenlyst tager sin status og publikums totale hengivenhed fuldstændig for givet.

Bestemte suverænt slagets gang
Prince var naturligvis det helt oplagte og altafgørende omdrejningspunkt på scenen - det var ham, der suverænt bestemte slagets gang og dikterede, hvad der nu skulle ske - men den efterhånden 52-årige fyr fra Minneapolis havde også i voldsom grad publikum, teknikere og ja, hele Danmark i sin hule hånd.

"Forum er mit hus. Danmark er mit hus," fastslog han gentagne gange, når han da ikke lige havde travlt med at konstatere, at "jeg kunne godt vælge at blive på scenen, men jeg har for mange hits" eller bede lysmændene om at tænde dén eller dén lampe. Det forunderlige er, at vi elsker manden for denne overlegent selvsikre facon - Prince har nemlig et uudtømmeligt talent at have sit selvophøjede gemyt i, og så fornemmer man altså trods alt også, at der er glimt i øjet, medmenneskelighed og kærlighed lige under overfladen. Det er den slags, de gamle verdensstjerner er støbt i - typen fostres ikke for alvor længere, så det er om at nyde de sidste levn fra den svundne tid.

Der var et småkedeligt kor-intermezzo undervejs, og Prince tog sig hen mod slutningen lige lovlig god tid om at komme tilbage på scenen, men mest af alt leverede multiinstrumentalisten med band et brag af en koncert. Der var hurtig og uforpligtende funk, svulstigt rørende stunder og ikke mindst gennemmusikalske passager på stribe, så det var en fryd. Og repertoiremæssigt blev publikum forventeligt velsignet med pæne stakke af hits - heriblandt "Purple Rain" som noget nær lovet på disse sider tidligere i dag.

Læs anmeldelse af Lady Gaga-koncerten i Herning i morgen tidlig her på tv2.dk.