Vinterferien rykker nærmere - få overblikket over færdselsreglerne i Europa

I vinterferien valfarter danskerne på skiferie i Europa, og mange tager bilen med, men i Frankrig er reglerne for eksempel anderledes end i Tyskland.

Over 400.000 danskere tager hvert år på skiferie, og en del af disse skiferier går til de europæiske lande i bil. Det kan dog være svært at hitte rede i færdselsreglerne for de enkelte lande. Især hvis man skal igennem mere end et land på sin køretur.

FDM's jurist Dennis Lange fortæller, at man som tommelfingerregel kommer langt med at køre på samme måde, som man gør i Danmark.

- Hvis man kører bil, som man gør herhjemme i Danmark, så er man hjulpet godt på vej. Hvis man altså overholder færdselsreglerne i Danmark, siger han.

Derudover skal man i vintermånederne overveje, om ens bil har vinterdæk på.

- Sørg for at have vinterdæk på. Hvis du skal på skiferie, så vil man jo på et tidspunkt ramme vintervejr – forhåbentligt, siger Dennis Lange.

Og reglerne er faktisk ret forskellige for vinterdæk i Europa. I listen nedenfor kan du se de specifikke krav om vinterdæk for danskernes mest populære skidestinationer.

Det skriver FDM på deres hjemmeside.

Miljøzoner

I mange europæiske lande har de store byer indført såkaldte miljøzoner, og der er bøder i vente, hvis man ignorerer dem.

Det er dog ikke relevant for dig, hvis du udelukkende skal på skiferie, siger Dennis Lange.

- Skal man på skiferie, behøver man ikke bekymre sig om miljøzoner, for her vil man sjældent skulle køre ind i de store byer, forklarer han.

Derudover fortæller Dennis Lange, at det er vigtigt at tage tre specifikke ting med, når du kører til andre lande i Europa.

  • Den originale registreringsattest (del 1)
  • Kørekort
  • DK-klistermærke på bilen (medmindre din bil har en EU-nummerplade)

Det er vigtigt, at du kun tager første del af din registreringsattest med på ferie, da en potentiel biltyv vil kunne omregistrere din bil, hvis vedkommende får fat i del to.

Pasregler

Som udgangspunkt er der pasfrihed for nordiske statsborgere ved ophold i de nordiske lande, altså Norge, Sverige, Finland og Island. Du skal dog altid have gyldig legitimation med som kørekort eller sygesikringsbevis.

Vær opmærksom på, at den svenske regering har indført øget grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Det betyder, at du skal fremvise gyldigt ID-kort ved indrejse.

Uden for Norden skal passet altid med. Man skal nemlig kunne bevise sit statsborgerskab, og det kan man kun ved at vise sit pas.

Herunder findes reglerne for de forskellige lande i Europa. Listen er gengivet fra FDM's hjemmeside med tilladelse fra FDM.

Regler i Europa

Danmark

Autostol: Det gælder at børn, der er lavere end 135 centimeter, skal placeres i godkendt sikkerhedsudstyr. FDM anbefaler, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, og at børn placeres på bagsædet.
Dæk: I Danmark er der ikke et lovkrav om vinterdæk. Lovens krav er dog 1,6 milimeter mønsterdybde på dækkene.
- FDM anbefaler, at dæk har minimum 3 milimeter mønsterdybde, men lovens krav er 1,6 milimeter, siger Dennis Lange.
Sikkerhedsudstyr: I Danmark er det ikke lovpligtigt at have en advarselstrekant liggende i bilen, men er uheldet ude, er det lovpligtigt at bruge advarselstrekanten.

Sverige

Autostol: Kører du bil i Sverige, er du på dette punkt dækket af de danske regler. Det gælder dog, at børn under 140 centimeter kun må sidde på forsædet, hvis airbag'en er slået fra.
Dæk: I Sverige skal du køre med vinterdæk i perioden 1. december - 31. marts, når vejene er våde, og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller når der er sne eller is på vejen. Vinterdækkene skal være M+S-mærkede, have minimum 3 milimeter mønsterdybde og være produceret specifikt til vinterkørsel. Derudover skal dækkene være på en særlig liste over godkendte dæk.
Sikkerhedsudstyr: I Sverige er det, modsat i Danmark, obligatorisk at medbringe advarselstrekant. Derudover skal bilen have sprinklervæske med antifrost, og man skal medbringe en skovl til sne. Man skal være opmærksom på, at der er vejafgift på to omfartsveje i henholdsvis det centrale Sverige og i Nordsverige. I Göteborg og Stockholm er der betalingsringe.

Norge

Autostol: I Norge gælder det, at børn under 135 centimeter skal placeres i et godkendt barnesæde. Et barn mellem 135 og 150 centimeter kan bruge en voksensikkerhedssele med en selepude.
Dæk: Der er ikke krav om vinterdæk i Norge, men kører du med dem, skal de minimum have 3 milimeter mønsterdybde. Hvis man kører på sommerdæk, skal man montere snekæder, hvis der er sne eller is på vejen.
Sikkerhedsudstyr: I Norge er det obligatorisk at medbringe advarselstrekant. Vær også opmærksom på, at der er betaling på flere vejstrækninger, og at køretøjer registreres elektronisk de fleste steder.
Afstand: Du skal holde så stor afstand til den forankørende bil, at en bil kan trække ind mellem jer uden risiko. 

Tyskland

Autostol: I Tyskland skal børn under 12 år eller under 150 centimeter sidde i godkendt autostol eller på selepude.
Dæk: Når vintervejret rammer Tyskland, er det obligatorisk at køre med vinterdæk eller helårsdæk. Vinter- og helårsdæk, der er produceret efter 1. januar 2018, skal være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol for at overholde reglerne. Ældre dæk kan indtil oktober 2014 nøjes med at være mærket med M+S- og/eller et snefnugsymbol. Man må gerne benytte snekæder, og i bjergområder vil der i vintervejr være skilte, hvis snekæder er et krav.
Sikkerhedsudstyr: Man skal have en advarselstrekant i sin bil, når man kører i Tyskland. Mange tyske byer har indført miljøzoner. Det gælder blandt andet for Berlin, Hannover, Bremen og Köln, men også andre byer. Kører du ind i centrum af disse byer, skal din bil være udstyret med et miljømærke.
Elektronik: I Tyskland udløser det en bøde og risiko for kørselsforbud, hvis man bruger elektronik under kørslen. Det gælder, ligegyldigt om mobilen er håndholdt eller fastmonteret. Der er desuden ulovligt at bruge GPs'er, der oplyser om fartfælder. 

Schweiz

Autostol: I dansk bil er du dækket af de danske regler. Lejer du en bil, skal børn under 12 år, som er under 150 centimeter sidde i autostol eller på sidepude.
Dæk: I Schweiz er vinterdæk ikke et lovkrav, men har man ikke vinterdæk på sit køretøj og hindrer trafikken, kan man få en bøde. I nogle områder er snekæder obligatoriske, men det vil der være skiltet med. Er der krav om snekæder, skal de som minimum monteres på de trækkende hjul.
Sikkerhedsudstyr: Kører du bil i Schweiz er det obligatorisk at medbringe en advarselstrekant, som skal være inden for rækkevidde. Det betyder, at den ikke må ligge i bagagerummet. Der betales for at køre på motor- og motortrafikveje, og man skal betale afgifter for at køre gennem de store tunneller.
- I Schweiz og Østrig skal man have et motorvejsmærkat for at måtte køre på motorvejene, siger Dennis Lange.
Elektronik: Det er ulovligt at bruge GPS'er, der oplyser om det schweiziske politis fartmålere. 

Frankrig

Autostol: I Frankrig skal børn under 10 år være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, og udstyret skal være tilpasset deres størrelse og alder. Børn under 10 år må sidde på forsædet i bilen, i tilfælde af at der ikke er noget bagsæde i bilen, eller hvis bagsædet er optaget af andre børn under 10 år. Børn op til 13 kilo skal ifølge fransk lov sidde i en bagudvendt autostol.
Dæk: Der er ikke lovkrav om vinterdæk i Frankrig, men de franske myndigheder anbefaler dem, når der er sne og is på vejen.
- I Frankrig skal dækkene have minimum 3,5 milimeter mønsterdybde, siger Dennis Lange.
Sikkerhedsudstyr: Du skal medbringe advarselstrekant og sikkerhedsvest i Frankrig. Du skal være opmærksom på, at der opkræves betaling på motorveje og i nogle tunneller og broer, og at der er indført miljøzoner i Paris og i enkelte andre byer. Kører du ind i centrum byen, skal din bil være udstyret med et miljømærke.
Elektronik: Det er ulovligt at bruge nogen former for høretelefoner, når man sidder bag rattet i Frankrig. 

Italien

Autostol: Kører du i din danske bil, er du dækket af de danske regler.
Dæk: Italien har ikke nogle krav om vinterdæk, men i Aostadalen skal bilen dog være udstyret med vinterdæk, eller man skal medbringe snekæder i perioden 15. oktober til 15. april. Derudover kan der være skiltet på samme måde andre steder.
Sikkerhedsudstyr: I Italien er det obligatorisk at medbringe en advarselstrekant og sikkerhedsveste til alle i bilen. Derudover skal du være opmærksom på, at der betales for at køre på motorveje, visse tunneller og bjergpas. Vær også opmærksom på miljøzoner, der som udgangspunkt betyder ingen kørsel i bestemte tidsrum.

Østrig

Autostol: I Østrig skal børn under 14 år eller under 150 centimeter sidde i en godkendt autostol eller med en sele, der er tilpasset barnets størrelse. Det gælder, at børn under 14 år, men over 150 centimeter skal bruge voksensikkerhedssele.
Dæk: Det gælder, at der fra den 1. november til den 15.april skal der være vinterdæk på bilen, når det er vintervejr. Vinterdækkene skal være mærket med M+S eller M&S og have en dybde på minimum 4 milimeter. Snekæder er tilladt i Østrig.
Sikkerhedsudstyr: I Østrig er det obligatorisk at medbringe en advarselstrekant og en nødhjælpskasse. Kassen skal være 'robust og smudstæt'. Sikkerhedsvest er påbudt for føreren af bilen. Der skal betales for at køre på motor- og motortrafikveje, og derudover betales der særskilt afgift for visse veje og tunneller.
- I Schweiz og Østrig skal man have et motorvejsmærkat for at måtte køre på motorvejene, siger Dennis Lange.