Surfer mistede retning og kastede sig ud i vanvittigt projekt - nu er han nået til Danmark

Muligheden for at realisere drømmen kom på det helt rigtige tidspunkt.

Jonathan Dunnett skruer låget af den lille vandtætte beholder, han har monteret på sit surfbræt. 

- Det meste af mit liv ligger heri, fortæller han og hiver en vindjakke, en gps og en silikonespray ud på stranden ved Oddesund i Limfjorden. 

Surfbrættet er hans hjem. Det har det været i mange måneder, og det vil være det i mange endnu. 

Jeg er den skøre onkel

Jonathan Dunnett, surfer

Han er nemlig stævnet ud på sit livs mest udfordrende rejse. Han vil surfe de 15.000 kilometer hele vejen langs Europas kyst. 

Skulle nå bunden for at kaste sig ud i eventyret

En lang surfekspedition har været en drøm, siden Jonathan Dunett var teenager.

Men den 43-årige englænder skulle ud på et sidespor, før han flere årtier senere turde gå efter den. 

- Jeg arbejdede i lang tid med at lave hjemmesider og som instruktør i et sejlcenter. Men jeg mistede retning og entusiasme omkring livet. Jeg manglede fokus og noget, jeg kunne engagere mig i. Så det var dejligt at have den her gamle drøm at falde tilbage på, fortæller Jonathan Dunnett. 

Jonathan Dunett har pakket til to års rejse i en vandtæt beholder, han har spændt på sit surfbræt, og en lille rygsæk. Rygsækken indeholder det vigtigste sikkerhedsudstyr, hvis han falder i vandet og mister surfbrættet.
Jonathan Dunett har pakket til to års rejse i en vandtæt beholder, han har spændt på sit surfbræt, og en lille rygsæk. Rygsækken indeholder det vigtigste sikkerhedsudstyr, hvis han falder i vandet og mister surfbrættet. Foto: TV 2

I første omgang satte han sig for at surfe hele vejen rundt om Storbritannien. Men det var ikke nok. 

- Da jeg var færdig tænkte jeg, at jeg sagtens kunne fortsætte, så jeg kiggede efter en ny udfordring, og med hjælpe fra en ven kom jeg på, at efter hjemlandet ville jeg prøve hele kontinentet, siger Jonathan Dunett. 

Sover under sejlet

I maj stævnede han ud på sit blå og orange surfbræt i Kirkenes i det aller nordligste Norge. Tre måneder senere er han nu på vej gennem Danmark med størstedelen af turen foran sig. 

Målet er at nå Rusland gennem Middelhavet og Sortehavet. En tur der er planlagt til at tage to år.

Jonathan Dunnetts startede sin tur i Kirkenes i Norge tæt på den russiske grænse. Turen slutter også i Rusland. Helt nede ved Sortehavet.
Jonathan Dunnetts startede sin tur i Kirkenes i Norge tæt på den russiske grænse. Turen slutter også i Rusland. Helt nede ved Sortehavet. Foto: TV 2

Turen tager Jonathan Dunnett helt alene. Sådan har han det bedst. Han har ikke selv familie udover forældre, søskende, niecer og nevøer i England. 

- Jeg er den skøre onkel, griner han. 

Selvom han er langt hjemmefra, bliver han aldrig ensom. 

Jeg sover under sejlet

Jonathan Dunett, surfer

- Man er kun alene på vandet. I land er folk meget interesserede og vil gerne høre om turen. Jeg snakker med og møder mange forskellige mennesker de fleste dage, siger han.

Flere af dem tilbyder ham endda husly, når han går i land for natten. 

- Jeg sover under sejlet, hvis jeg er ude i den fri natur. Men hvis jeg får et bedre tilbud, så tager jeg imod det. Jeg har mødt mange rare folk undervejs, der har tilbudt mig et sted at være. 

Ind i mellem får Jonathan Dunett også selskab ude på vandet. Se bare her: 

Her er hans egen optagelser af de store gæster. Video: Nina Brorson

Sejler langt for en pizza

Jonathan Dunnett fisker et lille kompaktkamera op af en vandtæt lomme og peger det ind over det grå og tågede vejr, der hænger over land. 

- Jeg tager billeder, så jeg har noget at kigge tilbage på. Noget der kan hjælpe min hukommelse. Jeg vil nemlig gerne skrive en bog, når jeg er færdig, forklarer han og kigger ned på kameraskæren for at betragte det seneste billede. 

Motivet kunne have trængt til lidt blå himmel og sol, men Danmark virker alligevel velkomment på englænderen sammenlignet med turens start i det øde Nordnorge. 

- I begyndelsen af turen var der meget få folk og butikker. Jeg levede for det meste af frysetørret mad, ost og brød, og så prøvede jeg at gå i land steder, hvor jeg kunne finde en pizza, griner han.

Kosten er simpel, når den skal kunne være på et surfbræt sammen med alle andre ejendele. Men udsigten fejler sjældent noget.
Kosten er simpel, når den skal kunne være på et surfbræt sammen med alle andre ejendele. Men udsigten fejler sjældent noget. Foto: TV 2

- Jeg gør det, andre drømmer om

Pizza bliver det ikke til på stoppet ved Oddesund. I stedet hiver Jonathan Dunett en pose rugbrød og en halvliters cola op af tasken. 

- En hurtig frokost. Jeg bliver, indtil jeg har spist, og så er det ud på vandet igen, siger han og slår sig ned på stenen i vandkanten. 

Livet ombord på et surfbræt er simpelt, men Jonathan Dunnett føler sig alligevel meget priviligeret. 

- Jeg har mulighed for at gøre det, som andre kun drømmer om. Det føles egentlig ikke som om, jeg gør noget specielt. Det er bare livet for tiden. Det er mit job at surfe et stykke hver dag, siger han. 

Drillende dansk tang

Nogle dage er jobbet nemmere end andre. Vinden blæser ikke altid samme vej, som Jonathan Dunetts planer. Så må han padle sig frem. 

Den danske Limfjord mangler heldigvis ikke vind. Alligevel er det lukkede farvand fuld af udfordringer.   

Det bliver hurtigt nogle udmattende dage, når Jonathan Dunnett må padle sig frem på sit surfbræt. Specielt fordi han sjældent får så meget mad og søvn, fortæller han.
Det bliver hurtigt nogle udmattende dage, når Jonathan Dunnett må padle sig frem på sit surfbræt. Specielt fordi han sjældent får så meget mad og søvn, fortæller han. Foto: TV 2

- Det lave vand i Limfjorden kan være farefyldt, og jeg skal virkelig navigere rigtigt. Det behøver jeg normalt ikke, men her går jeg nemt på grund, og jeg fanger en masse tang. Det er rigtig frustrerende, for så skal jeg hele tiden stoppe og vikle mit udstyr fri. Men det er en fin kontrast til at sejle langs de mere udsatte kyster i Nordsøen og Vesterhavet, som i vist kalder det her i Danmark, siger Jonathan Dunett. 

Næste stop Thyborøn

Vesterhavet er netop næste stop.

Frokosten er forbi, og Jonathan Dunnett pakker resten af rugbrøddet sammen.

Han skruer endnu engang låget på sin vandtætte opbevaring bag på surfbrættet, inden han trækker det ud i vandet og forsvinder i horisonten.

 I nat går han igen i land i Thyborøn for at sove, inden turen fortsætter ned langs Europas kyster. 

Jonathan Dunett begiver sig videre ud på rejsen, der i alt er 15.000 kilometer lang.
Jonathan Dunett begiver sig videre ud på rejsen, der i alt er 15.000 kilometer lang. Foto: TV 2