5 råd: Sådan holder I sammen på jeres sammenbragte familie

Du kan se 'Dit mit vores hjem' på TV 2 PLAY.

Det kan være rigtig svært at holde sammen på en sammenbragt familie, fordi der lige pludselig er mange flere, der skal tages hensyn til end i en almindelig kernefamilie.

Sammen med familiecoach og psykoterapeut Nynne Bojsen giver vi dig her fem råd til, hvordan I holder sammen på jeres sammenbragte familier. Du kan se mere til Nynne Bojsen i programmet 'Dit mit vores hjem', som sendes på TV 2 onsdag klokken 20.50.

Tal sammen
Det vigtigste i et parforhold er at tale sammen. For at sikre at I får gjort det bedst, forslår familiecoachen, at I aftaler bestemte tidspunkter, hvor I kan snakke i dybden.

- Book en caféaftale med hinanden eller en rødvinsaftale - eller måske er det endnu bedre med en walk and talk, så I ikke hele tiden skal se på hinanden. I kan eventuelt aftale, at der er et kærestemøde hver 14. dag, så I kan skabe et rum, hvor det er i orden at udtrykke ønsker, behov, tanker og fornemmelser, siger Nynne Bojsen.

Hun understreger dog, at det er vigtigt at blive enige om, hvor ofte I skal snakke, da kvinder typisk bedre kan lide at tale længe og meget om problemerne, hvorimod mænd er mere løsningsorienterede.

Giv tid til at danne relationer
Når du går ind i et nyt forhold, tager du også børnene med ind i det, men husk på, at de ikke selv har valgt det, så giv dem tid.

- Giv plads til, at dine børn kan knytte venskab med deres nye forælder – din partner. Du bør ikke hele tiden sætte dig imellem dem, for de har også brug for at have konflikter sammen, siger Nynne Bojsen, der understreger, at børnene godt må vise følelser.

- Vid, at dine børn også har været igennem en skilsmisse. Giv dem lov til at reagere - både med vrede, sorg, frustration, utryghed og glæde. Du støtter dem bedst ved at være rolig og accepterende indeni dig selv, siger hun.

Vis din kærlighed
Både for din nye partner og børnenes skyld er det vigtigt at vise jeres kærlighed til hinanden som nyt par.

- Vid, at jo bedre I har det sammen som nyt par, jo tryggere miljø skaber I for børnene. Vis jeres kærlighed til hinanden vel vidende, at det også kan være sårbart for børnene, at det dermed  er endegyldigt, at deres egen mor og far så ikke skal være sammen, siger Nynne Bojsen.

Og netop det, at det er endegyldigt, at du ikke længere er sammen med din eks, er ikke bare en udfordring for børnene, men også for forældrene. Derfor er det vigtigt at vise forståelse for den anden.

- I har begge lidt og er blevet rystet i jeres drømme og forestillinger om familielivet. Vær opmærksom på, at I kan reagere forskelligt på jeres følelser og oplevelser. Og den ene måde er ikke bedre end den anden. Tværtimod gør I begge det bedste, I kan, og ved at støtte hinanden i stedet for at bekrige hinanden, har I langt bedre mulighed for at hele de sår, I har fået, mener familiecoachen.

Støt din eks
Samarbejdet med din eks er utrolig vigtigt, fordi de er mor eller far til dit barn. Hvis du alligevel bliver frustreret over eksen, så lad det ikke gå ud over børnene.

- Vær altid støttende over for din eks, mens børnene lytter. Selvom du er såret, skuffet eller vred på vedkommende, er det stadig børnenes far eller mor, og det er umuligt for dem dels at opleve konflikt mellem to mennesker, de elsker, og dels hvis de bliver indblandet i konflikten og skal vælge side, siger Nynne Bojsen.

Nye muligheder
I stedet for at være bitter over din forliste familie bør du se det som en ny mulighed. Bitterhed kan nemlig sagtens gå hen og være ødelæggende for det nye forhold.

- Lad din nye familie være muligheden for at udleve og efterleve nogle af de aspekter, som du savnede, tilsidesatte eller underprioriterede i dit tidligere forhold, råder Nynne Bojsen.