Mor beder cyklister passe på lille Vigga: 'Din datter er ikke død, vel?'

16x9
Vigga på seks år cykler hver dag i skole med sin mor, Anne Martens, som opfordrer andre cyklister til at tage hensyn til de små i trafikken. Foto: Anne Martens / Facebook

Anne Martens er utryg, når travle cyklister tordner forbi hende og datteren Vigga i morgentrafikken. Hun beder folk tage mere hensyn

København bliver ofte fremhævet som en af verdens bedste cykelbyer. Men for de yngste cyklister kan det være en farlig fornøjelse.

Det oplever Anne Martens dagligt, når hun cykler i skole med datteren Vigga på seks år. Det har fået hende til at give de travle morgencyklister en lille opsang på Facebook.

- Jeg lærer hende, at der skal være fuld fokus på vejen. Hele tiden. Ikke tale. Ikke pjatte. Fuld fokus! Men det fulde fokus kan være svært at holde, når man er lille. Og du så kommer fræsende. Sikkert med fuld fokus på aerodynamic, tidsoptimering og dagens arbejdsopgaver. For du ringer. Ofte meget aggressivt. På en ellers meget lille ringklokke. Men med en overraskende høj lyd. Helt oppe i bagskærmen af Vigga, skriver Anne Martens blandt andet i opslaget.

Kære du på cyklen klokken 7.45 mandag morgen. Det her er Vigga. Hun er 6 år. Hun bor i København. Og hun går i 0....

Posted by Anne Martens on Wednesday, December 16, 2015

Her spørger hun, hvorfor vi har så travlt og appellerer til, at cyklister tager særligt hensyn til de yngste medtrafikanter.

Opslaget er på under et døgn liket knap 14.000 gange, delt over 3400 gange og har affødt 145 kommentarer - blandt andet fra formand af Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

Ikke noget alternativ til cyklen

Anne Martens er overrasket over, at hendes opslag er kommet så bredt ud, og hun er glad for de mange positive reaktioner. Men hun er også overrasket over at have fået flere privatbeskeder, hvor hun blandt andet bliver kaldt en egoistisk og uansvarlig mor, der ikke burde lade sin datter cykle på de københavnske veje endnu.

- Jeg synes ikke, vi har noget alternativ. Vi tager i forvejen nogle heftige omveje for at undgå den værste trafik, og der går ikke busser på tværs af byen den vej, vi skal, siger Anne Martens til TV 2.

Også i kommentarsporet bliver hun mødt af kritik.

- Et lille klokkering vælter din verden. Kom videre! Din datter er ikke død, vel? Nej! Pak hende ind i bobleplast og lås hende inde, hvis du er bange for verden udenfor, skriver en.

- Kan børn ikke cykle i hovedstaden?

Anne Martens fortæller, at Vigga har cyklet, siden hun var to år. Da hun gik i børnehave, gik turen gennem en park, og de havde derfor rig mulighed for øve sig på stille veje.

I dag går hun i 0. klasse, og de har to en halv kilometer til skolen - en cykeltur på en halv time. Anne Martens siger, at Vigga er god til at cykle, og at turen til og fra skole er en god måde at lære Vigga at blive fortrolig med trafikken.

- Jeg synes også, at klokken kvart i otte på vej til en af Københavns største skoler må man forvente, at der er børn på cykel. Eller har vi virkelig en hovedstad, hvor børn ikke kan cykle i skole? spørger hun.

Børn kan godt cykle i København

Direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, forstår godt Anne Martens frustration.

- Hun gør alt det rigtige som forælder, siger han til TV 2.

Han anbefaler, at forældre øver med deres børn på stille veje, så de er sikre cyklister, inden de bliver lukket ud i trafikken. Så skulle der ifølge ham ikke være noget i vejen for, at børn kører på egen cykel i selskab med en voksen, fra de er seks år gamle - også i København.

Dog anbefaler han at lægge ruten, så man undgår de mest trafikerede cykelindfaldsveje. For eksempel krydser 40.000 cykler Knippelsbro i København hver dag.

- Nogle gange er det ikke et spørgsmål om, hvordan man opfører sig, men et spørgsmål om pladsmangel, siger han.

Han opfordrer cyklister til at tage særligt hensyn, når de ser børn forude.

- Sæt farten ned og tag det roligt. Du kan godt give et mildt ring med klokken. Men man skal passe på i forhold til børn, for de kan blive forskrækkede og vælte, siger han.

- I stedet for lægge sig aggressivt bagved, kan man jo tale sammen. "Må jeg lige komme forbi her" for eksempel, siger Klaus Bondam.

Børnesikker cykling

Ifølge færdselsloven må børn cykle alene på egen cykel, fra de er seks år gamle. Cyklistforbundet mener, at børn først er helt trafiksikre som cyklister, når de er 10-12 år gamle - men inden kan de godt cykle på bestemte ruter, de har aftalt med forældrene, for eksempel på skolestier. Før barnet kommer med ud i trafikken, skal det have lært: - at holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer - at bremse sikkert - at se til siden og tilbage uden for meget slinger - at give tegn Cyklistforbundet anbefaler desuden, at forældre cykler bag ved barnet, så de har overblik over, hvordan barnet reagerer. Når der ikke er cykelsti, kan man køre op på siden af barnet, så de ikke kører helt op ad bilerne. Kilde: Cyklistforbundet