Her er fem gode grunde til, at du skal hylde din mor på mors dag

16x9
Husk blomsterne til din mor. Foto: Morten Dueholm / Scanpix Denmark

Søndag er det Mors dag. Derfor får du her fem gode grunde til, at du skal hylde din mor.

Mors dag er en gammel amerikansk tradition, der blev opfundet i USA i slutningen af 1800-tallet af den amerikanske forfatter og kvinderetsforkæmper Julia Ward Howard. Traditionen kom til Danmark i 1929 med en soldat, der havde kæmpet i USA under Første Verdenskrig.

Siden da har blomsterhandlerne langet tonsvis af buketter over desken, og supermarkedernes hylder med chokolade bliver rippet.

Men hvorfor er det egentlig lige, du skal huske at hylde din mor. Det har TV 2 talt med to kønsforskere om. Her kommer Karen Sjørup og Kenneth Reincke med fem gode grunde til, at du skal hylde din mor.

Fem gode grunde til at hylde din mor

Fødslen er smertelig

I takt med at man er begyndt at inddrage faren mere og mere i fødslen, mener Karen Sjørup, at man samtidig har negligeret den smerte, som kvinden er igennem.
- Manden identificerer sig fuldstændig med smerten ved fødslen, men det er jo moren, der mærker smerten og risikerer sit helbred for barnet. Det er jo risikofyldt at føde et barn.
Det er ikke, fordi Karen Sjørup mener, at mændene ikke skal være med ved fødslen, men kvinderne skal anerkendes.
- Man hædrer simpelthen ikke kvinderne nok. På hospitalerne taler man om den fødende familie og ikke den fødende kvinde. Det er jo godt nok ud fra, at man gerne vil have fædrene til at føle, at de er med fra starten, men samtidig er det også over alle grænser, når man identificerer manden med alt det, hvinden udsættes for, siger Karen Sjørup.

Debatten skal ikke drukne i dårlige jokes

Kvinderne kæmper - ifølge Kenneth Reincke - med, at debatten om ligestilling drukner i dårlige jokes og plat humor.
- Vi har i Danmark en tendens til at diskutere det på en munter måde, selvom det er dybt alvorligt. Vi har ikke så meget respekt for den faglige substans i diskussionerne og for videnskaben på området. Kønspolitik bliver tit gjort til et område, hvor man bare kan mene, hvad man vil. Det er et område med mange folkelige og tåbelige opfattelser, som er meget stærke i samfundet, fortæller Kenneth Reincke.
Han mener derfor, at vi skal hylde mødrene for at lægge ører til den tåbelige tone, der afsporer debatten.

Kvinderne sakker bagud på løn og karriere

Al forskning viser, at der er langt fra ligestilling på jobmarkedet. Og løn og karriere er da også de ting, som både Karen Sjørup og Kenneth Reincke nævner som et punkt, hvor moren virkelig må ofre sig.
- Løn og karrieremuligheder indskrænkes af en lang barsel - det viser alle undersøgelser. Det er en væsentlig større investering for kvinder end for mænd. Det bliver kvinderne bestemt ikke hyldet for i det daglige, og det fortjener de. Det er bestemt kun blevet hårdere at være mor, efter de er kommet på arbejdsmarkedet, fordi de både skal slå til karrieremæssigt og derhjemme, siger Karen Sjørup.

Politikerne skal turde at lovgive om ligestilling

Hvis vi skal komme noget af uligheden til livs, så kræver det, at politikerne tør at lovgive på området.
- Hvis vi går ind og lovgiver, vil vi kunne komme et stykke af vejen i forhold til ulige løn. Hvis vi vil forandre uligheden, er vi nødt til at gøre det med de redskaber, vi kan tage i brug, selvom det kan være kontroversielt, siger Kenneth Reincke.
Han mener blandt andet, at lovgivning for øremærket barsel til mænd kan hjælpe.
 

Kvinderne tager slæbet på hjemmefronten

Der er kommet mere ligestilling i hjemmet, men der er ikke tale om fuld ligestilling.
- Selvom mændene haler ind på kvinderne på hjemmefronten, så er det stadig kvinderne, det tager det største slæb derhjemme. Det hænger sammen med de kulturelle forventninger, vi har til kønnene, siger Kenneth Reincke.
Han bakkes op af Karen Sjørup.
- Nutidens mødre bør kæmpe for at få fædrene ligeså meget på banen, som de selv er, siger Karen Sjørup.