Psykolog: Derfor frydes vi når en tyrefægter dør

Mange tusinde Facebook-brugere fryder sig over en tyrefægters død. Sociale medier blæser følelser ud af proportioner, fortæller psykolog.

På et opslag på TV 2s Faceebok side, frydes mange tusinder facebook brugere over, at en tyrefægter er død i manegen.

Det sker efter at den professionelle tyrefægter, 29-årige Victor Barrio, lørdag mistede livet i Spanien, efter at være blevet stanget af en tyr på direkte tv.

Psykolog Jacob Mosgaard forklarer, at man som menneske på de sociale medier ikke nødvendigvis glædes over et andet menneskes død, men at tyrefægteren bliver et symbol på noget, som mange misbilliger.

- Tyrefægtning er et emne, som vækker stærke følelser, og sociale medier har en tendens til at blæse følelserne helt ud af proportioner. Det bliver derfor mindre et spørgsmål om tyrefægterens død og mere et spørgsmål om etik og en tradition, som mange måske ønsker afskaffet, siger han til TV 2.

Blandt andet har Marie Wolter skrevet en kommentar, der indtil videre har høstet over 1500 likes.

- Karma rammer, når det er bedst. Så er der en dyrplager færre i denne forskruede verden, skriver hun på TV 2s facebookside.

For første gang i 16 år er en spansk tyrefægter blevet dræbt i ringen.

‎Posted by TV 2 NYHEDERNE on‎ שבת 9 יולי 2016

Ufiltrerede følelser

De følelser, som i høj grad fremgår af facebooktråden, er et udtryk for den rene følelse, som mange får, når de læser om tyrefægtning. Det er nemlig nemmere at udtrykke sig impulsivt på de sociale medier, end det tidligere har været, når man for eksempel skulle skrive et læserbrev.

- Selve følelserne er ufiltrerede, og dem er der ikke noget galt med. Problemet opstår, når følelserne bliver til kommunikation i et offentligt rum.

Kulturel forskel

Jacob Mosgaard understreger, at mange danskere virkelig bliver harme over situationer, hvor dyr bliver brugt til menneskets underholdning.

- I Danmark finder vi denne form for sport barbarisk og har derfor svært ved at sætte os ind i værdien af noget, som virker helt fremmed i vores kultur. Det er ikke den kulturelle forskel, der er problemet, men at den kulturelle forskel gør os uforstående, siger han til TV 2.