Sådan kan utroskabs-løgn aflæses, men lad være med at prøve det selv

16x9
Det er sæson for de årlige julefrokoster på arbejdspladserne rundt omkring i landet. Foto: Shutterstock

Firmajulefrokoster er berygtede for sidespring og utroskab. Men kan man egentlig aflæse partnerens løgn ud fra kropssprog dagen derpå?

Når man lyver overfor sin partner, afslører kropssproget ofte løgnen på flere områder. Men hvad er de klassiske tegn på løgne, og hvad kan man egentlig bruge dem til i denne julefrokosttid?

Det har TV 2 spurgt Michael Sjøberg, der er ekspert i løgndetektion og kropssprogsanalyse, om. 

- Vores alarmsystem bliver aktiveret, når vi fortæller en direkte løgn, og det viser sig ofte tydeligt i tale og kropssprog. Jo mere, der er på spil for personen, jo tydeligere kropssprog, forklarer Michael Sjøberg, der underviser i at aflæse kropssprog og spotte løgne gennem firmaet Human Advisor Group.

Ifølge ham er det især vores øjne, hænder, ben og fødder, der spiller en central rolle, når kommer til at lyve.

- Mennesker, som skammer sig, har en tendens til at slå blikket ned - især ved direkte løgn. Vores ben og fødder bliver måske trukket ind under stolen, eller man sidder helt ude på kanten. Og vores hænder kan blive kolde og klamme, fordi blodet flyder væk, siger Michael Sjøberg.

Kan man spotte en julefrokost-løgn?

Disse reaktioner skyldes, at løgnen bliver afsløret af den midterste del af hjernen - pattedyrshjenen -  som styrer vores ubevidste kropssprog. Og derfor kan man ende med at nikke ja, selvom man egentlig siger nej.

Men kan man så bruge disse signaler som pejlemærker for, om partneren er gået over stregen til julefrokost dagen inden?

Pas på med at lommekropsaflæse din partner. Det kan man komme galt afsted med.

Michael Sjøberg, ekspert i kropssprog

Michael Sjøbergs svar er, at det skal man være meget varsom med, da det ikke er en eksakt videnskab at gennemskue en løgn.

- Pas på med at lommekropsaflæse din partner. Det kan man komme galt afsted med, fordi stress-signalerne også kan opstå, hvis man ikke lyver, men bare er utilpas med situationen, siger han.

Aflæs ved at lytte til maven

Han opfordrer i stedet til, at man lytter til sin mavefornemmelse i stedet for at prøve at aflæse partnerens signaler.

- Man vil tit kunne mærke følelsen af, at noget er galt - og så kan man jo spørge ind til det i stedet for at konkludere, at vedkommende lyver, siger Michael Sjøberg.

Samtidig tilføjer han, at den utro part også ofte vil have svært ved at gå med en større løgn i lang tid uden omkostninger. 

- Hvis man er et normaltfungerende menneske, så kan man ikke undgå, at det vil give en usikker fornemmelse. Fra naturens side er vi skabt til at overleve og vores grundlæggende funktioner er ærlige. Det er derfor, kroppen sommetider taler et andet sprog, siger han.