Råd til kvinderne: Stå fem minutter tidligere op, så varer ægteskabet længere

Hella Joof og Rasmus Bjerg er i denne uge taget tilbage til 1950'erne, hvor de blandt andet får gode råd til hvordan ægteskabet varer længere.

- Stå 5 minutter tidligere op, så varer ægteskabet længere, læser Hella Joof op af en bog i denne uges afsnit af programmet "En bid af historien". 

Det er håndbogen for husmødre ”Kvindens, Hvem, Hvad, Hvor”, som hjælper Hella med gode råd til, hvordan hun opnår et længerevarende ægteskab.

Hella fortsætter med at læse højt fra bogen:

- Det er en grov fornærmelse mod Deres mand, hvis han skal indtage sin morgenmad med udsigt til en kone, som endnu ikke har fjernet sporene af søvn fra sit ansigt

Ifølge bogen er det altså kvindens ansvar ikke at fornærme sin mand ved at udsætte ham for sit morgen-udseende. Den grove fornærmelse kunne dog ifølge bogen nemt afværges ved, at kvinden stod tidligere op og fjernede sporene af søvn i ansigtet. 

Hella udtrykker sarkastisk, at kvinder også i dag burde stå op 5 minutter tidligere for deres mands skyld. 

- Ellers kan han jo kaste op, siger hun. 

Afstemning
Hella Joof læser op af husmoder-håndbogen
Hella Joof læser op af husmoder-håndbogen "Kvindens, Hvem, Hvad Hvor" Foto: Strong / TV 2

Kvinder skulle være pæne

Hella Joof og Rasmus Bjerg oplever i denne uges afsnit af "En Bid Af Historien, at der også i 1950'erne var stor fokus på kvinders udseende.  

- I 50’erne var det jo vigtigt at se godt ud, for det var jo sådan, man tiltrak en mand, siger Hella Joof i programmet.

Og som bogen ”Kvindens, Hvem, Hvad, Hvor” slår fast, var det altså også udseendet, som var med til at holde på manden og sikre et godt ægteskab.

Hella Joof må lide for skønheden som mange andre kvinder i 50'erne også gjorde det.

Traditionelle kønsroller

1950’erne var en tid, hvor der var klare forventninger til familiemønstre og kønsroller. De fleste kvinder gik hjemme, og manden gik på arbejde.

Det var kvindens opgave at sørge for manden i hjemmet. Hele 70% af kvinderne gik hjemme i 1950’erne, og det blev der ikke stillet spørgsmålstegn ved.

- For her i 50’erne er det i det hele taget ikke god tone at ændre for meget på det, man opfatter som det traditionelle, siger Hella Joof.

Skilsmisse hørte til sjældenhederne

Skilsmisse var allerede dengang et kendt fænomen, men det var stadig kun de få, som valgte at lade sig skille. Kun 18% benyttede sig af muligheden, for i 50’erne blev ægteparrene sammen – også når ægteskabet bød på modgang.

- Det var ikke noget, man sådan bare gjorde i en bisætning. I dag er det jo ca. 50´%, der bliver skilt, fortæller Hella Joof i programmet.

Hårdt for Hella, nemt for Rasmus

Efter at have oplevet livet i 1950'erne er de to værter ikke helt enige om, hvorvidt de ville have lyst til at leve sådan. 

Hella har efter blot tre dage, som hjemmegående 50'er-husmor, indset, at livet som kvinde i 2016 alligevel mere er noget for hende.

- Jeg er glad for, at jeg er kvinde i 2016. Jeg tror, at jeg var blevet alkoholiker eller pillemisbruger eller skilt eller sindssyg, udtaler hun i programmet.

Hella Joof er sammen med Rasmus Bjerg taget tilbage til 1950'erne. Hella Joof skal som hjemmegående husmoder sikre at krøllerne sidder som de skal.

Rasmus Bjerg har det dog lidt anderledes efter at have oplevet mandens liv i 1950’erne.

- Det var konen, der tog sig af de huslige pligter. Det kunne jeg skam godt vænne mig til, siger Rasmus Bjerg fornøjet.