Folk med kærestesorger mødes i sorggruppe – har brug for at møde ligesindede

Kærestesorger er ikke rigtigt noget, vi taler om eller tager alvorligt, men nu begynder sorggrupper for lige netop kærestesorger at pible frem.

- Det føles frygteligt. Det er ikke en bestemt følelse. Det er mange følelser. Det ene øjeblik er man i byen med sine veninder, som giver power-taler eller fortæller en, at det nok skal gå, og det næste øjeblik ligger man derhjemme i fosterstilling dybt begravet i en Kims-pose og føler sig lidt Bridget Jones-agtig.

De fleste af os har været igennem de følelser, Shani Bengta Pedersen her beskriver.

For de fleste af os har haft den helt tæt inde på livet. Kærestesorgen. Den gnavende, altoverskyggende kærestesorg.

Alligevel bliver den ikke taget så alvorligt som andre typer af sorg, men det er der ved at blive lavet om på.

Rundt omkring i landet er kærestesorggrupper ved at dukke op, og Shani Bengta Pedersen har besøgt den første af slagsen. Det fortæller hun i ’Go’ aften Danmark’.

En følelse af ensomhed

For lidt over en måned siden gjorde Shani Bengta Pedersen det forbi med en mand, hun havde datet i et år.

- Han var en af de der fyre, der aldrig rigtig giver nok. Han giver lidt kærlighed, og så giver han pludselig ingenting, og det fortsætter han med at gøre, til jeg slutter det, siger hun.

Selv om det var hende selv, der i sidste ende satte foden ned, og satte en stopper for det uforløste forhold, har Shani Bengta Pedersen alligevel været tynget af kærestesorg siden bruddet.

- Hvis jeg skal komme med en paraply for alle de følelser, jeg har, så er det ensomhed. Det er enormt ensomt både det der med at blive forladt eller miste én, man holder af, men også følelserne. De er voldsomme, og jeg tror, at alle kan genkende det der med at sidde med fornemmelsen af, at andre ikke forstår ens følelser, fordi de er så store, siger hun.

- Der er en tendens til, at man tænker: ”Kærestesorger, nå ja, det har vi vel alle sammen prøvet, og det er vel ikke så alvorligt”, men når man er i det, kan det bare føles så voldsomt. Du skal jo finde ud af, hvem du skal være uden det her menneske.

Følelsen af at være Palle alene i verden med sine følelser fik i sidste uge Shani Bengta Pedersen til at bruge en aften i en sorggruppe for personer med kærestesorger.

- Jeg havde brug for de terapeutiske rammer, men også det der med at vide, at man sidder blandt mennesker, der føler det samme som en selv, fortæller hun.

Alle mulige slags mennesker

Det møde, Shani Bengta Pedersen deltog i, var arrangeret af journalist og radiovært Ayşe Dudu Tepe og er er resultat af hendes egen kærestesorg.

Hver mandag åbner hun og Mariakirken i København dørene for alle dem, der har lyst til at mødes i kærestesorgen.

Det er stærkt, og jeg er bare målløs hver gang

Ayşe Dudu Tepe, stifter af kærestesorggruppe

Indtil videre er der blevet afholdt tre møder, og det har været en stor succes.

- Jeg havde i virkeligheden ikke forventet så meget, jeg vidste jo ikke, hvad jeg skulle forvente. Men det er vildt fantastisk. Første gang kom der 50-70 stykker, og de sidste par gange har der været omkring 25-30, siger Ayşe Dudu Tepe og fortæller, at det er vidt forskelligt, hvor længe deltagerne har stået i sorgen. Nogle har været i den i adskillige år, mens andre har oplevet et brud få dage forinden.

Og det er ikke det eneste, der adskiller deltagerne fra hinanden.

- Det er alle mulige slags mennesker, der kommer. De har forskellige seksualiteter, forskellige etniciteter og forskellige aldre. Jeg tror nok, at der er et par teenagere, og den ældste er 74 år, fortæller hun.

I første omgang fortalte Ayşe Dudu Tepe om sin idé på Instagram - blandt andet gennem opslaget her. 

- Okay kun at lytte

Under møderne sidder deltagerne i en rundkreds, og efter en kort introduktion er ordet frit. Dem, der har lyst til at fortælle, hvordan de har det, kan gøre det. Resten af forsamlingen lytter blot, og når personen er færdig med at tale, siger resten tak. Derefter kan en ny fortælle sin historie.

- Det er også okay bare at komme og lytte. Folk skal gøre det for deres egen skyld, og de skal også kun dele for deres egen skyld. Der er også stunder, hvor vi sidder i fuldstændig stilhed. Det går bare den gang, det skal gå, siger Ayşe Dudu Tepe.

Den ene gang, hvor Shani Bengta Pedersen indtil nu har deltaget i sorggruppen, havde hun ikke behov for at sige noget selv. Alligevel hjalp besøget hende.

- Jeg kunne spejle mig i de andre. Det skaber en forståelse og et fællesskab, når du sidder der med nogle mennesker, som, du ved, er i præcis samme båd. Det er ret vildt at prøve, siger hun.

- Jeg har stadig kærestesorg, men det går fremad, og det hjalp at være en del af kærestesorgsgruppen. Jeg følte mig ret lettet bagefter, siger Shani Bengta Pedersen, der til dagligt er journalist på webmediet Broadly, hvor hun også har delt sin oplevelse med kærestesorggruppen.

Et rum til at sørge

Idékvinden bag har netop ønsket at skabe et rum, hvor man møder forståelse og ligesindede – en idé, der opstod, efter hun selv gik igennem en kærestesorg for halvandet år siden. Her oplevede hun, hvor givende det var at sidde hjemme på sofaen og tale med veninder i samme situation.

- Når man fortæller folk, at man har kærestesorg, forsøger de at gøre en glad. Men hvis man bare ikke er det, kan man have behov for et rum, hvor man gerne må være ked af det, og det er det, det her er, siger Ayşe Dudu Tepe og understreger, at der både er tid til at grine og græde til møderne.

- Det er stærkt, og jeg er bare målløs hver gang. Samtidig er der noget enormt smukt i at få et unikt indblik i et andet menneskes liv. Måske et menneske, du aldrig ville have talt med ellers, og som du måske aldrig ser igen, siger hun.

Siden det første møde fandt sted i begyndelsen af januar, har idéen spredt sig. I næste uge afholdes der for første gang et kærestesorggruppemøde i Randers, og lignende tiltag er ved at blive stablet på benene i både Aarhus og den norske hovedstad Oslo.

Ayşe Dudu Tepe er glad for, at andre har taget idéen til sig og ikke mindst, at der nu er kommet fokus på sorgen ved at miste en kæreste.

- Der er aldrig blevet talt så meget om kærestesorg, som der gør nu, og til hvert møde får jeg syn for sagen – kærestesorg er en reel livskrise for nogle mennesker.