Ekskæresten kvalte hendes søn - her bliver hun rørt til tårer over venindens sang

Sara Thane savner sin søn hver eneste dag, men åbenheden om hendes tab gør sorgen nemmere at leve med.

"Stop det! Red ham! Gør noget!".

Hver gang Sara Thane får fem sekunders ro, kommer tankerne ikke bare snigende.

Det er en følelse, som kommer buldrende med 200 kilometer i timen.

Men det er for sent. For to år siden, den 10. juni 2016, kvalte hendes ekskæreste deres fælles 1,5-årige søn, Nord, efter parret var gået fra hinanden. Bagefter tog han livet af sig selv.

I dag er Sara Thane stadig mærket af tragedien, men hun er kommet et lille stykke videre. Det har hjulpet hende at dele historien offentligt og sætte ord på sit tab, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

En af de personer, der har hjulpet 35-årige Sara Thane, er veninden og sangeren Anna David. De to har kendt hinanden i en årrække, og i 'Go' morgen Danmark' fremførte hun en af de sange, hun har skrevet om lille Nord, mens Sara Thane lyttede med.

Sang for sin veninde

Sangen hedder 'Vinden hvisker' og er en del af den EP, som Anna David har valgt at dedikere til sin veninde og til Nord.

Den handler om den smerte, der nærmest er umulig at rumme, Sara Thanes smerte, lyder det fra Anna David.

- Meget af teksten i 'Vinden hvisker' er Saras ord direkte. Jeg har brugt mange af de ting, hun har skrevet på sin blog. Den er også i jeg-form, så det kommer ud af hende, siger sangeren, der selv er meget berørt af drengens død.

Jeg hører vinden hviske i træerne. Jeg hører vinden hviske dit navn. Og jeg ser skyerne glider fra hinanden. Og dit ansigt toner frem. Godnat min skat

Fra Anna Davids 'Vinden hvisker', der er skrevet til Sara Thane

Og det var tydeligt at se, at der var følelser på spil, da Anna David sang sit nye nummer foran sin veninde. Det var heller ikke meningen, at sangen nogensinde skulle ud i offentligheden.  

- Jeg sendte den i første omgang til hende for at sige: "Den har jeg skrevet til dig", siger Anna David.

Alligevel blev de senere enige om at lade resten af Danmark lytte med. 

Anna Davids sang om sin venindes tab skulle ikke have være med på sangerens nye EP. Sammen fandt de ud af, at resten af Danmark også skulle høre den. Video: Ida Brodtkorb

Den dag for to år siden

Nogle gange kan Sara Thane godt få følelsen af, at hun svigtede Nord, selvom hun inderst inde godt ved, at der ikke var noget, hun kunne have gjort anderledes.

Hendes søn blev dræbt, fordi faderen ville straffe hende. Det er Sara Thane sikker på.

Men hun havde ikke set det komme.

Han skriver, at det er sidste gang, jeg har valgt mig selv frem for Nord, og at jeg fortjener at brænde op i helvede

Sara Thane, 35 år

Den dag, den 10. juni 2016, var hun taget på arbejde i den tro, at det var en helt almindelig fredag.

Den dengang 33-årige Sara Thane havde aftalt med Nords far, at han skulle hente sønnen i vuggestuen. Hun havde ingen bekymringer i forhold til at lade sønnen overnatte hos sin far. Det havde han gjort før.

Her ses Sara Thane med sin søn, Nord. Nord blev halvandet år gammel.
Her ses Sara Thane med sin søn, Nord. Nord blev halvandet år gammel. Foto: Privatfoto

Men så fik hun en besked.

- Lidt over klokken fem får jeg en sms, hvor han skriver, at det er sidste gang, jeg har valgt mig selv frem for Nord, og at jeg fortjener at brænde op i helvede. Jeg svarer ham, at jeg ikke forstår, hvad han mener, genfortæller Sara Thane.

Han svarede hende ikke, og hun slog det hen. 

Først da ekskæresten ringede til hende om aftenen, gik det op for hende, at noget var helt galt.

- Jeg tror ikke, du har forstået min besked, sagde han gennem røret. 

- Dit voksenliv kommer til at starte med, at jeg og Nord springer ud foran et tog, lød det i telefonen, husker Sara Thane.

Jeg kan se, at han ligger livløs på sengen, og jeg begynder bare at skrige

Sara Thane, 35 år

Så lagde han på.

Da vidste hun med det samme, at hun måtte hen til sin søn.

Fandt Nord i soveværelset

Det lignede ikke ekskæresten at skrive eller sige den slags, hvis han ikke mente det, lyder det fra Sara Thane.

- Jeg siger til min lillebror, at vi skal derud med det samme, fortæller hun.

Da de kom frem til adressen i Albertlund stod Nords farmor allerede ude foran hoveddøren. Ifølge Sara Thrane var det hende, der først fandt Nord i soveværelset ovenpå, efter de havde låst sig ind.

Han lå på sengen. 

Nord var en rigtig glad dreng. Han var meget nysgerrig, meget tillidsfuld, rigtig kærlig og fuld af ballade. Han skulle nå det hele på meget kort tid. Han ville gerne prøve alt, fortæller Sara Thane.
Nord var en rigtig glad dreng. Han var meget nysgerrig, meget tillidsfuld, rigtig kærlig og fuld af ballade. Han skulle nå det hele på meget kort tid. Han ville gerne prøve alt, fortæller Sara Thane. Foto: Privatfoto

- Jeg hører Nords farmor sige: "Nord, vågn op, farmor er her", og jeg løber ovenpå. Jeg kan se, at han ligger livløs på sengen, og jeg begynder bare at skrige, husker Sara Thane.

Hun og hendes bror forsøgte at give førstehjælp og genoplive ham, men det nyttede ingenting.

Nord var blevet kvalt af sin far lidt før klokken 17.00 om eftermiddagen – cirka en halv time før Sara Thane fik den første besked. Da de fandt ham, havde han været død i fire timer. På en af dørene indenfor i boligen hang en seddel.

- Der stod: "Nord og jeg er døde", fortæller Sara Thane.

Det viste sig at være rigtigt. I det samme tidsrum, hvor de fandt Nord, havde hendes ekskæreste begået selvmord. Han var gået ud foran et tog.

Hun savner Nord hver dag

En del af tiden efter tabet af Nord står som en tåge for Sara Thane.

- Jeg tror, det er det værste, man kan komme ud for. Jeg ville hellere have, at han havde taget livet af mig og ladet Nord leve. Det er ikke blevet mindre, savnet. Jeg savner Nord hver dag og hele tiden, siger hun. 

For hende har det været en stor hjælp, at andre, ligesom Anna David, har anerkendt den sorg, hun bærer rundt på.

Det gør den nemmere at være i og leve med, lyder det. Derfor er venindens sang heller ikke bare en sang. 

- Jeg kan ikke høre den uden at få tårer i øjnene, for jeg kan ikke høre den uden at mærke smerte, men Anna hjælper med at holde Nord i live. Det er en måde, han er i den her verden på. Man kan mærke smerten og også al kærligheden, siger Sara Thane.

Åbenhed har hjulpet

Selv har hun fået meget ud af at være åben om den tragiske historie, hun skal lære at leve med. 

- Oprindeligt var det egentlig en blanding af venner og min psykolog, der sagde, at det er godt at skrive og sætte ord på tanker og følelser, og jeg tænkte, at hvis jeg gør det offentligt, så kan det måske hjælpe andre mennesker og folk, der står i den samme situation, eller folk der overvejer at tage livet af sig selv, siger Sara Thane.

Jeg føler på en måde, at jeg anerkender min sorg, og accepterer, at det her er sket

Sara Thane, 35 år

Det var det, der fik hende til at starte en blog, der fik titlen 'Nord for mælkevejen', hvor hun deler sine tanker og følelser.

- Senere har jeg fundet ud af, at det også hjælper mig selv rigtig meget. Der er et indre kaos indeni mig hele tiden, men jeg føler, at jeg bedre kan trække vejret, fordi jeg føler på en måde, at jeg anerkender min sorg, og accepterer, at det her er sket. Det gør også, at jeg kan få plads til at leve, fortsætter Sara Thane.

- Jeg er kommet langt

For smerten er svær at leve videre med. Det lægger hun ikke skjul på. Men hun er i bedring. 

- Jeg er kommet langt på relativ kort tid. Jeg tror, det er fordi, jeg har valgt at være åben og ærlig. Jeg har gode dage, hvor jeg smiler og griner og også godt kan lide livet, siger Sara Thane.

Og én ting har Sara Thane lært om sig selv, efter at hun har mistet sin søn på den værst tænkelige måde. Hun giver ikke let op.

- Jeg er stærkere, end jeg troede, jeg var. Jeg har altid været en lidt genert og stille pige, men jeg ikke bange for omverdenen længere. Jeg har prøvet det, der gør allermest ondt, men jeg har også lært noget om værdier og prioriteringer, og i dag er jeg bare lidt ligeglad med, hvad andre mennesker synes, siger Sara Thane.

Det er livet for kort til.

Familien på Nords fars side har ikke ønsket at udtale sig til ’Go’ morgen Danmark’.

Se hele indslaget om Sara Thane og Anna David på TV 2 PLAY