Diarré og udslæt: Så syg kan du blive af badebassinet i baghaven

16x9
Det er vigtigt at få skiftet vandet i baghavens badebassin. Foto: Getty Images

Du skal skifte vandet hver dag, hvis du vil undgå at bakterierne spreder sig. Og det kan blive dyrt.

Det kan virke fristende. Der er landsdækkende varmbølge, og et lille badebassin ville i den grad pynte i baghaven.

Men har du styr på vandet i den lille pool, og husker du at skifte det ofte nok?

Det er nemlig ikke nok at fylde bassinet op og så ellers nyde, at vandet bare bliver varmere og varmere for hver dag, der går.

Diarré og udslæt

Vandet skal skiftes hver dag. Går der længere tid imellem kan bakterierne formere sig, og det kan give særdeles uheldige følger.

- Du kan altså blive rigtig syg af det. Det kan give diarré og udslæt - sådan en omgang roskildesyge, som hvis man har fået madforgiftning, fortæller Brian Krogh, der er teamleder for svømmeteknologi ved Teknologisk Institut, til TV 2.

- Alt efter temperaturen kan de (red. bakterier) udvikle sig meget hurtigt. Derfor anbefaler vi, at man starter fra en frisk hver dag, så den svigt af vandkvalitet, man har, den bliver nulstillet, siger Brian Krogh.

Du behøver ikke drikke litervis af vandet, for at blive syg af det.

- Som regel kan man ikke undgå at drikke en smule af vandet. Men man kan også blive smittet via slimhinder, sår eller ridser på huden, fortæller Brian Krogh.

En dyr løsning

Sådan en daglig udskiftning af vandet er ikke bare besværlig. Det kan hurtigt blive en rigtig dyr fornøjelse. Det skriver Danske Vandværker.

De store pools på 35.000 liter koster 2450 kroner at fylde - i sig selv cirka det samme som en gennemsnitlig danskers årlige vandforbrug. Men her skal vandet ikke skiftes, da udstyret i poolen holder styr på ph-værdig og klor.

Sådan er det ikke i de små badebassiner på 900 liter, der kan købes i mange supermarkeder og byggecentre. Sådan et bassin koster kun nogle få hundrede kroner i indkøbspris, men følger man rådet om at skifte vand hver dag i de tre sommermåneder, løber den samlede vandpris op i 5796 kroner.

Prisen er beregnet ud fra en gennemsnitspris fra Danske Vandværker på 7 øre pr liter.