LISTE: Disse fødevarer indeholder mest protein

16x9
Hvilke fødevarer indeholder flere end andre? Få svaret her i listen. Foto: Shutterstock

Nogle fødevarer indeholder mere protein end andre. Se listen her.

Der er ikke noget, der tyder på, at proteinbølgen er ved at ebbe ud i Danmark. Det melder både Dansk Supermarked og Coop Danmark, der beretter, at fødevarer med protein stadig sælger godt.

Protein er et af de vigtigste nærringsstoffer, som kroppen bruger til en lang række funktioner i kroppen, forklarer Mette Pedersen, der er formand i Foreningen af Kliniske Diætister.

- Helt enkelt forklaret er proteiner de byggesten, kroppen bruger til at vokse og genopbygge. Det opbygger muskler, får hår og negle til at gro, og det indgår i vores celler og i vores enzymer, siger hun.

Mette Pedersen forklarer videre, at der er stor forskel på proteiner, og hvad kroppen bruger det til.

- Eksempelvis findes der et transportprotein i tarmsystemet og protein til håret. Når proteiner spaltes bliver det til aminosyrer, der indgår i alle de vigtige processer i kroppen, siger hun.

Her er fem myter om protein, se om de er sande eller falske i klippet.

Igennem kosten får man 20 forskellige proteiner, hvoraf otte af dem er essentielle, da kroppen ikke selv kan producere dem.

Derfor er man nødt til at få dem igennem maden, og der er mange forskellige kilder, man kan få dem fra. Se de mange kilder i listen herunder med kommentarer fra Mette Pedersen.

5 fødevarer med proteiner

Kød og fisk

Kød og fisk Foto: Shutterstock / Shutterstock
Der er de senere år kommet større fokus på, at protein også fås igennem en lang række andre fødevarer end kød og fisk. 
Kød er derfor stadig den bedste proteinkilde, vi har til rådighed, forklarer Mette Pedersen, der samtidig påpeger, at man dog ikke blot bør spise løs af det.
- Igennem kød får man protein af højeste kvalitet. Men det er ikke bare sundt at spise kilovis af rødt kød, så man skal ikke spise kød i store mængder. Men lyst kød såsom fjerkræ og fisk, der kan man bedre tillade sig at få for meget.
Fisk: 12-29 gram protein pr 100 g
Fjerkræ: 20-28 gram protein pr 100 g
Kød og pålæg: 11-22 gram protein pr 100 g
Æg blomme: 15 gram protein pr 100 g
Æg hvide: 10 gram protein pr 100 g

Mælkeprodukter

Mælk og ost. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Igennem mælkeprodukter kan man også få et højt indhold af proteiner, men man skal være opmærksom på, at mælkeprodukter ofte er kalorietunge, og noget man som regel ikke kan spise så meget af.
Eksempelvis indeholder 100 gram parmesan over 30 gram protein, men det er lidt nemmere at drikke eller spise 100 gram mælk eller yoghurt.
- Med mange af de nye mælkeprodukter, der er kommet på markedet, tilsat ekstra protein, skal man være på vagt overfor kalorierne og læse på produktet, siger Mette Pedersen og tilføjer:
- Det kan godt være, det er højt på proteinindholdet, men også hvad angår alt muligt andet, og det er måske ikke lige, hvad man går efter.
Skyr/fromage frais: 10-13 g protein pr 100 g 
Mælk: 3,5 g protein pr 100 g
A 38: 3,7 g protein pr 100 g
Ylette: 6,3 g protein pr 100 g
Ymer: 6,1 g protein pr 100 g
Yoghurt neutral: 3,8 g protein pr 100 g

Havartiost: 30,1 g protein pr 100 g
Danbo: 23,7-28,4 g protein pr 100 g
Parmesan: 38.5 g protein pr 100 g
Smøreost: 24,5-28,4 g protein pr 100 g

Brød og gryn

Brød. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Det er måske ikke den første type fødevarer, man forbinder med proteiner. Men brød og forskellige former for gryn indeholder faktisk også en god slat protein.
Havregryn: 13,2 g protein pr 100 g
Mysli: 12 g protein pr 100 g
Bulgur: 10,8 g protein pr 100 g
Fuldkornpasta: 13,1 g protein pr 100 g
Hvedebrød: 9,0 g protein pr 100 g
Rugbrød: 5,7-6,9 g protein pr 100 g
Ris: 8,4 g protein pr 100 g
Rundstykke: 9,7 g protein pr 100 g
Knækbrød med grahamsmel: 13 g protein pr 100 g
Hvedeklid: 16,2 g protein pr 100 g

Nødder

Nødder. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Nødder er rigtig gode proteinkilder, men man skal være opmærksom på, at de også indeholder en del fedt og nogle en del salt.
Peanuts: 25,8 g protein pr 100 g
Pistacie: 21,4 g protein pr 100 g
Mandel: 21,2 g protein pr 100 g
Cashewnød: 16,8 g protein pr 100 g
Pecannød: 15,0 g protein pr 100 g
Hasselnød: 14,9 g protein pr 100 g
Valnød: 14,3 g protein pr 100 g
Pecan: 9,2 g protein pr 100 g
Kokosnød: 4,4 g protein pr 100 g

Grøntsager og bælgfrugter

Linser. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Det er blevet moderne at spise mindre kød i Danmark, end det var tidligere. Det betyder, at mange søger proteiner fra de vegetabilske fødevarer, hvilket også er mere klimavenligt.
Det kræver dog en god og stærk kæbemuskulatur at tygge sig igennem de rigelige mængder grøntsager om dagen, der skal til for at dække ens behov, forklarer Mette Pedersen.
- Det er nærmest kun grønne grøntsager, der indeholder protein, og man vil nok ikke sige, at man spiser ekstremt proteinrigt, hvis man spiser grønne grøntsager.
- Men der er mange, der er begyndt at juice grøntsager. På den måde kan du indtage en langt større mængde grøntsager og dermed også proteiner, og det er en rigtig stor fordel for kroppen, at vi spiser varierede proteinkilder, siger hun. 
Broccoli: 5,8 g protein pr 100 g
Grønkål: 4,7 g protein pr 100 g
Hvidløg: 6,4 g protein pr 100 g
Kartoffel: 1,9 g protein pr 100 g
Kikærter: 20,4 g protein pr 100 g 
Linser: 26,2 g protein pr 100 g
Majskoble: 3,7 g protein pr 100 g
Mungbønner: 23,9 g protein pr 100 g
Peberrod: 7,7 g protein pr 100 g
Soyabønne: 35,8 g protein pr 100 g
Tofu: 7,8 g protein pr 100 g
Tomatpuré: 4,4 g protein pr 100 g
Grønne ærter (frost): 6,1 g protein pr 100 g
Guleærter: 22,0 g protein pr 100 g