Her er det værste juleslik for dine tænder

16x9
Det værste juleslik er klistret, sødt og surt på samme tid. Foto: Polfoto

Nogle former for juleslik er værre end andre for vores tænder. Her får du tandlægens råd til at passe på bisserne i december.

Hylderne i supermarkedet bugner allerede med juleskum, sukkerstokke, chokoladejulemænd, snebolde og andre former for juleslikmix.

Alt sammen hører jo julen til, og det kommer næppe som et chok, at de enorme sukkermængder i december er usundt for tænderne. Men noget slik er faktisk værre end andet - og man kan med fordel tænke i at forebygge sukkerskader.

Det forklarer overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Sådan forebygger du slikskader

  • Sørg for at have rene tænder ved at børste dem godt med fluortandpasta, før du skal spise sødt slik.
  • Spis slikket samlet og ikke for ofte.
  • Undgå det slik, der klistrer til tænderne.
  • Undgå for meget surt slik og skyl gerne munden med vand, når du har spist det.

Kilde: Overtandlæge Ulla Pallesen

- Der er som regel sukker i det hele, og sukker giver caries – også kendt som huller i tænderne. Men en god tommelfingeregel er, at jo flere gange der kommer slik i munden og jo længere tid, det er der, altså hvis det klistrer meget, jo værre er det for tænderne, siger Ulla Pallesen til TV 2.

Surt og klistret er skidt

Karameller, vingummi og lakrids er derfor blandt de sliktyper, der er hårde ved tænderne, ligesom bolsjeslik som sukkerstokke også tilfører sukker over længere tid. 

Sure vingummier med sukker på er absolut ikke tandlægernes favorit.
Sure vingummier med sukker på er absolut ikke tandlægernes favorit. Foto: Kjersti Hjelmen / Scanpix

Er man særlig vild med sur vingummi med sukker på, så har man fat i en rigtig skidt kombination for tænderne.

- Det sure slik er rigtig slemt for tænderne. Det kan være vingummi, men det kan også være figen- og dadelbarrer, der er meget sure, siger Ulla Pallesen.

Det bedste er at spise slikket samlet og ikke for ofte, så man begrænser sukkerboostet.

Ulla Pallesen, overtandlæge

Bagsiden ved det sure slik er, at syren ætser emaljen på tænderne, mens sukkeret laver huller i tænderne. 

Forebyg sukker og syre-skader

Derfor bør man nok i den ideelle verden holde sig fra slik. Men man kan også komme langt med lidt omtanke og forebyggelse, mener Ulla Pallesen.

- Det bedste er at spise slikket samlet og ikke for ofte, så man begrænser antallet af sukkerboost, forklarer hun og tilføjer:

- Og så er det vigtigt at tænderne er børstet helt rene, for hvis der ikke er belægninger på tænderne, er der ingen bakterier til at omdanne sukkeret til syre - og så kommer der ikke caries.

Når det kommer til det sure slik, er det dog ikke en god idé at finde tandbørste og fluortandpasta frem lige med det samme. 

- Det sure slik kan ikke bare give caries, det kan også ætse emaljen, så den bliver lidt blød på overfladen, og så slider man på den ved at børste tænder, forklarer Ulla Pallesen, der i stedet opfordrer til, at man efter sure ting skyller tænderne i vand eller mælk.